SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. CIO respectă decizia, China o condamnă

Ultima actualizare:

    Următoarea ediție a JO de iarnă se va desfășura la Beijing în perioada 4-20 februarie 2022Foto: EPA-EFE
Următoarea ediție a JO de iarnă se va desfășura la Beijing în perioada 4-20 februarie 2022Foto: EPA-EFE

Casa Albă a subliniat că Statele Unite urmează să nu trimită nicio delegaţie oficială la JO de Iarnă din 2022, la Beijing. ”Prezenţa unei reprezentări oficiale a Statelor Unite ar însemna că aceste Jocuri sunt un eveniment normal”, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. ”Ținând cont de încălcările flagrante ale drepturilor omului şi atrocităţile comise de Republica Populară Chineză în Xinjiang, nu putem, pur şi simplu, să facem acest lucru”, a subliniat aceasta, după care a continuat: ”Avem un angajament fundamental în promovarea drepturlor omului”. Psaki a subliniat că decizia e definitivă: ”Suntem fermi în poziţia noastră şi vom continua să lum măsuri în vederea avansării drepturlior omului în China şi oriunde altundeva”, a continuat ea. Cu toate acestea, boicotul nu va fi unul total, fapt salutat de CIO. Mai exact, sportivii americani sunt autorizaţi să participe la Jocuri. Psaki a menționat că n-ar fi fost ”drept” să fie penalizaţi cei care se antrenează de ani buni. De altfel, și Comitetul Olimpic American s-a opus unui boicot total.

SUA și țările occidentale au boicotat JO Moscova 1980, iar URSS pe cele de la Los Angeles 1984

Statele Unite au recurs ultima oară la o astfel de măsură în 1980, când preşedintele democrat Jimmy Carter a decis să boicoteze - în întregime - Jocurle Olimpice de la Moscova, în semn de protest faţă de invazia sovietică a Afganistanului cu un an ai înainte. La ediția următoare, de la Los Angeles 1984, URSS a răspuns în același mod. Cu excepția Chinei, Iugoslaviei și României, celelalte țări comuniste n-au trimis sportivi la Jocurile Olimpice din metropola americană. 

La puțin timp după anunțarea acestei decizii, China a denunţat o ”prejudecată ideologică” şi ”intenţii răuvoitoare” ale Statelor Unite. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, i-a acuzat pe politicienii americani de demagogie şi a catalogat acest boicot drept o ”provocare politică, pur şi simplu”. De asemenea, s-a subliniat că Republica Populară Chineză ”va lua contramăsuri ferme”.Și alte țări, precum Australia și Canada, intenționează să procedeze în același mod cu SUA. Franța a luat „bună notă” de boicotul americanilor, ceea ce a stârnit nemulțumirea autorităților chineze. ”Noi ne vom coordona la nivel european”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron. De altfel, în iulie trecut, Parlamentul European a cerut un boicot diplomatic, absenţa unui boicot sportiv fiind crucială pentru organizaţia de la Lausanne. O poziție diferită a adoptat președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a acceptat invitația omologului chinez Xi Jinping. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net