Laptele în România are cel mai mare preț. Este de două ori cât în Polonia și este mai scump ca în Franța, Belgia sau Spania

Ultima actualizare:

Când vine vorba de laptele proaspăt, un produs care se găseşte zilnic în coşul de cumpărături al românilor, țara noastră are cel mai mare preț. Este de două ori cât în Polonia și este mai scump ca în Franța, Belgia sau Spania, conform unei analize făcută de Ziarului Financiar.

Lapte
Laptele este extrem de scump în România, față de alte țări Sursa: Pixabay

S-au luat drept exemplu două dintre cele mai vândute mărci de lapte din România, Zuzu sau Napolact, și indiferent că ne uităm pe etichetele unui produs cu 1,5% grăsime sau cu 3,5% grăsime, litrul de lapte în supermarketurile din Bucureşti a ajuns între 8,5 şi peste 10 lei, un nivel dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cum se justifică creşterea galopantă a preţului?

„Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1“, a spuns pentru Ziarul Finaniar Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.

Un litru de lapte proaspăt, integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour are prețul de 1,45 de euro la noi în țară, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia.

Prețurile pe litru cresc accelerat, în timp ce producția scade de la an la an

 ZF a încercat să ia acelaşi produs în toate țările, pentru a exista o bază de comparaţie corectă. În acest caz, este vorba de marca privată Carrefour Classic, lapte proaspăt, integral. Motivul pentru care a fost ales retailerul Carrefour este simplu, sunt magazine online ale companiei în fiecare dintre pieţele principale din Europa.

Această situaţie nu este însă singulară, ea fiind valabilă în cazul tuturor reţelelor. Se pare că situația nu este deloc grozavă. În timp ce preţurile cresc accelerat – litrul de lapte costând acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani – fermele româneşti au avut în 2021 o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

În plus, importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 mil. euro în 2021, valoare care s-a dublat în ultimii zece ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net