Doliu în sportul românesc. O fostă campioană olimpică s-a stins din viață
Sportul românesc este în doliu după ce fostul mare atlet Mihaela Peneș a încetat din viață la vârsta de 77 de ani. Anunțul trist a fost făcut luni seara de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) pe pagina sa de Facebook, lăsând o mare tristețe în rândul comunității sportive.
Avea în palmares aurul la aruncarea suliței obținut la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Născută pe 22 iulie 1947, la București, Mihaela Peneș a avut o carieră de excepție care a marcat istoria atletismului românesc. La vârsta de doar 17 ani, Peneș a realizat o performanță remarcabilă pe scena internațională, cucerind titlul olimpic la aruncarea suliței în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964.
Pe lângă titlul olimpic, Mihaela Peneș a adunat un palmares impresionant, incluzând un titlu de vicecampioană europeană în 1966 și o medalie de bronz olimpică obținută la Ciudad de Mexico în 1968. În anul 1965, a câștigat și aurul la Universiada, completându-și astfel palmaresul cu medalii de prestigiu pe toate fronturile competiționale majore.
Perioada 1965-1968 a fost deosebit de fructuoasă pentru Peneș, care a dominat competițiile naționale de aruncare a suliței, devenind campioană națională în această disciplină. După Jocurile Olimpice din 1968, Mihaela Peneș a decis să pună capăt carierei sale de atletă și s-a dedicat antrenoratului, devenind o figură importantă în dezvoltarea sportului de performanță din România. Ulterior, a ocupat funcții de conducere în cadrul Federației Române de Atletism.
Peneș s-a alăturat Comitetului Olimpic Român în 1990
În anul 1990, Mihaela Peneș s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, unde a ocupat funcția de coordonator al Departamentului Internațional și, în 1995, a fost numită secretar general al COSR pentru câteva luni în 1999. Prin activitatea sa neobosită și dedicată, Peneș a contribuit semnificativ la dezvoltarea și promovarea sportului românesc pe plan internațional.
Moartea Mihaelei Peneș lasă un gol imens în lumea sportului românesc, dar moștenirea sa va trăi prin realizările sale remarcabile și prin influența pe care a avut-o asupra tinerelor generații de sportivi. Comunitatea sportivă și nu numai va păstra amintirea sa cu respect și admirație, onorând contribuția sa de neprețuit la sportul românesc.