Rețete speciale pentru masa festivă de Revelion

31 decembrie 2021 5:00   Rețete

Tradiția spune că în noaptea dintre ani trebuie să mănânci pește, pentru a trece mai ușor prin necazuri, așa cum înoată peștele prin apă. Masa de Revelion e musai să conțină struguri, carne de gâscă, porc sau curcan. În niciun caz carne de pui, pentru că astfel îți alungi norocul! 

Iată câteva idei pentru masa festivă de Revelion!

Ruladă cu somon afumat 

Ingrediente: Pentru aluat: 80 g făină, 2 ouă, 250 ml lapte, sare, ulei; Pentru umplutură: 200 g somon afumat, 100 g cremă de brânză, 1 lingura brânză de vaci, pătrunjel, 1 lămâie, sare şi piper, 1 ardei gras, roşu. 

Preparare: 

Într-un bol adaugă făina şi oulăle, pune uleiul, sarea şi puţin lapte şi amestecă bine până când obţii un amestec omogen. Completează cu lapte până când amestecul se subţiază, precum aluatul de clătite. Într-o tigaie încinsă, pune o linguriţă de ulei şi un polonic din amestec. Se prepară tot aluatul în acelaşi mod. Pentru a obţine umplutura pentru ruladă, amestecă brânza de vaci, crema de brânză, sucul de lămâie, sare, piper şi ardeiul roşu tăiat mărunt. Ia fiecare clătită şi umple-o cu acest amestec şi adaugă câte o felie de somon afumat. Rulează şi repetă procedeul. Pune ruladele pe un platou şi lasă-le la rece. 

File de somon învelit în aluat 

Ingrediente: 4 fileuri de somon, 1 foaie de aluat, foitaj, 250 g spanac congelat, 400 g perle de brânză cu smântână, sare, zeamă de lămâie, 1 ceapă, 1 căţel usturoi, ulei, 1 ou, pentru uns, fire de rozmarin, pentru décor, legume preparate la aburi. 

Preparare:

Presari bucăţile de peşte cu sare şi le stropeşti cu zeamă de lămâie. Tai ceapa mărunt şi o pui într-o tigaie cu ulei încins. Amesteci iute şi adaugi spanacul congelat. După ce se evaporă apa, pui usturoiul pisat şi opreşti focul. Întinzi foaia de aluat pe masă. Acoperi aluatul cu spanac, apoi adaugi perlele de brânză cu smântână. Peste stratul de brânză aranjezi bucăţile de peşte. Rulezi, o ungi cu oul bătut și o coci 30 de minute, la 170 °C. Decorezi rulada cu rozmarin şi o serveşti alături de legume preparate la aburi.

Jambon de curcan glazurat

Ingrediente: 2 kg piept de curcan, dezosat, 1 ceapă, 300 ml apă sau supă de pui, 2 crenguţe de salvie, 4-5 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, 3 linguri ulei de măsline, 50 g zahăr brun, 20 g unt, 50 ml oţet din vin, 50 g miere.

Preparare:

Încingi cuptorul la 180 °C. Într-un vas termorezistent, aşezi ceapa tăiată felii, usturoiul întreg, salvia, foile de dafin şi transferi carnea crestată uşor. Stropeşti cu ulei şi cu jumătate din cantitatea de supă sau apă. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai la cuptor o oră. Îndepărtezi folia, reduci temperatura la 160 °C şi mai ţii friptura încă o oră, completând cu restul de supă sau apă. Între timp, caramelizezi zahărul 1-2 minute, la foc mic. Torni oţetul, mierea, pui untul şi mai ţii pe foc câteva minute. Torni glazura peste carne, creşti temperatura la 200 °C şi mai laşi la cuptor 10-15 minute, până ce jambonul e rumenit. Laşi la răcorit 30 de minute înainte de servire. Decorezi preparatul după imaginaţie.

Plăcintă cu brânză 

Ingrediente: Pentru aluat: 500 g făină, apă caldă, ¼ cub drojdie, 4 linguri ulei, 1 linguriță zahăr, 1 praf de sare; Pentru umplutură: 300 g brânză de vaci, 100 g brânză de burduf sau telemea, 3 ouă, 100 g smântână, 1 praf de sare, 1 ou, pentru uns.

Preparare: Freci drojdia cu zahărul, adaugi o linguriță de făină și puțină apă caldă. Lași maiaua să crească 15 minute, apoi o pui peste restul de făină, amestecată cu sarea. Adaugi uleiul și torni, treptat, apă caldă, până când obții un aluat omogen, care nu se mai prinde de degete. Lași aluatul să crească, într-un loc cald, până când își dublează volumul. Amesteci brânza de vaci, bine scursă, cu cea de burduf, smântâna, ouăle și sarea. Întinzi două foi din aluat. Așezi una dintre ele într-o formă rotundă, inclusiv pe margini, torni umplutura, o nivelezi și pui deasupra

foaia rămasă. Dacă vrei, poți modela forme din aluat, cu care să decorezi plăcinta. O ungi cu oul bătut și o dai la cuptor până se rumenește.

Tort stea

Ingrediente: Pentru blat: 5 ouă, 160 g făină, 120 g zahăr, 5 linguri pudră de cacao, 2 lingurițe praf de copt; Pentru umplutura de vișine: 1 kg vișine fără sâmburi congelate, 250 ml apă, 100 g zahăr, 1 lingură coniac, 2 linguri amidon; Pentru cremă: 1 kg smântână, 150 g zahăr, 6 linguri pu­dră de cacao, 50 g ciocolată neagră răzuită; Pentru décor: pastă de zahăr albă și galbenă, fulgi de migdale, după gust, fruct stea, opțional.

Preparare: Pentru a obține o cremă densă, ții smântâna la scurs într-un tifon, 3-4 ore la frigider. Între timp, te ocupi de umplutură. Așezi vișinele în­tr-o cratiță pe foc cu jumătate din cantitatea de apă și cu za­hărul. Separat, amesteci ami­donul cu restul de apă rece. Când vișinele încep să fiarbă, le iei de pe foc, le lași puțin să se răcorească și adaugi ami­donul. Amesteci continuu, pentru a nu face cocoloașe. Torni coniacul și o pui din nou pe foc, un minut, apoi o lași deoparte să se răcească. Pentru blat, bați ouăle cu zahărul până își dublează vo­lumul. Adaugi făina, praful de copt și pudra de ca­cao.

Torni aluatul în­tr-o tavă dreptunghiula­ră tapetată și-l dai la cuptorul preîncălzit, la 200 °C, 20-25 de minute. După ce blatul s-a copt, îl lași să se răcească și-l decupezi sub formă de stea. Aluatul rămas îl faci cubulețe, iar blatul îl tai pe jumătate. Pentru cremă, bați smân­tâna scursă, de la frigider, cu zahărul și cu pudra de cacao până devine o cremă densă. Peste o jumătate din blatul de tort în formă de stea întinzi compoziția cu vișine împreună cu sucul lăsat de ele. Torni jumăta­te din crema de smântână cu cacao, adaugi cubulețele de blat, presari ciocolata neagră răzuită și acoperi cu cealal­tă jumătate de blat.

Îmbraci marginile cu restul de cremă, cu fulgi de migdale copți și-l decorezi cu pastă de zahăr și, dacă vrei, cu feliuțe de fruct stea. Îl dai la frigider peste noapte.

Mai multe