Cu ce acrește Saveta Bogdan ciorbița de miel, pentru masa de Paște: „Evit total borșul!” Ce este, de fapt, laptele acru „în bărbânță?”
Saveta Bogdan, născută în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, continuă obiceiul, preluat de la mama ei, de a prepara ciorbițele cu lapte acru „în bărbânță”, un produs alimentar bio. Artista de muzică populară ne-a mai dezvăluit, exclusiv pentru Click!, alături de cine va petrece Sărbătorile Pascale. Are și un mesaj pentru români: „Împărțiți mâncarea cu cei săraci!”.
Trucurile ei culinare, pentru un gust desăvârșit al mâncărurilor, de Paște
Saveta Bogdan este și o excelentă gospodină. Acum, înainte de Paște, ea se află în mari pregătiri pentru masa tradițională, având câțiva oaspeți, care îi vor trece pragul casei, pe Paște. În meniu a inclus toate bunătățile, de la drob și ouă roșii, până la pască și ciorbiță de miel. Artista ne-a oferit, exclusiv pentru Click!, micile ei trucuri culinare, pentru un gust desăvârșit al mâncărurilor:
„Voi prepara și ciorbă de miel, dar nu o acresc cu borș, cum văd, pe aici, pe la București. Folosesc laptele acru de oi, în bărbânță, specific zonei mele natale, așa cum de altfel am văzut în casa părintească.
Ciorba are astfel un gust nemaipomenit! Încercați și veți vedea diferența. În meniu mai am și pască din aluat de cozonac. Pun aluatul într-un vas rotund, apoi fac o gaură în mijloc și torn compoziția, adică brânză, stafide, smântână, esență de rom și zahăr. Pe deasupra, se face din aluat și o cruce, apoi se unge cu puțin albuș de ouă bătut. Se bagă la cuptor, în jur de 45 de minute.
„Din toate aceste bucate îi dăruiesc și unei vecine din bloc, cu pensie mică”
Va dărui pachete cu mâncare, de Paște:






„Înainte de a pune masa, duminică, merg la biserică, ca să mă împărtășesc și să dau pomană pachetele cu mâncare, sfințite de preot, pentru părinții și frații mei care au murit. Din toate aceste bucate îi dăruiesc și unei vecine din bloc, cu pensie mică. Le urez tuturor românilor Paște fericit! Și să împartă mâncarea cu cei săraci!”, a mai menționat Saveta Bogdan, exclusiv pentru Click!
Cum se prepară laptele acru „în bărbânță”?
Laptele acru „în bărbânţă“, este, de fapt, o delicatesă, care se prepară la stânele de oi din vârf de munte, inclusiv în zona Bistrița-Năsăud. Bărbânţa este un vas rotund din lemn, cu capac, de 25-35 de litri. Dumitru Zimveliu, crescător de oi din Zagra, dezvăluia, într-un interviu pentru adevarul.ro, secretele acestui preparat:
„Avem nevoie doar de lapte de oaie şi de ...lapte de oaie. Laptele de oaie se fierbe. Pe fundul bărbânţei se pune un lapte, tot de oaie, însă proaspăt, iar peste acesta se pune laptele fiert. Se lasă 2-3 zile, ca să se prindă şi să se transforme în iaurt.
În bărbânţă stă mai bine, îşi păstrează grosimea şi calitatea. O bărbânţă poate adăposti în jur de 35-40 de kilograme de iaurt. Pentru a umple un recipient, oierii au nevoie cam de 60 de litri de lapte”.