#Jocurile Olimpice Paris 2024

Răsturnare de situație: Cătălin Chirilă a ieșit din cursa pentru o medalie olimpică

9 august 2024 11:15   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Cătălin Chirilă n-a avut prea mult noroc, vineri, în proba de canoe 1.000 de metri, de la Jocurile Olimpice, românul ratând lupta pentru o medalie olimpic. Mai întâi, s-a clasat pe locul cinci în prima semifinală a competiției care se dispută în perioada 26 iulie-11 august, fiind televizată de Eurosport și TVR, câștigând finala B, în cele din urmă. 

Cătălin Chirilă a mai avut o singură miză la Jocurile Olimpice, finala B, acolo unde s-a lupta pentru locurile nouă-16, câștigând acest ultim act și clasându-se, așadar pe a noua poziție. Românul a dominat cursa de la un capăt la altul şi s-a impus cu timpul de 3:47:48. În urmă cu câteva zile, campionul mondial din 2022 şi vicecampionul mondial din 2023 stabilea un record olimpic la proba sa, consemnând 3:44.75.
Ultima dată când România obținea o medalie olimpică de kaiac-canoe se întâmpla în Sydney, în anul 2000, când Florin Popescu şi Mitică Pricop câştigau „aurul” la 1.000 metri şi „bronzul” la 500 de metri.

România, opt medalii la JO2024

România este pe locul 14 în ierarhia țărilor care au cucerit medalii la JO 2024, cel mai recent reușind acest lucru Mihaela Cambeei, câștigătoarea unui „argint” la halteresportiva de 21 de ani fiind chiar la prima sa participare în competiție. Revenind la reușitele de la Jocurile Olimpice, „tricolorii” numără opt medalii: trei de aur, patru de argint şi una de bronz. „Aurul” l-au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Petreanu). Totodată, „argintul” a fost obţinut de Mihaela Cambei la haltere, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin, categorie uşoară, iar „bronzul” i-a aparținut tot lui David Popovici la 100 metri liber.    
Lider al clasamentului de medalii la JO 2024 este SUA, cu un total de 103, dintre care 30 de aur, 38 de argint şi 35 de bronz, pe locul doi fiind China, cu 73 medalii (29, 25, 19) și Australia cu 45 de medalii (18, 14, 13).  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe