De ce pielea devine portocalie, dacă bem suc de morcovi în exces? Adina Halas: „Mai ales pe palme și tălpi”. Sfatul nutriționiștilor despre leguma-medicament
Știați că, în urma consumului exagerat de morcovi, pielea devine portocalie? Nu vă speriați, efectul este reversibil, deci pielea va reveni curând, la normal, după ce îi veți exclude din meniu. Iată ce spun Adina Halas, adepta unui stil de viață sănătos, și nutriționista Codruța Pantelimon, despre leguma-farmacie sau leguma-medicament, atât de benefică pentru organism.
Adina Halas; „Dau o tentă portocalie, vizibilă mai ales pe palme și tălpi”
Vedeta de televiziune Adina Halas, vestită pentru stilul de viață sănătos, cunoaște faptul că morcovii colorează pielea în portocaliu, așa că evită consumul exagerat. În plus, îi laudă pentru proprietățile benefice:
„Am auzit și eu acest lucru. Se pare că mecanismul e simplu: pigmenții naturali (carotenoizi) din morcovi, cartofi dulci, dovleac, roșii, mango, spanac, se absorb în organism și ajung să se depoziteze în stratul superficial al pielii.
Acolo dau o tentă aurie-portocalie, vizibilă mai ales pe palme și tălpi. Fenomenul se numește carotenodermie, nu e periculos și dispare dacă reduci consumul. Morcovii aduc însă și multe beneficii, având și rol cicatrizant”, a menționat Adina Halas în exclusivitate pentru Click!
Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Este un fenoment natural, nu reprezintă un pericol pentru organism”
Iată însă ce spune și nutriționista Codruta Pantelimon, despre vestita legumă-farmacie, așa cum mai este denumită, datorită rolului său important în organism:
„Deși abundă în betacaroten, care, în organism, se transformă în vitamina A, atât de râvnită de sexul frumos, morcovii au și ei o limită de consum. Consumat în exces, îndeosebi sub formă de suc natural, poate colora temporar pielea într-o nuanță portocalie.
„Excesul de betacaroten nu poate fi procesat în totalitate la interior”
Este un fenomen absolut natural și nu reprezintă vreun pericol pentru organism, doar că excesul de betacaroten nu poate fi procesat în totalitate la interior, înercand să „iasă”, se depune în piele.
Acest fenomen nu se întâmplă numai de la morcovi, ci și de la alte legume bogate în caroten. Mi s-a întâmplat, într-o vară, când mi-am lăsat bebelușul în curte, la soare cu biberonul plin, de supă de găină cu morcovi pasați (vitamina A fiind liposolubilă, adică se absoarbe în prezența grăsimilor). În contact cu soarele, pielea de pe umăr a copilului s-a pigmentat, temporar. Și-a revenit la normal curând, însă”.
Morcovii îmbunătățesc vederea
Specialiștii susțin că morcovii îmbunătățesc vederea, previn apariția cancerului și scad colesterolul. Se pot consuma și cruzi și fierți. Mai mult, morcovii cruzi curăță dantura, după o masă copioasă. Ajută și în cura de slăbire, având un slab conținut de calorii. Se spune că acționează și asupra mucoasei gastrice:
„Morcovul este cu siguranţă una din legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere nutriţional.
Au acțiune cicatrizantă asupra intestinelor
Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, în special datorită conţinutului bogat de carotenoide, dar şi a conţinutului de antioxidanţi. Iată care sunt câteva dintre proprietăţile morcovului: are un aport important de beta-caroten, este un fluidifiant biliar. Are o acţiune anti-anemică, este regenerant şi detoxifiant, are o acţiune reglatoare şi cicatrizantă asupra intestinului.
Pentru toate aceste motive se recomandă să se consume morcovi şi suc de morcovi”, a explicat doctorul Cătălin Luca, potrivit adevarul.ro