OFICIAL. Mircea Lucescu, noul selecționer al naționalei. Primele declarații

6 august 2024 9:10   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Ceea ce era doar o chestiune de ore a fost confirmat, oficial, de către Federația Română de Fotbal: Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, este noul selecţioner al primei reprezentative din țara noastră. Înțelegerea este valabilă pentru următorii doi ani, obiectivul fiind calificarea la Campionatul Mondial din 2026, programat să se dispute în Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada - de altfel, în decembrie, va avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026. Între timp, debutul lui Mircea Lucescu în noul mandat se va petrece peste o lună, când România își va începe „aventura” în Liga Națiunilor, ediția 2024/2025, primele meciuri fiind împotriva lui Kosovo și cu Lituania. 

„Ești tot atât de bun, ca ultimul tău rezultat. Meciurile se înlănțuie, se trăiește într-o stare de tensiune extraordinară. Dar, când ai început să faci această meserie, nu poți să renunți la ea. Vin cu gândul de a reuși să dau acestei echipe, acestui fotbal, o continuitate în rezultate. Să-i fac pe jucători să creadă în ei înșiși, în capacitatea lor, în posibilitățile lor de a reuși. Lucrurile s-au schimbat din '70 și până acum foarte mult. Au evoluat societatea, fotbalul, pregătirea jucătorilor, tot. Eu am avut această șansă de a avea continuitate, ceea ce îmi aduce în avantaj”, a declarat Mircea Lucescu, adăugând: „Cu siguranță voi aduce schimbări la națională. Voi fi preocupat de evoluția jucătorilor tineri. (...) Nu poți să faci o echipă națională fără cluburi puternice, cu 15 jucători luați din toate colțurile lumii. Avem nevoie de consistență, valoare, dorință. Nu vreau la națională doar jucători care își fac o chestiune de imagine, să apară doar pentru un contract mai bun. Nu, vreau jucători care să vină pentru performanță. Pentru că lumea asta așteaptă!”.

„Ca să vă spun sincer, am făcut tot posibilul să nu vin la echipa națională” 

Tot în conferința de presă de preluare a postului de selecționer, Mircea Lucescu a punctat: „Multe sentimente m-au încercat - în primul rând, nostalgia perioadei trecute, în care am avut parte de momente extraordinare ca selecționer. Ieri, am stat vreo trei ore de vorbă - eu plec totuși cu un handicap, am lipsit în ultimii ani din fotbalul românesc. Nu m-am gândit niciun moment că o să mi se propună să vin la echipa națională. Ca să vă spun sincer, am făcut tot posibilul să nu vin la echipa națională și să le dau șansă antrenorilor tineri. Am încercat să-l conving pe Edi Iordănescu să rămână la echipa națională, știu ce înseamnă să-i dai continuitate unui antrenor. FRF a făcut tot ce a fost posibil, din ce am înțeles, dar nu a reușit. Apoi, am vorbit cu Gică Hagi, care a făcut atâtea pentru echipa națională și merita cu desăvârșire să i se propună să devină selecționer. Am spus că, dacă nu mai există nicio soluție, eu am obligația să mă întorc și să pun în joc experiența pe care am acumulat-o, în atâția ani. Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc, care a făcut furori pe scena internațională. Am mare încredere în această generație de jucători, care a format un grup învingător”.

Programul României în Liga Națiunilor

6 septembrie: Kosovo-România
9 septembrie: România-Lituania
12 octombrie: Cipru-România
15 octombrie: Lituania-România
15 noiembrie: România-Kosovo
18 noiembrie: România-Cipru

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe