Teo Trandafir și Raluca Bădulescu au slăbit 140 kg, după ce și-au micșorat stomacul. Avertismentul nutriționiștilor: „Atenție, la memoria creierului! El face cărțile, el e șeful!”
Vedetele tv Teo Trandafir și Raluca Bădulescu au reușit să slăbească, împreună, 140 de kilograme, după operația de micșorare a stomacului. De ce însă foarte multe persoane, chiar și vedete, precum este cazul Ioanei Tufaru, se îngrașă la loc, după această intervenție chirurgicală, ne explică, exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon.
Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Raluca Bădulescu și Teo Trandafir au câștigat bătălia cu creierul”
Codruța Pantelimon laudă eforturile celor care au reușit să scape de zeci de kilograme și, chiar și acum, după mai bine de zece ani de la operație, își mențin greutatea optimă. Este vorba despre Teo Trandafir și despre Raluca Bădulescu, un exemplu de voință:
„Foarte importantă este consultanța psihologică, nu numai dieta, ajută pacientul ca recuperarea și obișnuința cu noul trup să fie mai ușoară. Cei slabi, din punct de vedere psihologic, cedează, somatizează cu vechiul corp. Adică creierul lor câștigă, el e șeful!
Pe creier îl provoci la o bătălie crâncenă, când îl scoți din zona de confort. El se hrănește cu slăbiciunea omului, cum îl obișnuiești. E memoria creierului, el face cărțile. Raluca Bădulescu și Teo Trandafir au câștigat bătălia cu creierul.
Și acum zona lor de confort e asta să fie slabe. Dar cred că Raluca a investit și bani în psihologi și în nutriție aleasă. Cei care duc o viață high life reușesc mai mereu!”, a precizat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!
Teo Trandafir a slăbit 64 kilograme: „O ciorbă o descânt în două ore!”
Teo Trandafir (56 de ani), vedeta postului de televiziune Kanal D, a reușit să slăbească 64 de kilograme, după operația de micșorare a stomacului, efectuată în 2014. A avut, la un moment, dat chiar și 140 de kilograme:
„Eu nu respect orele de masă, pentru că nu am cum. Puţini ştiu că dimineaţă pun în gură numai două feliuţe mici de pâine, iar la prânz o ciorbă o descânt în două ore! Dimineaţă, mănânc acelaşi lucru, fiindcă mi-e frică să încerc altceva. Întotdeauna, îmi pun pe farfurie două feliuţe mici, mici de pâine, cu un pic de unt, apoi beau o cafeluţă şi o apișoara şi gata. Pe urmă, ajung la serviciu.
Acolo, sistematic îmi iau de la bufet o ciorbă, pe care o consum în două ore, o descânt, nu o pot savura deodată, ca oamenii obişnuiţi. După aia, în timpul emisiunii, mai îmi iau pufuleţi, dacă mi se face rău de foame. La final, mai aştept la pomană’, poate mă mai cheamă şi pe mine cineva, să mănânc cam o jumătate de biscuit! Practic, sincer vorbind, banii de mâncare au dispărut!”, a mărturisit Teo Trandafir, pentru wowbiz.ro.
Raluca Bădulescu a reușit să scape de 76 kilograme
Cât o privește pe Raluca Bădulescu (50 de ani), pe care o știți și de la „Bravo, ai stil!” (Kanal D), ea a reușit să scape de 76 de kilograme, după intervenția chirugicală la care a apelat, în urmă cu 11 ani:
„Doamne ajută, să rămân așa! Covrigii sunt la locul lor, dulciurile, la locul lor, în continuare mănânc ciocolată, în loc să mănânc mâncare. Pentru că eu am avut 125 de kilograme şi 49 kg, cât am acum. Eram bucuroasă cu mine, cum sunt şi acum, pentru că nu este vorba despre cum arăţi.
Dacă știi să te comporţi, dacă trăieşti relaxat, degaji energie bună, atragi oameni mişto în jurul tău. Indiferent că am avut mai multe sau mai puţine kilograme, aceeaşi viaţă am avut-o mereu. Trebuie să ştii să te iubeşti pe tine”, a menționat Raluca Bădulescu, pentru viva.ro
Ioana Tufaru a pierdut însă lupta cu kilogramele: „Nu înțeleg de ce!”
În schimb, Ioana Tufaru, fiica regretatei Anda Călugăreanu, care a trecut prin două operații, din dorința de a mai slăbi, a pierdut între timp lupta cu kilogramele:
„Mi-am tăiat stomacul, apoi mi-am pus un inel gastric. Mai mă îngraș, mai slăbesc, nu reușesc să am o greutate stabilă. M-am îngrășat iar! Nu înțeleg de ce. M-am născut prematur, la 7 luni, cu aproape 5 kg. Din spital, din maternitate, am captat un virus, o dublă pneumonie, care m-a făcut să stau sub un clopot de oxigen.
