Piftia: tradiție, sănătate, tinerețe. O rețetă din străbuni cu beneficii excepționale pentru organism

11 noiembrie 2024 8:05   Rețete
Ultima actualizare:

În perioada sărbătorilor de iarnă, piftia, numită și „răcitura” în unele regiuni, este unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor. Cu o istorie îndelungată și o rețetă păstrată din generație în generație, piftia este mai mult decât o delicatesă, este o tradiție din moși strămoși care îi adună familia în jurul mesei, dar și o porție zdravănă de sănătate.

Piftia, porția de sănătate și tinerețe

Pe lângă rolul său tradițional, piftia este considerată și un preparat benefic pentru sănătate. Colagenul, obținut din oasele și cartilajele de porc, contribuie la sănătatea articulațiilor, a pielii și a unghiilor, fiind un nutrient esențial pentru organism.

Gelatina naturală din piftie are un efect benefic asupra sistemului digestiv, contribuind la refacerea mucoasei intestinale. De asemenea, colagenul susține și hidratarea pielii și poate ajuta la reducerea inflamațiilor articulare.

Textul original al rețetei de piftie din 1928

Rețeta tradițională a piftiei a fost transmisă de-a lungul anilor și are la bază ingrediente simple: carne și oase de porc, care oferă consistența gelatinoasă specifică.

Potrivit unei rețete din 1928, piftia se prepară prin fierberea lentă a picioarelor, fălcilor și șoriciului de porc, alături de legume și condimente. Această fierbere îndelungată extrage colagenul natural din carne și oase, creând astfel un lichid bogat, care se solidifică după ce este răcit.

Textul original al rețetei: „Picioarele, fălcile, șoriciul, 25 gr. sare, 100 g ceapă, zarzavat, o căpățână de usturoi. Modul de preparare: Se opărește șoriciul și picioarele și se freacă bine cu mălai să se curețe bine de păr. Se spală în mai multe ape și se pun la fiert împreună cu fălcile în apă rece cu sare și zarzavat de supă. Când zeama devine gelatinoasă și s-a redus până la 1/3 din cantitate, se scoate carnea, se alege de oase și se aranjează în farfurii întinse, garnisându-se cu zarzavat tăiat frumos și foi de pătrunjel, iar deasupra se toarnă zeama ce-a fost strecurată și amestecată cu puțină zeamă de usturoi și s-a vânturat bine pentru a se amesteca bine. Farfuriile se țin la rece până se încheagă toată zeama.”

Sursa: Caiet de generalități și noțiuni pentru atelierul de bucătarie,1928

Servirea piftiei, bucurie în familie

Servirea piftiei este un moment special care adună familia în jurul mesei de Crăciun. Preparatul este servit rece, după ce a căpătat o consistență fermă, care scoate în evidență straturile de carne și legume.

Răsturnată pe farfurie, piftia dezvăluie un decor atrăgător, cu feliile de legume și pătrunjel.

Ingrediente pentru șase porții

  • 1 picior de porc
  • 1 falca de porc
  • 150 g șorici
  • 1 morcov
  • 1 rădăcina de pătrunjel
  • 1/2 telina
  • 3 cepe
  • cativa catei de usturoi
  • sare
  • putin patrunjel verde

Instrucțiuni

1.    se curata, se spala bine si se portioneaza in bucati mai mari piciorul de porc, falca si soriciul

2.    morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa se curata si se spala (se lasa intregi)

3.    piciorul de porc, falca si soriciul se pun la fiert in apa rece cu sare impreuna cu morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa

4.    cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus la aproximativ 1/3 din cantitate, se scoate carnea, se dezoseaza si se taie bucatele iar separat se strecoara zeama

5.    usturoiul se piseaza, se freaca cu sare si se adauga putina zeama din fiertura de carne amestecandu-se bine apoi se strecoara in zeama de carne apasand bine cu o lingura in strecuratoare astfel incat sa se scurga bine zeama si pasta de usturoi. Zeama de carne cu usuroiul strecurat se amesteca foarte bine si se potriveste de sare

6.    in recipiente intinse micute (spre exemplu tavite mici ceramice) se aranjeaza frumos feliute de morcov, radacina patrunjel si telina (din cele care au fiert impreuna cu carnea) si frunzulite verzi de patrunjel asezandu-se apoi un strat de bucatele de carne

7.    peste stratul de carne se toarna usor zeama de carne amestecata cu usturoi si se dau recipientele la rece pana se incheaga bine zeama

8.    inainte de a servi piftia se rastoarna pe farfurie

Mai multe