Tradiția celor trei mese pe zi dispare. Mihaela Bilic: „Mic și des este viitorul culinar, mâncarea va fi reinventată”
Nutriționistul Mihaela Bilic anunță o schimbare majoră în modul în care ne raportăm la alimentație: modelul clasic al celor trei mese pe zi este înlocuit treptat de o nouă tendință: gustările dese și în cantități mici.


„S-a terminat cu tradiționalul «3 mese pe zi», «mic și des» este viitorul culinar/alimentar. Gustările nu sunt o noutate. Valoarea pieței globale pentru industria gustărilor a depășit 270 miliarde dolari în acest an și va crește cu o rată anuală de 6,20% până în 2030. Acolo unde odinioară gustările erau consumate între mese, acum le înlocuiesc complet, într-un fenomen cunoscut sub numele de «snackificare»”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
Specialistul susține că această schimbare este susținută și de date concrete. Un sondaj realizat în 2024 de Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare arată că 56% dintre respondenți au renunțat la mesele tradiționale în favoarea gustărilor sau a meselor mai mici. Mai mult, 73% dintre participanți au declarat că iau gustări cel puțin o dată pe zi.
„Principalul motiv este, fără îndoială, comoditatea. Stilul de viață actual obligă consumatorii să caute opțiuni alimentare rapide și convenabile atât acasă, cât și înafara casei. Un alt motiv este accesul la gustări sănătoase, este posibil să mănânci rapid și echilibrat, gustarea înseamnă mai mult decât un baton de ciocolată sau un pachet de chipsuri”, explică medicul nutriționist.
„45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru...”
Ea subliniază că acest mod de a mânca nu doar că se potrivește mai bine ritmului alert de zi cu zi, dar și contribuie la o stare generală mai bună: „Consumatorii declară că se simt mai bine și își mențin nivelul de energie atunci când mănâncă puțin și des, în loc de trei mese copioase care îi fac să se simtă obosiți și leneși”.






Preferințele în materie de gustări diferă, însă, în funcție de vârstă. Copiii aleg gustările dulci, precum fursecurile și prăjiturile, în timp ce adulții se orientează către alternative mai sănătoase: fructe, nuci și iaurturi. Această diversificare a cerințelor creează o oportunitate imensă pentru industria alimentară, notează Mihaela Bilic. Cerințele devin tot mai clare și specifice.
„Produsele bogate în proteine, fibre și ingrediente naturale câștigă teren și 45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru gustări cu ingrediente sănătoase”, precizează nutriționistul.
În concluzie, Mihaela Bilic spune că ne aflăm în fața unei schimbări de paradigmă nu doar în stilul de viață, ci și în alimentație: „Se vede treaba că nu doar viața se schimbă, ci și alimentația. Modelul pe care l-am folosit de secole este pe cale să apună și mâncarea va fi reinventată… nu rămâne decât să sperăm că e spre binele nostru!”.