Bebeluș fiind, din păcate, nu îmi găseau leacul. Șeful maternității i-a spus mamei că el a găsit ceva, un medicament, dar dacă mi-l dă îmi va ataca glanda tiroidă și voi lua proporții. Mama mea, dorindu-și foarte mult un copil, a vrut ca eu să trăiesc.
Mama mea mi-a povestit că i-a spus doctorului că, dacă și otrava îmi face bine, să îmi dea otravă, numai să trăiesc. Acele vitamine mi-au afectat glanda tiroidă”, declara Ioana Tufaru, pentru WOWnews.
„Operația de micșorare a stomacului este o lamă cu două tăișuri”
Nutriționista Codruța Pantelimon explică, exclusiv pentru Click!, ce se întâmplă, în organism, după operația de micșorare a stomacului:
„Este o lamă cu două tăișuri. Cam așa văd eu situația asta, în care se apelează la operațiile pentru micșorarea stomacului, bineînțeles numai la recomandarea medicului specialist. La prima vedere, pare simplu, însă, până la obținerea rezultatului „finit” este o cale lungă de parcurs.
Asta implică diverse teste, consultații, analize și investigații amănunțite. Iar doritorul unui nou trup știe din acel moment că nu va mai avea bătăi de cap cu nenumăratele diete eșuate, că va scapă rapid de kilogramele acumulate. Și de aici, „lupta” se va muta în altă direcție. În noul trup, cu noul trup.
Cea mai utilizată procedură din chirurgia obezității o reprezintă eliminarea marii curburi a stomacului (peste 50%), fix zona unde se află centrii foamei, de unde se secretă hormonul numit „grelină”.
Scopul intervenției este de a reduce apetitul și cantitatea de alimente ingerate, inducând rapid senzația de sațietate. Nu sunt nici pro, nici contra acestor intervenții, căci trăim în era tehnologiilor avansate și cine își permite pecuniar poate scapă rapid de surplusul de grăsime și piele adunate în timp”.
Alimentele permise, după intervenția chirurgicală
După operație, pacienții trebuie să respecte o dietă strictă, recomandată de medic:
„Pe lângă controlul periodic, care va monitoriza evoluția intervenției, se va stabili și aplicarea unui regim alimentar strict, completat cu vitamine și cu minerale, de care „noul corp” are nevoie, în eventualele dezechilibre care pot să apară. Dieta este stabilita de medicii specialiști.
Cea mai cunoscută este alimentația bazată pe lichide cu aport proteic și vitaminic. De exemplu, supe, ceaiuri, apă. Medicul va stabili când se va trece la etapa următoare, care este alcătuită din piureuri, cu conținut scăzut de zaharuri și de grăsimi, ca mai apoi să poată fi consumate alimentele solide.
Ce este important de reținut, este ca lichidele și alimentele să fie consumate cu înghițituri mici, cu pauze intre înghițituri, mestecate încet, cu moderație. Scopul dietei în acest caz este de a lăsa timp organismului să se acomodeze și stomacul să aibă timp să se acomodeze cu noul regim.
Pauza între mese, absența ronțăielor între mese, lichidele băute cu înghițituri mici și dese, mestecatul încet și în tihnă, practic reprezintă alegerea unui stil de viață sănătos”, a mai menționat specialista în nutriție, exclusiv pentru Click!
În ce caz se poate slăbi numai cu dietă și cu sport?
Se poate slăbi însă, numai cu dietă și cu sport, fără operație de micșorare a stomacului?
„Dacă nu reușești să ții pasul cu noul corp, creierul vine și își cere înapoi vechile obiceiuri, neplăcându-i să fie scos din zona lui de confort și uite așa kilogramele de odinioară își fac apariția ușor-ușor , pacientul pierzând în fața propriilor slăbiciuni culinare, cum este cazul Ioanei Tufaru, care s-a îngrășat la loc.
Și, da, se poate slăbi numai cu dietă și cu sport, în cazul în care IMC-ul (indicele de masă corporală) nu atinge pragul obezității. Chiar dacă ai reușit să pierzi kilograme, în cazul obezității, tot vor fi necesare ajustările, deoarece surplusul de piele, balastul rezidual, va fi mult prea greoi de cărat aducând afecțiunile coloanei vertebrale în prim-plan”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!