#Exclusiv Click!

Leacul Gherghinei Stancu pentru sănătate: „Siropul de păpădie îți dă energie!” Rețeta, pas cu pas, și sfatul nutriționiștilor: „Detoxifică ficatul”

25 aprilie 2025 13:10   Vedete românești

Solista de muzică populară Gherghina Stancu ne-a împărtășit, exclusiv pentru Click!, rețeta siropului din flori de păpădie, învățată chiar de la mama ei. Aceasta plantă, considerată de mulți o banală buruiană, are însă puteri tămăduitoare, susține, exclusiv pentru Click!, și nutriționista Codruța Pantelimon. Atenție, însă, consumul de păpădie trebuie făcut cu precauție. În anume cazuri, este interzis. Vă prezentăm și părerea medicilor. 

Rețeta de sirop de păpădie a Gherghinei Stancu

Iată cum prepară artista de muzică populară Gherghina Stancu siropul de păpădie, care o ajută să se învioreze, dar și să-și detoxifice organismul, după mesele copioase de Paște:

„Acum e vremea păpădiei, eu în fiecare primăvară culeg această plantă, din care fac sirop, dar și ceai. De reținut e că trebuie culeasă dimineața, când floarea se deschide, în toată splendoarea, și este plină de rouă. Apoi, spăl florile bine, în 2-3 ape, până când apa este curată.

Separat, fierb apă într-o oală, cam un litru de apă, apoi adaug florile de păpădie, cam cât încap în două mâini. Le fierb un pic cu capacul pus, apoi, sting focul și le las așa, cu capac, la macerat, peste noapte. A doua zi strecor această zeamă prin tifon sau printr-o sită foarte deasă.

„Este bun pentru intestine, colon, simți că te energizează”

Siropul astfel obținut îl amestec, cu ajutorul unei linguri din lemn, cu zahăr, vreo două-trei căni, depinde cât îl vreți de dulce, și îl pun iar la fiert. La sfârșit storc zeama de la lămâie și îl torn în borcănele din sticlă, nu din plastic, bine spălate înainte.

Miroase atât de bine! Este bun pentru intestine, colon, simți că te energizează. Pentru ceai, însă, florile culese se pun la uscat pe o hârtie găurită. Undeva, la umbră, nu la soare, ca să nu se înnegrească, să nu se oxideze”, spune Gherghina Stancu, exclusiv pentru Click!

Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Ajută la detoxifierea ficatului”

Specialista în nutriție dezvăluie, pentru Click!, proprietățile păpădiei, plantă ce poate fi consumată, dacă nu există contraindicații de la medic:

„În fiecare primăvară, primesc o invitație de nerefuzat, e o întâlnire epică cu Regina Păpădie, româncuța mea preferată. Păpădia este una dintre binecuvântatele plante mioritice, cu multiple binefaceri: de la floare, până jos, la rădăcină, totul este comestibil.

„Este foarte bogată în vitamina C, A, K”

Tijele și frunzele, alături de salata verde, alcătuiesc doza de energie, cu fibre dietetice, care ajută la reglarea tranzitului intestinal, stimularea producției de bilă, cu o bună detoxifiere a ficatului. Eu le consum în timpul culesului, pentru a o onora și a-i mulțumi cu recunoștință.

Chiar și denumirea ei în engleză de dandelion mă duce cu gândul instant la un medalion. Este foarte bogată în vitamina C, A, K și are multe minerale. Totodată, studiile și practica pe propria-mi „piele” arată că rădăcina ajută la eliminarea toxinelor din organism, contribuind și la sănătatea rinichilor, gestionând astfel și tensiunea arterială.

„Reduce inflamația din organism, e bună și în artrită”

Într-un cuvânt, această minune galbenă a naturii, consumată frecvent, protejează celula umană, împotriva balaurilor (daunele oxidative), reducând inflamația din organism, deci e bună și în artrită.

Chiar dacă are un gust dulce-acrișor, merită tot efortul de a face o plimbare prin poienițe, ca să o culegi și să o usuci. Sub formă de ceai, suc, apă enzimatică, sirop sau macerarea rădăcinei, în alcool, păpădia rămâne un remediu de necontestat.

Produsele din păpădie se vând și în magazinele de produse naturiste

Ca dovadă, o poți găsi în magazinele naturiste sub formă de capsule sau de ticturi. Eu îmi prepar cremele de corp acasă, așa că am profitat și de data aceasta și am preparat un unguent pentru corp și ten, din flori de păpădie, alături de surata ei, gălbeneaua. Doar un singur ingredient trebuie să pui: iubirea de natură și întotdeauna e benefic să crezi în ceea ce faci!”.

Avertismentul medicilor! În ce cazuri e interzis consumul de produse din păpădie

Pe site-ului medlife.ro, se atrage atenția în ce cazuri nu trebuie consumată păpădia, fără acordul medicilor:

1. Păpădia ar putea provoca reacții alergice, disconfort stomacal, diaree sau arsuri la stomac. Poate cauza reacții alergice și tinctura de păpădie.

2. Sarcină și alăptare: nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă păpădia este sigură în timpul sarcinii sau alăptării. Se recomandă evitarea consumului în aceste cazuri.

3. Eczeme: persoanele cu eczeme par să prezinte un risc mai mare de a avea o reacție alergică la păpădie, de aceea este indicat consultul medicului, înainte de a consuma păpădie, sub orice formă.

4. Tulburări de sângerare: păpădia ar putea încetini coagularea sângelui. În teorie, administrarea de păpădie ar putea crește riscul de vânătăi și sângerări în cazul acestor pacienți.

5. Alergie la ambrozie: persoanele care sunt alergice la ambrozie și la plante înrudite (margarete, crizanteme, gălbenele) ar putea fi alergice și la păpădie.

Mai multe