#Exclusiv Click!

Protestul lui Mihai Trăistariu împotriva obligativității reciclării hainelor vechi: „Legea asta mi se pare o tâmpenie, e un interes la mijloc. Cerșetorii ce mai poartă?” Ce spun însă designerii?

12 ianuarie 2025 12:10   Vedete românești
Ultima actualizare:

Românii sunt obligați, de la 1 ianuarie 2025, să colecteze și să recicleze hainele vechi, conform unei noi legi. Vestea l-a contrariat pe solistul Mihai Trăistariu, care și-a manifestat protestul, prin intermediul Click!: „Mi se pare o tâmpenie. Nu trebuia să fie lege, ci recomandare!”. Iată însă și care este părerea designerului vedetelor, Florin Burescu.

Mihai Trăistariu: „Poate este un interes la mijloc”

Românii nu mai au voie să arunce hainele la gunoi, dar și alte textile, ci să le colecteze separat, în vedere reciclării. Colectarea separată a textilelor a devenit obligatorie, de la 1 ianuarie 2025, la nivelul UE, inclusiv în România.

Solistul Mihai Trăistariu nu este însă de acord cu această lege:

„Din punctul meu de vedere, este păcat că devine lege, să fie obligatoriu, eu făceam asta mereu cu hainele pe care nu le mai purtam, le dăruiam la casele de copii, la copiii nevoiași, dar și fraților mei, niciodată nu le-am aruncat la gunoi.

Oricum, românii au inițiativa asta, de când lumea și pământul, să dăruiască hainele pe care nu le mai poartă. Cu această lege poate că este un interes la mijloc. De ce să devină obligatoriu? Chiar și adidașii pe care nu îi mai port îi las lângă tomberon, oamenii străzii iau și încălțămintea uzată.

„Prin această lege, cumva îi privăm pe cerșetori”

Mi se pare o tâmpenie să devină lege, de ce să dăm hainele statului, care le dă apoi cine știe cui și când? Prin această lege, cumva îi privăm pe oamenii străzii, cerșetorii care mai scotoceau prin gunoaie ce mai poartă? De ce guvernul să le dea cui dorește?

Dacă hainele sunt foarte deteriorate, înțeleg să le pui într-o pungă să le dai spre reciclare, în rest, fiecare om le dă cui dorește, cuiva sărman, sunt atâția oameni săraci, e iarnă, frig. Nu trebuia dată o lege, în acest sens, ci o recomandare. Legea aceasta nu cred că va funcționa”.

Florin Burescu, designer: „E păcat ca hainele vechi să ajungă la groapa de gunoi!”

Și designerul vedetelor Florin Burescu și-a exprimat părerea privind obligativitatea reciclării hainelor vechi:

„Ideea este una foarte bună, trebuie să fim din ce în ce mai atenți la cum scăpăm de haine, e păcat să ajungă la groapa de gunoi. Dacă sunt tratate și dezinfectate, nu mi se pare ceva rău să fie purtate de altcineva care are nevoie.

Partea de reciclare nu va fi însă prea ușoară, în România. Ar trebui să se înființeze și niște asociații care să se ocupe de acest aspect. Se pot face anumite centre, de unde să plece hainele mai departe, către magazinele de tip Second Hand sau către târgurile vintage.

Și eu o vreme mi-am cumpărat haine purtate și dezinfectate, îngrijite. La un moment dat, cu toții renunțăm la anumite haine, că nu ne mai vin sau că s-au demodat,  de ce să ajungă la ghenă? Încurajez inițiativa!”, ne-a declarat el, exclusiv pentru Click!

În România se aruncă la gunoi, anual, circa 160.000 tone de textile

Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), în România se aruncă, anual, la gunoi, circa 160.000 tone de deșeuri textile.

Din aceste deșeuri textile generate, reciclabile ar fi în jur de 6-10%, în condițiile legislative și de piață existente, iar procentul ar putea să crească la 25%, cu o colectare selectivă dezvoltată, respectiv o industrie de reutilizare și reciclare cu capacități mari de sortare pe compoziție și calitate, sprijinită de o structură de Responsabilitate Extinsă a Producătorului și în industria de textile.

„Primăriile trebuie să facă colectare separată”

Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, potrivit BZI.ro:

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”, a menționat Raul Pop, director de Programe ECOTECA, potrivit sursei citate.

Mai multe