Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, marii premianți de la Premiile Gopo

28 aprilie 2022 8:50   Vedete românești
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai valoroși actori din România, nume de referință pentru lumea filmului și a teatrului, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț vor fi onorați la cea de-a 16-a ediție a Premiilor Gopo cu Premiul pentru întreaga carieră.

Cele două personalități vor fi premiate în cadrul evenimentului care celebrează performanțele creatorilor români din domeniul cinematografiei, organizat pe 3 mai, la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale’’ din București.

Victor RebenGiuc, o carieră de peste șase decenii 

Cu o carieră artistică impresionantă, care se întinde peste șase decenii și jumătate, Victor Rebengiuc e unul dintre cei mai importanți actori de film, teatru și televiziune din România. S-a născut în București, la 10 februarie 1933, a debutat pe marele ecran în 1956, în filmul „Mândrie" in regia lui Marius Teodorescu, iar în 1964 a cucerit publicul în rolul magistral din „Pădurea spânzuraților" in regia lui Liviu Ciulei.

Citește și: Cum arăta Victor Rebengiuc în tinerețe

Generații întregi de cinefili l-au admirat în „Moromeții" in regia lui Stere Gulea, 1987, în producțiile regizate de Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?", „Balanța", „Prea târziu", „Terminus Paradis", „Niki Ardelean, colonel în rezervă", „Tertium non datur"), în filmele lui Dan Pița („Tănase Scatiu", „Dreptate în lanțuri", „Faleze de nisip", "„mul zilei"), sau în lungmetraje recente și foarte premiate precum „Medalia de onoare" (regia Călin Peter Netzer, 2009), „Câinele japonez" (regia Tudor Cristian Jurgiu, 2013 – film pentru care a obținut un alt Premiu Gopo) sau „Aferim!" (regia Radu Jude, 2015).

Celor pestea 70 de roluri pe care le-a interpretat cu măiestrie în film, li s-au alăturat, de-a lungul carierei, alte 200 de personaje cărora le-a dat viață pe scenele teatrelor din România. Între anii 1991 și 1996, Rebengiuc a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, care în 2008 i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Printre numeroasele premii și distincții oferite legendarului actor de-a lungul carierei sale se numără Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler (2017).

Figură majoră a culturii române, dar și o voce puternică a societății civile, Victor Rebengiuc a participat la Revoluția Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societății românești.

Pentru performanțele excepționale de pe scena teatrului, a fost recompensat cu nenumărate Premii UNITER pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu Premiul pentru întreaga activitate în 2003, iar în 2014 cu cel pentru Excelență. Festivalul Internațional de Film Transilvania i-a acordat în 2004 Premiul de excelență pentru întreaga carieră.

Mariana Mihuț a fost pasionată de actorie încă din copilărie 

,,Un diamant al teatrului și filmului autohton", așa cum este adesea descrisă de presa din România, actrița Mariana Mihuț s-a remarcat în lumea cinematografiei încă de la debutul său din „Pădurea spânzuraților", în regia lui L iviu Ciulei, prima sa apariție pe marele ecran alături de Victor Rebengiuc, partenerul său de viață și de scenă încă din 1965.

Și-a descoperit pasiunea pentru actorie în copilărie și a ales să-și urmeze visul, devenind chiar din primii ani ai carierei una dintre cele mai apreciate apariții de pe scena teatrului. Farmecul său aparte, talentul cu care fusese înzestrată și pasiunea pentru munca sa artistică i-au asigurat un drum încununat cu succese.

Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, a interpretat roluri memorabile în filme precum „De ce trag clopotele, Mitică?" (1981) și „Balanța" (1992), ambele în regia lui Lucian Pintilie, „Cei care plătesc cu viața" (regia Șerban Marinescu, 1989), „Capcana" (regia Manole Marcus, 1974), „Ultima frontieră a morții" (regia Virgil Calotescu, 1979), „Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Șerban Marinescu, 1993), „Diminețile unui băiat cuminte" (regia Andrei Blaier, 1967), „Profetul, aurul și ardelenii" (regia Dan Pița, 1978), „Un echipaj pentru Singapore" (regia Nicua Stan, 1982), „Fructe de pădure" (regia Alexandru Tatos, 1983), „Nunta mută" (regia Horațiu Mălăele, 2008) sau „Tatăl fantomă" (regia Lucian Georgescu, 2011).

Mița Baston din filmul „De ce trag clopotele, Mitică?" va rămâne, probabil, unul dintre cele mai reușite personaje feminine din întreaga noastră cinematografie.

Vezi și: Mariana Mihuț, apariție rară la 79 de ani 

În teatru, Mariana Mihuț a dat viață unui număr impresionant de personaje remarcabile, pentru care a fost recompensată cu distincții importante. Palmaresul său include cinci Premii UNITER pentru interpretare, dar și Premiul de Excelență, acordat în 1997, și Premiul pentru întreaga activitate (2018). În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii.

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe