Sebastian Papaiani, uitat la şase ani de la moarte. În ce hal a ajuns cinematograful care îi poartă numele

21 februarie 2022 10:20   Vedete românești
Ultima actualizare:

Sebastian Papaiani, care s-a stins din viaţă în 2016, a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai ţării noastre, dar amintirea lui nu este păstrată vie de autorităţile române. Dovadă a acestui fapt trist este cinematograful care îi poartă numele, deschis la Piteşti, care este însă în paragină de doi ani.

Sebastian Papaiani era originar din Piteşti, iar acolo există un cinematograf care ar trebui să păstreze vie memoria actorului. Însă, conform fanatik.ro, cinematograful este închis de peste doi ani, din lipsa finanţărilor.

Clădirea arată jalnic acum. Frontispiciul cinematografului, situate în centrul oraşului, pe strada Justiţiei, afost afectat de ploaie şi vânt, iar interiorul este în paragină. Obiecte precum afişele producţiilor care rulau acolo sunt pline de praf, covorul roşu care se afla la intrare e acum năpădit de pânze de păianjeni, iar uşile din interior sunt închise cu lacăte. În holul de la intrare, se află tot felul de bucăţi de lemn şi lemn, aparent uitate.

Cinematograful a primit numele lui Sebastian Papaiani în 2013

Clădirea în care se află cinematograful este una dintre cele mai importante din oraş şi are o vechime de 107 ani. Înainte ca sala de cinema să fie redenumită "Sebastian Papaini", în 2013, era cunoscută ca "Modern". Sub Municipalitătea și Regia Autonomă de Distribuție și Exploatarea Filmelor (RADEF) România, clădirea a primit numele marelui actor.

S-a lovit însă de probleme de la început. Taxa mare cerută de Ministerul Culturii pentru închirierea unui film a fost un hop pe care instituţia l-a trecut doar datorită unei decizii luate de conducere. Directorul Constantin Curelea a făcut tot posibilul ca cinematograful să treacă în grija Primăriei Piteşti, ceea ce s-a şi întâmplat în anul 2016. 

Ionuţ Vulpescu, considerat vinovat pentru soarta cinematografului

Potrivit infopiteşti.ro, principalul vinovat pentru stadiul în care se află acum cinematograful este ministrul Culturii din guvernul Grindeanu, Ionuţ Vulpescu, care a decis, în 2017, ca domeniul cultural să nu depindă 100% de stat.

Situaţia a fost înrăutăţită în 2018, când RADEF a intrat în insolvenţă şi nu a mai avut bani pentru salariaţi sau pentru a finanţa cinematograful.

Mesajul directorului, după închiderea cinematografului

Instutuţia a fost închisă oficial în 2019, iar directorul  Constantin Curelea a publicat, la intrarea în cinema, un text trist. 

„Să mori iubind cu ardoare ceva – care ar fi viața, parcă regretele despărțirii ar fi mai calde. Recunosc că prin film am trăit două vieți. O să mor, lăsându-vă ca dar filmele mele. Cu drag! Sebastian Papaiani.

Acesta este testamentul artistic al Maestrului. A fost scris pe afișul original al filmului Păcală, la data de 30 noiembrie 2015”, a fost scris pe ultimul afiş pus la intrarea în cinematograful Sebastian Papaiani din Piteşti. 

Locuitorii din Piteşti, resemnaţi după închiderea cinematografului

Locuitorii oraşului Piteşti sunt resemnaţi cu privire la soarta cinematografului care poartă numele lui Sebastian Papaiani. Ei cred că autorităţile şi-au bătut joc de clădire şi de actorul cu care se mândrea oraşul lor.

Așa e, maică, de vreo trei ani încoace. Nici măcar serbări școlare nu se mai țin. Țin clădirea asta degeaba. Și-au bătut joc de unul din numele cu care Piteștiul s-a mândrit”, a declarat o pensionară, pentru fanatik.ro.

Unii dau vina pe lipsa de interes a generaţiilor noi, care preferă mall-urile.

„Nu e doar nepăsarea autorităților, e și nepăsarea noastră. Tinerii din ziua de azi habar nu au cine a fost Papaiani, deși sunt născuți în acest oraș. Au luat fața multiplex-urile din mall-uri… Lumea nu prea mai are aplecare spre cultura adevărată”, a completat un bărbat de 40 de ani.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!  

Mai multe