#Exclusiv Click!

Totul despre Postul Crăciunului! Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Este și despre înfrânarea poftelor trupești și iertare!”

13 noiembrie 2024 20:43   Vedete românești
Ultima actualizare:

Postul Crăciunului începe vineri, pe 15 noiembrie, și durează 40 de zile. „Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor”, spune actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie, exclusiv pentru Click!

„Postul ținut dezordonat poate afecta starea de sănătate”

Silviu Biriș ne-a vorbit despre importanța Postului Crăciunului, considerat de slujitorul bisericii un adevărat exercițiu de voință:

„Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Postul este disciplina, auto-disciplina. Din punct de vedere religios, postul ar trebui să fie ținut de către toți cei botezați în cultul ortodox și cu binecuvântarea sau sub îndrumarea duhovnicului.

Postul ținut dezordonat poate afecta starea de sănătate a practicantului. Excepția o pot face copiii și bolnavii, chiar și aceștia putând însă să postească, dupa măsura lor!”, spune el, exclusiv pentru Click!

„Ce folos, dacă inima ta este împietrită?”

Dar, postul nu se referă numai la ce punem în farfurie, ci și la faptele bune, pentru cei din jur, pentru cei aflați în suferință:

„Postul Crăciunului nu înseamnă numai mâncare. Dar un trup îmbuibat înseamnă implicit și o gândire pe măsură. Hrana trupească și cea sufletească sunt în directă legatură. În concluzie, poți tine tot postul alimentar, dar ce folos dacă inima ta este împietrită? Și poți crede că faci fapte bune, dar tu să îți vezi de vechile tale îndeletniciri neortodoxe”, a mai menționat Silviu Biriș, exclusiv pentru Click!

„Să ai curajul să spui: „Te iubesc, te-am iertat!”

Postul Crăciunului este mai blând decât Postul Paștelui, cu mult mai multe zile de dezlegare la pește:

„Nu sunt bune extremele. Iar dacă nu ai masură să ții întregul post al Crăciunului, deși este plin de dezlegări la vin și pește, încearcă măcar o zi pe săptămână să renunți la ce crezi că îți face ție plăcere mai mult, poate fi și lingurița de zahăr din ceai sau din cafea.

O oră peste program, pe care să o petreci cu cei dragi, să ai curajul să îi spui celui pe care ești supărat: „Te iubesc, te-am iertat!”.

Zilele cu dezlegare la pește, în Postul Crăciunului

Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Templu), 23 și 24 noiembrie și 25 noiembrie (Sf. Grigorie Decapolitul), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sfântul Nicolae), 7 decembrie, 8 decembrie, 12 decembrie, 14 decembrie și 15 decembrie. 

Mai multe