200 de ani de la nașterea compozitorului Johann Strauss! Omagiu adus de singura orchestră exclusiv feminină din țară. Dirijoarea Bianca Maier: „Meseria aceasta nu are gen”
Un adevărat regal muzical marchează 200 de ani de la nașterea celebrului compozitor Johann Strauss (fiul). Concertul „Danke Johann Strauss 200” va fi însuflețit cu grație și o sensibilitate deosebită de singura orchestră feminină din România - White Symphony Orchestra - condusă sub bagheta îndrăgitei dirijoare Bianca Maier. Alături de Bianca am descoperit mai multe despre ce înseamnă să fii femeie într-un domeniu care pare dominat de bărbați.

Omagiu adus de singura orchestră exclusiv feminină din țară
Bianca, cum este să fii femeie dirijor? Din păcate, nu vedem atât de des femei în această meserie.
Consider că este, în același timp, atât o provocare, cât și un atu. Poate că, de multe ori, pentru public este ceva neobișnuit să vadă o femeie la pupitrul dirijoral, însă eu mă consider „artist” și, din acest punct de vedere, pot spune că nu este atât de important genul, cât este perspectiva asupra muzicii. O femeie va avea, de multe ori, avantajul gesturilor delicate, ce pot transmite, totodată, foarte multă emoție. Pentru mine, să fiu dirijor este ceea ce mă reprezintă în totalitate și ceea ce simt că ar trebui să fac în tot parcursul carierei mele de artist.
Te-ai lovit de prejudecăți în domeniu doar pentru că ești femeie?
De cele mai multe ori, da. Inițial, opinia majorității este cea de a te asimila automat cu un dirijor de cor, doar pentru că ești femeie. Nu văd absolut nicio problemă cu această meserie, este la fel de interesantă și complexă ca cea a unui dirijor de orchestră. Însă îmi imaginez că au percepția respectivă din cauza faptului că nu prea sunt cunoscute femeile în ipostaza dirijorului de orchestră. Prejudecăți au fost, de-a lungul timpului, și din partea orchestrelor, cum spuneam, poate din cauza obișnuinței, aceea de a vedea un bărbat la pupitru. Dar, trecând peste aspectele de față, nu consider că această meserie are gen. Un artist își va reflecta arta prin ceea ce face, iar publicul va percepe rezultatul și, de multe ori, va rămâne și mai surprins. Foarte multe orchestre au trecut peste „pragul noutății”, iar colaborările cu acestea sunt chiar deosebite din partea ambelor părți.






Cum ai devenit dirijoare? De unde a pornit totul?
Am început studiul muzicii în Ploiești, la vârsta de 7 ani, în cadrul Liceului de Artă „Carmen Sylva”. Instrumentul meu de bază a fost vioara, timp de 12 ani. Mereu am fost atrasă și de partea științifică a muzicii, dar și de alte instrumente. În paralel, am studiat, ca instrument secundar, pianul, instrument ce mi-a deschis o nouă perspectivă datorită armoniilor posibile. Observând, în timp, faptul că orice instrument mi s-a părut că are ceva special, ceva unic de prezentat, am decis să mă înscriu la U.N.M.B., secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Dumitru Goia. Mi-am dorit să fiu cât mai aproape de nucleul muzical. Studiind ciclurile de licență și master, am participat la numeroase masterclass-uri de dirijat, dar și la concursuri de specialitate, cum ar fi „Concursul de dirijat Ionel Perlea”, concurs la care am obținut premiul III. Tot în timpul facultății, am avut ocazia să dirijez la Filarmonica din Brașov și să acompaniez elevii care susțineau concerte de absolvire, cu programe muzicale deosebit de interesante.
În prezent, fiind cadru didactic, am dirijat și Orchestra de profesori a Școlii Gimnaziale de Artă nr. 3 (școala la care predau), dar și orchestrele altor școli de profil, precum Școala Gimnazială de Arte nr. 4.
Un alt punct important al carierei mele a fost cel în care am avut peste 100 de concerte cu orchestre de suflători precum „Fanfara Metropolitană Iosif Ivanovici”, „Orchestra Metropolitană de Suflători” sau „Bucharest Wind Symphony Orchestra”.
Cum este să lucrezi cu o orchestră exclusiv feminină?
După experiențele extrem de diverse pe care le-am avut, de a dirija elevi acompaniați de orchestre, ansambluri orchestrale formate din profesori, orchestre de suflători sau orchestre moderne precum „Monica Calofir Symphony Orchestra”, a venit timpul să dirijez și o orchestră formată numai din femei. Orchestra exclusiv feminină prezintă, prin imaginea ei, o eleganță și un rafinament aparte, ce se transmit, inevitabil, și în muzică.
Este minunat să pot lucra cu alte artiste care și-au pus, poate de multe ori, aceleași întrebări sau probleme ca și mine. Simt că putem ajunge foarte ușor la anumite răspunsuri, iar mulțumirea noastră constă în ceea ce aducem în fața publicului. Mi-am dorit de foarte mult timp să pot face parte dintr-un astfel de proiect.
Care este mesajul pentru public prin acest spectacol deosebit?
Ne dorim să transpunem muzica prin cele mai atente și profesioniste metode. Prezentăm o orchestră exclusiv feminină, sub numele de „White Symphony Orchestra”, care o are concertmaestru pe violonista Monica Calofir, un concept ce ilustrează ceva inedit, nou, cu o imagine spectaculoasă: rochii albe, decor de epocă, muzica lui Strauss, „regele valsului”, mai pe scurt spus, eleganță absolută. Turneul național „Crăciun vienez”, pe care l-am avut în decembrie 2024, a avut ca scop expunerea acestei idei, pentru a readuce publicul din toate orașele în sălile de concert.
Bineînțeles că vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a celebra 200 de ani de la nașterea compozitorului, cu muzică superbă și conceptul nostru modern și inedit, la care voi participa în calitate de dirijor al orchestrei.
Spectacolul are loc pe 29 aprilie, la Sala Palatului, de la ora 19:00 și promite o veritabilă călătorie prin cele mai de seamă lucrări ale muzicii clasice. Surpriza serii va fi chiar prezența celebrului naist Damian Drăghici, care a bucurat deja scenele internaționale.