Rețeta de papanași reinterpretată de chef Florin Dumitrescu. Ce trebuie să faci ca să iasă delicioși

9 august 2025 11:27   Vedete românești

Considerat de mulți drept cel mai iubit desert tradițional românesc, papanașul revine în prim-plan cu o variantă reinterpretată de chef Florin Dumitrescu. Fără formă clasică de gogoașă cu biluță, ci sub formă de mici gogoșele prăjite, această rețetă propune o abordare practică și gustoasă, ușor de pregătit acasă.

Rețeta pas cu pas a lui chef Florin Dumitrescu

Pentru început, într-un bol se pune o lingură de bicarbonat de sodiu, care se „stinge” cu zeamă de lămâie. Se adaugă apoi 500 de grame de brânză proaspătă de vaci, bine scursă de zer, și se mixează la viteză mică. Într-un alt bol, se sparg trei ouă și se adaugă în amestecul de brânză, urmate de trei linguri de zahăr și 200 de grame de făină. Compoziția se amestecă până se formează un aluat ușor lipicios.

Uleiul (aproximativ 1 litru) se încinge într-o tigaie adâncă, pregătit pentru prăjire în baie de ulei. Chef Florin recomandă modelarea aluatului sub formă de biluțe mici, pentru un rezultat crocant la exterior și pufos la interior, evitând astfel varianta tradițională, considerată de el prea „grea”.

Biluțele se formează cu ajutorul a două linguri, metodă pe care o recomandă pentru igienă și eficiență. Acestea se prăjesc până devin aurii și se scot pe un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei.

Papanașii pot fi serviți cu smântână și dulceață, după gust. Rețeta simplificată păstrează savoarea clasică, dar oferă o alternativă mai ușoară și rapidă pentru iubitorii acestui desert românesc.

Rețetă clasică de papanași prăjiți (cu biluță și smântână)

Ingrediente:

500 g brânză de vaci (grasă, bine scursă)

2 ouă

3 linguri de zahăr

1 plic zahăr vanilat

coajă rasă de lămâie (opțional)

1 linguriță bicarbonat de sodiu (stins cu zeamă de lămâie)

200-250 g făină

ulei pentru prăjit

Pentru servit:

smântână grasă (de minim 20% grăsime)

dulceață de afine, vișine sau fructe de pădure

Mod de preparare:

Amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat și bicarbonatul stins.

Adaugă treptat făina și omogenizează până obții un aluat moale, dar modelabil.

Împarte aluatul în bucăți: formează discuri mai mari (cu o gaură în mijloc, ca un colac) și biluțe mici pentru capac.

Prăjește papanașii în ulei încins, la foc mediu, până devin aurii pe ambele părți.

Scoate-i pe hârtie absorbantă.

Servește papanașii cu smântână și dulceață din belșug, punând biluța deasupra.

Mai multe