Rețetă secretă de cârnați a gospodinelor din Ardeal. Ce pun în compoziția lor pentru a fi fragezi, suculenți și aromați

23 noiembrie 2024 10:31   Rețete

Nici bine nu și-a intrat iarna în drepturi, căci românii au început deja să taie porci și să pregătească cele mai bune preparate din carnea lor. Cârnații de casă sunt nelipsiți din multe gospodării, iar oamenii din diverse zone ale țării se înghesuie care să-i facă mai buni. De pildă, ardelenii au propria lor rețetă pentru cârnați de casă. Nu folosesc doar carne de porc, ci și de vită, pentru un gust și o aromă aparte. 

Ardelenii au un mod aparte de a pregăti cârnații pentru a se înfrupta din ei în perioada rece. Rețeta lor pentru a pregăti cei mai gustoși cârnați vită-porc o regăsiți în rândurile de mai jos, alături de modul lor de preparare. Cu siguranță vor fi de-a dreptul delicioși! 

Ingrediente pentru 25 cârnați

- 3 kg carne de porc mai grasă;

- 1,5 kg carne de vită; 

- 3 căpâțâni de usturoi;

- 1 lingură cimbru uscat;

- 2 linguri boia dulce;

- 1 lingură boia iute;

- 1 linguriță piper;

- sare grunjoasa

- ½ linguriță ienibahăr;

- mațe de porc. 

Mod de preparare

Mațele de porc se curăță și se spală foarte bine, de mai multe ori. Ulterior, cu ajutorul dosului unui cuțit sau cu o lingură de lemn se răzuiesc. În paralel, într-un pahar de apă se dizolvă 300 ml de sare. 

Carnea de porc și de vită se taie cubulețe și se adaugă într-un vas peste care se pune usturoiul frecat cu un praf de sare, și puțină apă pentru omogenizare. Mujdeiul se adaugă treptat și se lasă o noapte întreagă pentru a-și lua aroma. 

Urmează apoi montarea cârnaților care se poate face clasic, pe stilul vechi, sau cu ajutorul unei mașini de tocat carne. Este important să nu existe foarte multă umplutură, pentru a nu se rupe cârnații atunci când sunt uscați. După ce au fost umpluți, se lasă câteva ore în bucătărie, apoi se agață pe o sârmă, într-un balcon rece. 

Mai multe