Florin Călinescu, în război cu Pro TV. Actorul își cere drepturile pentru 2 producții: „Sunt create de mine!”

19 februarie 2024 16:06   Vedete românești
Ultima actualizare:

Florin Călinescu a luat decizia de a-și revendica drepturile pentru două marii producții de-ale sale, care au fost difuzate de PRO TV. Artistul a făcut mai multe declarații pe marginea acestui subiect, în cadrul unui interviu recent oferit publicației Bugetul.ro

Actorul în vârstă de 67 de ani a ajuns la începutul lunii în curs la OSIM (Oficiul de Stat pentru Investigații și Mărci) pentru a-și revendica drepturile pentru două mari producții cunoscute și iubite de publicul român: „Chestiunea Zilei” și „Tanti Florica”. Ce s-a întâmplat mai exact, a explicat însuși fostul jurat al „Românii au Talent”. 

Florin Călinescu: „Din respect față de emisiune și de serial, am decis să le înregistrez”

„Chestiunea zilei” și „Tanti Florica” au fost două dintre cele mai de succes producții românești. Prima a fost difuzată de PRO TV în perioada anilor 1996-2000 și în 2004, dar și pe Tele 7 abc, între 2002 și 2003, iar comedia „Tanti Florica” a fost difuzată în perioada 2012-2013, la cârma lor fiind însuși Florin Călinescu. 

După mai bine de un deceniu, actorul a luat decizia de a-și redobândi drepturile, așa că a depus două cereri la OSIM. Florin Călinescu a mărturisit că această hotărâre a fost luată pe fondul dorinței sale de a-și dovedi respectul și aprecierea față de propriile creații.

„Am depus aceste două cereri de redobândire a celor două mărci care sunt create de mine. Toată țara știe că „Chestiunea Zilei” este cu Florin Călinescu, iar „Tanti Florica” este tot un brand creat de mine, am scris scenariul, am făcut regia, am interpretat.

Temeiul legal de redobândire a celor două mărci este stipulat în lege și spune că neutilizarea unei mărci, timp de 10 ani, duce la decăderea din drepturi. Din respect față de emisiune și de serial, am decis să le înregistrez”, a spus Florin Călinescu, conform sursei menționate anterior. 

Care sunt prevederile legale în acest sens 

Conform legislației în vigoare, decăderea din drepturi a unui titular al uneia sau mai multor mărci se face dacă acestea nu sunt înnoite după 10 ani: 

„Când înregistrarea unei mărci nu este reînnoită, la expirarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (5) din lege, OSIM înscrie în Registrul mărcilor menţiunea că înregistrarea acestei mărci a rămas fără efect de la data expirării ultimei perioade de protecţie de 10 ani”, extras din Articolul 37: Expirarea duratei de protecție, potrivit  Hotărârii 1134/2010 și a Legii nr. 84/1988.

Mai multe