Recunoașteți actrița din Generația de Aur? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului. Cine a fost marea sa dragoste

29 noiembrie 2024 21:14   Vedete românești

Recunoașteți actrița? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului! Este vorba despre Carmen Galin, una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România. Aceasta s-a născut pe 14 martie 1946, la Iași, într-o familie cu rădăcini adânci în lumea artei. Bunicul său, Victor Galin, era profesor la Belle Arte, iar unchii săi, Baltazar și Panait, sculptori ale căror opere încă împodobesc Parcul Copou. Tatăl său, elev al lui Octav Băncilă, a fost pictor și scenograf, iar mama sa, pasionată de muzică, a cultivat talentul artistic în familie.

 A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului 

Odată cu instaurarea regimului comunist, familia Galin a fost nevoită să se mute la Bistrița, iar mai târziu la Cluj-Napoca, înainte de a reveni în Iași. Aici, Carmen a început să ia lecții de balet, iar mai târziu s-a dedicat gimnasticii, antrenându-se zilnic timp de trei ani. Deși părinții o pregăteau pentru o carieră în arhitectură, tânăra era atrasă de teatru.

În 1963, Carmen Galin a descoperit că la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București se înființase secția de regie. Participând la un curs de pregătire, profesorul Ion Șahighian a îndemnat-o să urmeze actoria. Competiția era acerbă – 600 de candidați pe loc – dar tânăra de 17 ani a fost admisă fără emoții.

A absolvit în 1967 ca șefă de promoție, sub îndrumarea unor profesori de renume, precum Sanda Manu și Ion Cojar. Colegii săi de generație, printre care Adela Mărculescu și Mitică Popescu, au devenit, la rândul lor, personalități marcante ale scenei românești.

Carmen Galin a debutat pe scena Teatrului Mic din București în timpul facultății. Ulterior, a jucat la Teatrul Național din Cluj-Napoca și la Teatrul Național din București. În cinematografie, debutul său a avut loc în 1966, cu filmul Duminică la ora 6, regizat de Lucian Pintilie. Printre rolurile sale memorabile se numără cele din Ilustrate cu flori de câmp (1975) și Tănase Scatiu (1976), care i-au adus recunoașterea publicului și criticilor.

Pe plan personal, Carmen Galin a trăit o poveste intensă de dragoste cu regizorul Dan Pița, cu care a fost căsătorită timp de 20 de ani. Această relație a fost însă afectată de regimul comunist. Actrița a explicat cum regizorii nu aveau voie să își promoveze soțiile, iar lipsa copiilor a împiedicat plecările lor comune în străinătate. „Regimul ne-a despărțit,” spunea Carmen.

În aceeași perioadă, Carmen Galin s-a recăsătorit cu Dan Schneider, unul dintre primii milionari ai României post-comuniste. Căsnicia lor, marcată de discreție, a durat 18 ani, până la moartea lui Schneider, în 2013. Acesta i-a lăsat prin testament întreaga avere, gest care a declanșat un scandal public. Fiul lui Schneider dintr-o căsnicie anterioară a contestat testamentul, acuzând-o pe actriță că a încercat să îl priveze de drepturile sale.

Carmen Galin a trăit retrasă, evitând expunerea mediatică. A dedicat ultimii ani din viață cauzelor umanitare și îngrijirii animalelor abandonate. Dispariția sa, pe 13 martie 2020, cu doar o zi înainte de a împlini 74 de ani, a lăsat un gol imens în lumea culturală românească. Cel mai cunoscut film în care a jucat este „Saltimbancii” unde a jucat personajul unei acrobate la trapez, Fanny Marcelloni.

Mai multe