Viaţa sexuală după histerectomie. Avantaje şi Dezavantaje
Histerectomia este o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a uterului. Sunt situaţii în care odată cu uterul se îndepărtează şi ovarele şi trompele uterine, procedura fiind numită salpingo-ooforectomie. Iată cum este viaţa sexuală după histerectomie.
Cum este viaţa sexuală după histerectomie? Sunt situaţii în care femeile după o astfel de intervenţie observă o îmbunătăţire a activităţii sexuale, însă, există şi cazuri în care operaţia afectează în mod negativ viaţa intimă.
Viaţa sexuală după histerectomie poate fi reluată după ce medicul care a făcut această intervenţie chirurgicală îşi dă acordul. Nu există o dată anume şi fixă pentru toate femeile şi e în funcţie de vindecarea fiecărei paciente în parte.
- Conform unui studiu după operaţia de histerectomie activitatea sexuală a multor femei se îmbunătăţeşte. Viaţa sexuală după histerectomie: creşte frecvenţa actelor sexuale, iar orgasmele sunt mult mai puternice.
- Mai puţină durere în timpul sexului, numărul femeilor care se confruntau cu durere în timpul actului sexual a scăzut considerabil, de la 40% înainte de histerectomie la 15% după 2 ani de la intervenţie.
- Numărul orgasmelor a crescut după operaţie, 72% dintre femei au spus că au orgasme, comparativ cu 62% dinaintea operaţiei, conform www.doctorulzilei.ro.
Viaţa sexuală după histerectomie: dezavantaje
- Viaţa sexuală după histerectomie este afectată în mod direct datorită diminuării sau absenţei apetitului sexual. De asemenea, senzaţia de plăcere în clitoris şi în labii este diminuată.
- Indiferent cât succes are intervenţia chirurgicală, o femeie se va confrunta cu complicaţii după histerectomie. Femeia operată trebuie să accepte faptul că nu va mai putea să aibă copii.
- În cazul în care ovarele sunt îndepărtate, pot avea loc modificări hormonale majore, ceea ce duce la pierderea densităţii osoase, slăbiciunea planseului pelvin şi a muşchilor vaginali.
Ce este histerectomia?
În cele mai multe cazuri histerectomia este o procedură chirurgicală electivă, folosită în tratamentul afecţiunilor ginecologice necanceroase care nu au răspuns satisfăcător la alte variante de tratament. Această intervenţie este indicată femeilor care nu vor să rămână însărcinate şi care au epuizat alte variante terapeutice.