Rețete cu cartofi noi. 3 feluri în care să îi prepari pe post de garnitură

16 mai 2022 0:50   Rețete
Ultima actualizare:

Cartofii se numără, fără doar și poate, printre legumele preferate atunci când vine vorba de garnituri, fie că sunt prăjiți, fierți sau la cuptor, mai ales atunci când vine primăvara și putem să ne bucurăm de cei noi. Iată cele mai ușoare și gustoase rețete pe care le poți face cu cartofii noi!

Dacă vă numărați printre persoanele care abia așteaptă să vină primăvara pentru a vă putea bucura de cartofii noi, avem câteva rețete pe placul dumneavoastră! Pe lângă faptul că se prepară rapid, cartofii noi la cuptor cu rozmarin și usturoi sunt extrem de aromați și gustoși. 

REȚETĂ DE CARTOFI NOI LA CUPTOR CU ROZMARIN ȘI USTUROI

Pentru a prepara această rețetă nu avem nevoie nici de multe ingrediente, iar procesul nu este deloc unul complicat. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi!

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • 2 sau 3 crenguțe de rozmarin
  • sare și piper după gust
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei. 

Mod de preparare

Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru aproximativ 4 porții. 

Cartofii noi se pun la înmuiat în apă rece cu scopul de a scăpa mai ușor de coaja de la exterior. Aceasta se curăță într-un strat subțire sau se freacă cu un burete abraziv.

Dacă sunt mai măricei, cartofii se taie în cubulețe de 4 sau 6 bucăți, iar dacă sunt mici se lasă întregi. Important este să aibă cam aceeași dimensiune.

Aceștia se spală și se usucă pe un prosop de bucătărie, pentru a scăpa de apa în exces, deoarece nu dorim să iasă fierți și îmbibați cu ulei, ci frumos rumeniți. 

Usturoiul se curăță și se mărunțește cu un cuțit sau poate fi folosită și presa. De asemenea, se poate folosi și usturoi granulat.

Într-un bol, amestecăm cartofii cu sarea, adăugăm usturoiul, uleiul și rozmarinul tocat mărunt. Ne asigurăm că uleiul și condimentele ajung peste tot. ATENȚIE! Nu exagerați cu rozmarinul, deoarece are o aromă foarte puternică!

Preîncingem cuptorul la 220° C cu funcția sus+jos+ventilație (treapta mare la cele cu gaz). Într-o tavă, în care se pune hârtie de copt, așezăm cartofii astfel încât să nu se suprapună.

IMPORTANT! Aceștia se pun pe un singur strat, nu unii peste alții. Dacă stau îngrămădiți, se va crea abur și vor avea aspect de cartofi fierți și îmbibați cu ulei. Nu punem apă în tavă și nici nu acoperim tava cu folie, din nou pentru a nu crea aburi.

Odată introdusă tava în cuptorul preîncins, așeptăm 10 minute, apoi reducem temperatura la 200° C și coacem cartofii alte 30-35 de minute, până se rumenesc frumos. Nu este cazul să-i întoarcem. Poftă bună!

Rețetă de cartofi noi cu mărar, la tigaie

Dacă preferați să îi preparați în tigaie, avem o rețetă și mai simplă! Aceasta necesită și mai puține ingrediente, iar rezultatul este la fel de gustos.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi cu dimensiuni asemănătoare
  • 75 g unt gras (minim 80% grăsime)
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
  • sare după gust
  • mărar verde tocat (sau pătrunjel)

Mod de preparare

Deși îi vom trage ulterior în tigaie, cartofii trebuie să fie fierți în prealabil. Așadar, se spală bine cartofii noi, deoarece se lasă cu tot cu coajă și se pun într-o oală cu apă rece. Se adaugă 2 lingurițe cu vârf de sare și se așază oala pe foc.

Aceștia se lasă pe foc în jur de 15-20 de minute din momentul în care încep să fiarbă, timpul de fierbere depinzând și de soiul cartofilor. Cel mai bine, pentru a testa dacă s-au fiert, aceștia pot fi testați cu o ajutorul unei furculițe: dacă aceasta pătrunde cu ușurință până la mijlocul cartofului, atunci acesta este gata.

Cartofii se scurg și se limpezesc în mai multe ape reci. Astfel, aceștia se pot decoji ușor. Acum, îi pregătim pentru tigaie. Aceștia se taie în sferturi dacă sunt mai mari, iar dacă sunt mai mititei se pot lăsa chiar și întregi sau în jumătăți.

Se pune untul în tigaie cu puțin ulei care să prevină arderea acestuia. Cartofii se pun în tigaie pe un singur strat, nu unii peste alții, pentru a se asigura gătirea lor uniformă. De aceea, cel mai bine este ca tigaia să fie una încăpătoare.

Focul se lasă mediu spre înalt și se presară cartofii cu sare. Din când în când, aceștia mai pot fi întorși cu spatula. Această etapă durează cam 5-6 minute, pentru ca legumele să prindă un gust aromat de unt.

Între timp se toacă mărarul (care poate fi înlocuit și cu pătrunjel). Atenție! Verdețurile se adaugă doar la final, odată ce cartofii sunt luați de pe foc. Asta a fost tot! Poftă bună!

Rețetă de cartofi noi prăjiți

Pentru cei ce preferă lucrurile cât mai simple, avem și una dintre cele mai ușoare variante: cartofii noi prăjiți. În acest punct nici nu prea mai avem prea multe explicații de dat, iar Ingredientele devin și mai puține.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • ulei
  • sare

Mod de preparare

Aici putem vorbi de cum ar fi ideal să îi preparați, având în vedere că rețeta este deja la îndemâna oricui.

Cartofii trebuie să rămână fără pieliță, așadar dacă vreți să faceți acest lucru mai ușor, puteți să îi fierbeți foarte puțin în prealabil, urmând pașii de la rețeta anterioară.

După ce reușiți să îi decojiți, aceștia se spală bine și pot fi de pe acum presărați cu sare de mare sau sare normală, după preferințe. Cartofii nu se taie în foarte multe bucăți, deoarece deja fiind mici, e suficient să îi înjumătățiți doar.

Ulterior, se „scaldă” rapid într-o baie de ulei încinsă, într-o tigaie adâncă, și se lasă acolo preț de aproximativ 20 de minute, la foc mic, timp în care se mai întorc cu paleta. La final, focul se dă ceva mai tare pentru ca aceștia să prindă acea crustă aurie. Când sunt gata, cel mai bine ar fi să îi scoateți pe un șervețel absorbant, pentru a pierde din excesul de ulei. Și asta a fost tot!

Citește și: Cartofi zdrobiți cu cana, rețeta care a înnebunit Tik Tok-ul. Ce are atât de special

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe