Actorul român care a filmat cu o barbă de la un țap în cel mai celebru și iubit film al românilor din toate timpurile: „Să nu se supere stăpânul...”

2 decembrie 2024 10:08   Vedete românești

„Păcală”, unul dintre cele mai iubite filme românești din toate timpurile, regizat de Geo Saizescu, a intrat în istorie nu doar prin farmecul său inegalabil și personajele memorabile, ci și prin culisele savuroase ale filmărilor.

Printre detaliile picante, un episod inedit s-a remarcat: Sebastian Papaiani, actorul care a dat viață eroului principal, a filmat o scenă purtând o barbă împrumutată… de la un țap!

„Păcală”, un film al recordurilor și al poveștilor

Turnat pe meleaguri vâlcene, „Păcală” ocupă locul al doilea în topul celor mai vizionate filme românești, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Produs în mai multe etape, filmul a adus laolaltă peste 200 de actori și figuranți, fiind o adevărată desfășurare de forțe.

Regizorul Geo Saizescu, care a lucrat la scenariu împreună cu romancierul Dumitru Radu Popescu, a creat un personaj emblematic al culturii românești, un simbol al istețimii, simplității și umorului românesc. Saizescu afirma cu convingere: „Fără Papaiani, nu aș fi făcut filmul.”

Barba țapului, un detaliu memorabil din culise

Una dintre cele mai amuzante întâmplări legate de filmările pentru „Păcală” este legată de o scenă în care personajul interpretat de Sebastian Papaiani se îmbracă în preot.

Pentru autenticitate, echipa de producție a găsit o soluție neașteptată: barba folosită era cea adevărată, rasă direct de la un țap.

În jurnalul său, Geo Saizescu descrie episodul cu umor:„I-am ras țapului barba, l-am machiat pe Papaiani cu ea și, ca să nu se supere cumva stăpânul țapului, la înapoiere i-am lipit-o adevăratului posesor (adică țapului) la loc.”

Acest moment, care îmbină inventivitatea cu umorul tipic românesc, rămâne un exemplu al modului în care se lucra pe platourile de filmare.

Povestea unui film greu de realizat

Filmările pentru „Păcală” au fost pline de provocări. În toamna anului 1972, ploi torențiale au oprit producția pentru aproape două luni. „42 de zile a plouat continuu,” își amintea Saizescu.

În plus, lipsa tehnologiei necesare pentru trucajele imaginate de regizor a dus la încercări nereușite de a realiza filmări combinate la Moscova și Kiev.

Cu toate acestea, „Păcală” a reunit o distribuție excepțională, incluzând actori consacrați precum Vasilica Tastaman, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Mariana Mihuț și Octavian Cotescu, dar și debuturi cinematografice remarcabile, cum ar fi Dorel Vișan și Horațiu Mălăele.

Peisaje și inspirație oltenească

Filmările au avut loc în locuri pitorești din județul Vâlcea – Călimănești, Voineasa, Râmnicu Vâlcea și altele. Echipa a fost încântată de frumusețea locurilor, dar și de sprijinul localnicilor. Regizorul nota în jurnal: „Teribili acești oameni!”

Un moment memorabil din film este scena în care alaiul lui Păcală caută fundul Oltului. A fost nevoie de zeci de actori și figuranți, dar și de multă creativitate pentru a înfrunta lipsurile tehnice, cum ar fi absența unui transfocator care să permită filmarea de la distanță, potrivit www.indiscret.ro. 

Mai multe