Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
George Călinescu, născut la 19 iunie 1899 în București, rămâne unul dintre cei mai importanți critici literari și scriitori români. Autor al unor lucrări fundamentale despre marii scriitori români, precum „Viaţa lui Mihai Eminescu” și „Opera lui Mihai Eminescu”, Călinescu a lăsat o amprentă de neșters asupra literaturii române. Cu toate acestea, viața personală a criticului literar a fost la fel de fascinantă și complexă precum operele sale.
O viață de cuplu neobișnuită
La vârsta de 30 de ani, George Călinescu s-a căsătorit cu Alice Vera, fiica unor întreprinzători bucureșteni. În ciuda faptului că socrii săi aveau o situație materială bună, cuplul a ales să trăiască modest, într-un apartament închiriat, evitând prieteniile și petrecerile. În jurnalul său, Alice Vera descrie viața lor retrasă și rolurile bine definite pe care le aveau în gospodărie:
„Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. [...] Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam. El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele”.
Un cuceritor fără pereche
George Călinescu era cunoscut pentru farmecul său și numeroasele cuceriri amoroase. Multe dintre aceste relații au fost documentate de Securitate, iar un volum publicat în 2014 de fostul său student, Ionel Oprișan, intitulat „Asaltul cetăţii. Dosarul de Securitate al lui G. Călinescu”, dezvăluie detalii fascinante despre viața sa personală între anii 1959 și 1961.
Printre informatori se număra și o admiratoare care a povestit că la vârsta de 60 de ani, Călinescu s-a îndrăgostit de Liliana, o femeie cu 30 de ani mai tânără. Mai surprinzător, soția sa, Alice Vera, era atât de înțelegătoare încât chiar îi căuta amante soțului său. Aceasta situație a fost descrisă în notele informative adunate de Securitate, subliniind natura neobișnuită a relației lor.
Izolarea pentru creativitate
Când lucra la „Istoria literaturii române”, George Călinescu se izola complet de lume, văzându-și doar soția pentru perioade lungi de timp. Lucian Nasta, în „Intimitatea amfiteatrelor”, menționează că scriitorul se ascundea cu săptămânile pentru a se dedica muncii sale:
„Se închide în casă cu săptămânile când e să redacteze; atunci îşi ascunde domiciliul sau îşi dă adrese fictive, terorizat la gândul că ar putea fi întrerupt de la lucru”.
George Călinescu nu a fost doar un titan al literaturii române, ci și un personaj complex cu o viață personală plină de contradicții și surprize. Devotamentul și înțelegerea soției sale, Alice Vera, au fost esențiale în menținerea echilibrului în viața sa tumultoasă, permițându-i să se concentreze pe opera sa literară.