Cel mai bun tort din lume de Crăciun provine dintr-o țară la care nu te-ai gândi imediat. Fostă colonie portugheză, olandeză, britanică

25 decembrie 2024 10:43   Rețete

Aceasta este prăjitura pe care o vor iubi chiar și cei care urăsc prăjiturile cu fructe. Provine dintr-o țară unde doar 7% din populație este creștină, iar această prăjitură a rămas dedicată Crăciunului. Țara a fost de-a lungul timpului colonie portugheză, apoi olandeză, apoi britanică. Mâncarea, în general, din această țară atrage turiști de la mii de kilometri depărtare. Prăjitura, despre care vorbim azi, pe care specialiștii o așază în topul deserturilor de Crăciun, este un tort de fructe mult diferit față de orice prăjitură cu fructe încercată până acum. Dar există o șmecherie: trebuie preparată într-un anumit mod pentru ca aromele să se intensifice.

Cel mai bun tort de Crăciun pe care îl veți mânca vreodată provine din Sri Lanka

Poate că romanii au inventat prăjitura cu fructe, dar Sri Lanka, o mică insulă din Oceanul Indian, a perfecționat-o.

S-ar putea să vi se pară ciudat că o țară cu populație majoritar budistă găzduiește cel mai bun tort de Crăciun din lume, dar nu ar trebui.

Acest tort spune povestea culturilor care au trecut prin Sri Lanka, a unei foste colonii portugheze, apoi olandeze, apoi britanice, care încă iubește Crăciunul.

Doar 7% din populația din Sri Lanka este creștină, dar Crăciunul și prăjitura de Crăciun - cunoscută și sub numele de prăjitură bogată și disponibilă tot anul în brutării - s-au răspândit cu mult mai mult succes decât creștinismul.

Este o specialitate a minorității Burgher din Sri Lanka, o comunitate din ce în ce mai restrânsă de origine portugheză, olandeză, britanică și srilankeză.

Bucătăria lor împrumută și amestecă arome și ingrediente din est și din vest și, deși au mai rămas puțini Burghers în Sri Lanka, prăjitura lor continuă să trăiască.

Un alt fel de tort cu fructe

În timp ce prăjitura cu fructe tipică are cireșe întregi și bucăți de coajă de fructe îndesate într-o prăjitură prea uscată încât îți vine să bei o cană de apă doar gândindu-mă la ea, această versiune este bogată, însiropată, o explozie de arome. Dar și lista de ingrediente este extrem de lungă.

Ingredientele speciale ale celui mai bun tort din lume de Crăciun

În locul făinii, se folosește rulang (semolă) și caju care crește atât de bine în climatul din Sri Lanka, adus în țară de portughezi.

Numărul de ouă crește până la cote ridicole - rețetele necesită între 12 și 55 de ouă, și încă mai multe albușuri.

Aluatul este un amestec amețitor de vanilie și apă de trandafiri, esență de migdale, mirodenii și coniac.

Pe lângă cireșe și nucile obișnuite se adaugă borcane de gem de căpșuni de care britanicii nu se puteau lipsi în Sri Lanka, apoi în Ceylon, precum și dovleac conservat, ghimbir și chow chow.

Secretul preparării

Totul este tocat atât de fin încât rezultatul este complet diferit de ceea ce ați cunoscut până acum ca fiind tort de fructe.

Cel mai bun lucru este că devine tot mai bun a doua zi, a treia zi, dar și imediat dacă îl mănânci este perfect.

În mod tradițional, tortul este glazurat cu marțipan făcut din caju local, nu din migdale, apoi tăiat în dreptunghiuri mici și învelit în celofan colorat.

Familiile înstărite ofereau o bucată oaspeților, împreună cu vinul de lapte, o licoare pe bază de arrack (brandy de nucă de cocos), băutură introdusă de olandezi.

Mai multe