Regizorul Peter Bogdanovich, nominalizat la Oscar, a murit. Ce filme celebre a refuzat să regizeze

7 ianuarie 2022 6:44   Vedete internaționale

Peter Bogdanovich, regizor nominalizat la Oscar și cunoscut pentru filmele ”Paper Moon” și ”The Last Picture Show”, a murit la vârsta de 82 de ani.

Conform fiicei sale, Antonia, regizorul american Peter Bodganovich a murit din cauze naturale.

El și-a început cariera drept critic și programator de film, pentru revista Esquire. S-a mutat la Los Angeles, unde s-a împrietenit cu regizorului Roger Corman și a făcut primul lui film, ”Voyage to the Planet of Prehistoric Women”, pe care a cerut să nu îi fie pus numele, iar apoi ”Targets” din 1968, care i-a adus faima. Între timp, s-a împrietenit și cu legendarul Orson Welles, conform theguardian.com.

Peter Bogdanovich, succes fulminant în anii 1970

A urmat ”The Last Picture Show”, din 1971, cu Jeff Bridges, Cybill Shepherd și Cloris Leachman, film care a primit opt nominalizări la Oscar și a câștigat două statuete. Pelicula a avut încasări spectaculoase, de 29 de milioane de dolari, deși a avut doar 1,3 milioane buget.

Peter Bogdanovich a continuat să regizeze filme cu succes comercial: „ What’s Up Doc?”, cu Barbra Streisand și Ryan O’Neal, a fost cea de-a treia peliculă în topul încasărilor în 1972. Filmul este considerat una dintre cele mai bune comedii ale tuturor timpurilor.

Un alt film celebrat al regizorului american este ”Paper Moon”, tot cu Ryan O’Neal și cu fiica lui, Tatum. Pentru acest rol, Tatum a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Peter Bogdanovich a refuzat să regizeze filme celebre

Peter Bogdanovich a refuzat să fie regizor pentru filme ajunse celebre: ”The Gidfather”, ”The Exorcist” și ”Chinatown” se numără printre aceastea. ”Eram în vogă”, a declarat regizorului în 2019, pentru publicația Vulture.

Ultimul lui film a fost lansat în 2019: un documentar despre Buster Keaton, ” The Great Buster: A Celebration”.  

A și jucat în câteva producții: a avut un rol în ”The Sopranos” și un rol minor în filmele din seria ”Kill Bill”.

Mesaje emoționante din partea Hollywood-ului

Francis Ford Coppola a transmis un mesaj după moartea lui Peter Bogdanovich: ”A fost un artist minunat. Nu o să uit niciodată premiera filmului The Last Picture Show. Țin minte finalul, când publicului a aplaudat timp de 15 minute. Peter și filmului lui au meritat din plin”

Și regizorul Guillermo del Toro a spus ”Peter a fost un prieten drag și un pionier al Cinematografiei. A dat naștere unor capodopere, ca regizor și a fost un om genial”.

Tatum O’Neal a publicat și ea un mesaj pentru regizor: ”A fost ca un tată,  a fost un prieten. M-a făcut să mă simt mereu în siguranță”

Mai multe