Gest rar de fair-play. Brittany Bowe i-a cedat un loc la JO de iarnă prietenei sale, Erin Jackson

11 ianuarie 2022 12:47   Alte sporturi

În urmă cu ani, sportul era sinonim cu fair-play. Între timp, în contextul profesionalizării excesive, a premiilor tot mai mari, gesturile de sportivitate au devenit tot mai rare. În acest context, cu atât mai surprinzătoare este decizia patinatoarei de viteză Brittany Bowe (33 de ani), care i-a cedat un loc de participare la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) compatrioatei sale Erin Jackson (29 de ani)! Cele două patinatoare se cunosc de aproape 20 de ani şi îşi doreau să concureze împreună în China.

Totul s-a întâmplat în timpul competiției de selecţie a lotului american de la Milwaukee. Favorită la 500 m, Erin Jackson a alunecat, vineri, ocupând abia locul trei, după Bowe şi Kimi Goetz. Ceea ce era sinonim cu ratarea calificării la Jocurile Olimpice de iarnă de luna viitoare.

Cum câştigase la 1.000 m şi 1.500 m, Brittany Bowe i-a cedat locul în lotul olimpic de la 500 m colegei şi prietenei sale Erin Jackson. "După ce am văzut că a alunecat, m-am gândit că, dacă acum depinde doar de mine, atunci ea ar putea să-mi ia locul”, a spus patinatoarea pentru NBC Sports. Chemată la fotografia patinatorilor calificaţi, Bowe, care a fost de trei ori campioană naţională, a decis să-şi oficializeze decizia invitându-o pe Jackson la şedinţa foto. "Erin a meritat să concureze la această probă. Ea este numărul 1 în lume şi nimeni nu merită şansa de a aduce o medalie echipei SUA mai mult decât ea”, a adăugat Bowe.

Jackson i-a mulţumit prietenei sale pentru acest gest: "Este greu să-mi găsesc cuvintele. Sunt atât de recunoscătoare. O cunosc de mult, când am crescut în Ocala (Florida, oraşul lor natal). Ea a fost mereu acolo pentru mine".

Născută la Ocala, în 24 februarie 1988, Brittany Bowe va participa pentru a treia oară la Jocurile Olimpice. În 2014, la Soci, ea a ocupat locul 6 în urmărirea pe echipe, clasându-se pe 8 la 1.000 m, pe 13 la 500 m și pe 14 la 1.500 m. În 2018, la Pyeongchang, ea a cucerit medalia de bronz la urmărire pe echipe, terminând pe 4 la 1.000 m și pe 5 la 1.500 m. Ea mai are în palmares două titluri mondiale la sprint (2015, 2016), o medalie de argint și două de bronz la CM.

Originară tot din Ocala, localitate unde s-a născut în 19 septembrie 1992, Erin Jackson va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice. În 2018, la Pyeongchang, ea a ocupat locul 24 la proba de 500 m.

Mai multe