Pompilia Stoian și Dan Spătaru, o iubire nespusă. Povestea unei legături dincolo de scenă: „Pe mine cui mă lași?”
Pompilia Stoian, artista din spatele șlagărului „Prieten drag”, trăiește de decenii în Germania, departe de România și de marea sa iubire, Dan Spătaru. Nu a dezlegat niciodată până la capăt misterul relației cu solistul.


Ajunsă la 82 de ani, Pompilia Stoian rămâne o figură emblematică a muzicii ușoare românești. A cucerit publicul cu vocea sa și a intrat definitiv în istoria muzicii prin melodia „Prieten drag”, unul dintre cele mai iubite șlagăre din repertoriul românesc.
Plecată din țară în anii ’70, artista a lăsat în urmă nu doar o carieră în plină ascensiune, ci și o poveste nespusă de iubire cu Dan Spătaru. Cei doi au format un duet celebru, dar au fost mereu învăluiți în discreție. Pompilia a recunoscut abia târziu că între ei a existat o iubire platonică. „Ne-am iubit! Și acum păstrez ursulețul alb pe care mi l-a dăruit atunci”, a mărturisit ea.
Născută la 20 martie 1943, în București, Pompilia a fost un copil precoce – a studiat balet, pian și limba germană de la 4 ani și a cântat în Corul de Copii al Radiodifuziunii. A urmat Liceul „Dimitrie Cantemir” și Facultatea de Limbi Germanice din cadrul Universităţii Bucureşti.
Cariera sa muzicală a început în 1962, când a fost remarcată de pianistul Horia Bădău, iar în scurt timp a intrat în echipa Casei de Cultură a Studenților „Grigore Preoteasa” din Capitală.. Acolo l-a cunoscut pe Dan Spătaru, cu care a cântat ani de zile. În 1965, a înregistrat primul disc, iar un an mai târziu a strălucit la Festivalul de la Mamaia, unde „Prieten drag” i-a adus Marele Premiu al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, „Prima chemare” – Menţiune, „Visul meu, viaţa mea” – Premiul Juriului.
„Pe mine cum ma lași?
Deși era considerată „cea mai populară cântăreață română de muzică uşoară în anul 1966”, a ales să predea limba engleză la Liceul „D. Bolintineanu” din Bucureşti și să lucreze ca ghid turistic. Așa l-a cunoscut, în 1967, pe viitorul ei soț, un cetățean german, cu care s-a căsătorit în 1968 și a plecat în Germania.






În ziua în care s-a căsătorit, Dan era la biserică: „Am auzit de la o bună prietenă că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan a fost la biserică. Era răvășit și vorbea cu voce tare: «Pe mine cui mă lași?». Eu nu am știut nici măcar că a fost acolo”, mărturisea artista, pentru cancan.ro
Au divorțat trei ani mai târziu. „M-am gândit pentru un moment să mă întorc în țară, dar nu aș fi putut să apar cu coada între picioare. Așa că am rămas”, a spus artista.
Pompilia Stoian vorbește într-un interviu despre prietenul drag Dan Spătaru și recunoaște că i-a dedicat piesa „Prieten drag”.
„Atunci consideram că totul e normal, nu intuiam că un mare noroc mi-a ieşit în cale, că o stea strălucitoare îmi însoţeşte paşii (cu referire la duetul de mare succes cu Dan Spătaru n.red.). Când am primit piesa «Prieten drag» de la regretatul compozitor Radu Şerban, pe versurile poetului Constantin Cârjan, nu mi-am închipuit că va fi cel mai mare cadou muzical ce mi se oferă. La Festivalul de la Mamaia din 1966 piesa a primit Marele Premiu iar eu, o timidă studentă la engleză, abia cunoscută, am primit, printre altele, şi Premiul de Interpretare, cu toate că la Festival participau numele cele mai mari ale muzicii uşoare româneşti. Spun elevilor mei că celebritatea nu vine peste noapte.
Ea este rezultatul unei munci asidue pentru atingerea unei calităţi pe care orice cântăreţ o datorează publicului şi pe care trebuie să o scoată la iveală în momentul în care apare pe scenă. Eu rămân mereu recunoscătoare exigentei instanţe care se numeşte Măria-Sa-publicul. El a ales «Prieten drag» ca melodie a secolului în anul 2001”, potrivit ultima-ora.ro.
Pompilia Stoian spune că succesul ei de atunci a fost rezultatul unei munci continue și al respectului pentru public. „Prieten drag” a fost aleasă melodia secolului în 2001. Iar pentru Pompilia, Dan Spătaru rămâne, poate, chiar acel „prieten drag” care i-a marcat tinerețea și inima.