Claudiu Mirică de la Stigma a luat viața de la zero în Franța: «O schimbare, după moartea părinţilor»

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Supriză de proporţii pentru juraţii de la „Vocea României”. În cea de-a şasea ediţie a audiţiilor pe nevăzute, care a fost difuzată aseară pe platforma voyo şi se va transmite la PRO TV vinerea viitoare, a urcat pe scenă unul dintre foştii solişti ai trupei Stigma, Claudiu Mirică (47 de ani), dispărut de mai bine de zece ani din showbiz-ul autohton. Click! îţi spune povestea artistului. Şi-a schimbat total viaţa şi acum este restaurator de opere de artă în Franţa.

Claudiu Mirică (47 de ani) a dispărut de mai bine de zece ani din showbiz-ul autohton
Claudiu Mirică (47 de ani) a dispărut de mai bine de zece ani din showbiz-ul autohton

Este cu adevărat o surpriză participarea lui Claudiu Mirică la „Vocea României”. Dar, aşa cum a declarat chiar el pe scena competiţiei de la PRO TV, gestul e motivat de dorul de scenă, de muzică şi de ţara natală, nicidecum de dorinţa de a reveni în showbiz. Pentru că de 12 ani trăieşte în Franţa şi nu are de gând să vină în România altfel decât pentru a-şi mai petrece, din când în când, vacanţele. 

Citește și: Claudiu Mirică, despre restricțiile din Paris: «Fără actul de deplasare pe stradă luăm amendă de 136 €»

Este restaurator de opere de artă în Franța. Fotografii: Forbes / arhiva personală
Este restaurator de opere de artă în Franța. Fotografii: Forbes / arhiva personală

Povestea plecării sale e incredibilă! Nu ştia limba franceză, nu avea pile, nici bani puşi deoparte, dar, cu toate acestea, în 2010, Claudiu Mirică şi-a luat inima în dinţi şi a plecat în Franţa. Ba chiar a fugit, sătul de peisajul monden autohton. Recunoaşte că a fost o nebunie pe care n-ar mai fi în stare să o facă, dar pe care nu o regretă nici o clipă. Acum trăieşte viaţa la care a visat şi are parte de liniştea dorită.

Nu rata nici: Claudiu Mirică: «Mi-e frică să mai ies din casă, la Paris»

„Am plecat acum 11 ani, pentru că voiam să mă regăsesc pe mine însumi. Showbizul aici în România începuse să fie foarte trist pentru mine. A fost o schimbare, după moartea părinţilor mei, ăsta este motivul pentru care am făcut un album, pe care i l-am dedicat lor, intitulat «Retro». Am luat piese din anii ’60-’70 de pe disc-urile lor, pe care le aveau acasă, le-am cântat şi le-am dedicat lor. De fapt, a fost doliul pe care am încercat să-l fac şi cred că am şi reuşit într-o oarecare măsură.

Află și: Claudiu Mirică: «Casa mea este, acum, în Belgia»

După ultimul turneu, îmi amintesc, am simţit nevoia că trebuie să mă reinventez. Nu ştiam exact ce să fac. Aveam o mare admiraţie pentru cultura franceză. Am fost inconştient, nu ştiu cum am făcut nebunia asta. Fără să mă aştepte nimeni la Paris. Sincer, am fost nebun. Nu ştiam nici limba franceză. Mi-am făcut valizele şi am plecat, acum nu aş mai face-o, nu aş mai avea curajul, probabil nu mai am nici vârsta”, a povestit Claudiu, în emisiunea „Oameni” de la Canal 33.

«Am luat-o de la zero»

Nu avea terenul pregătit pentru plecare, dar a avut parte de noroc, pentru că a muncit foarte mult.

„Îmi era teamă că dacă mă întorc, nu mai plec. A trebuit să găsesc soluţii ca să trăiesc. Ăla a fost momentul în care am realizat că toată nebunia asta cu «îmi iau viaţa de la început», de fapt era «viaţa mea continuă cu o cameră şi cu o saltea pe jos». Ăla a fost şocul, însă nu m-am descurajat absolut deloc.

Mi-am zis «chiar trebuie să o iau de la zero». Şi am luat-o de la zero. La început nu aveam drept de muncă. A trebuit să-mi găsesc o şcoală. Şcolile, din păcate, costau foarte mult şi atunci a trebuit să mă înscriu în tot felul de programe pentru emigranţi, ca să am dreptul de a ajunge la şcoală. Prima dată am făcut o şcoală de audio-vizual, specializată în montaj, montaj-ficţiune, documentar. Apoi m-am angajat la grupul de radio şi televiziune RTL (M6), unde am lucrat şase luni. Filmam, făceam montaje, erau concerte cu Sting, cu Diana Krall, am cunoscut artiştii francezi cei mai în vogă, eram o echipă foarte mică”.

După ce a lucrat ca realizator video, din cauza pandemiei, Claudiu a trebuit să găsească o nouă sursă de venit stabilă, aşa că a mai făcut o şcoală, de restaurare a operelor de artă.

Vinerea viitoare îl vedeți la „Vocea României”
Vinerea viitoare îl vedeți la „Vocea României”

„Am avut întotdeauna o atracţie pentru arta modernă şi contemporană. Chiar şi când eram la Bucureşti. Începusem să colecţionez opere de artă (fără o valoare extraordinară), iar când am ajuns la Paris, unul dintre locurile din care ai acces la colecţii importante de artă, am început să cumpăr desene, litografii, acuarele, afişe vechi. Iar pentru a vinde unele lucrări, care erau uneori foarte degradate (deci, un pic mai ieftine), am apelat la un atelier de restaurare foarte cunoscut în Paris.

Cum restaurarea şi conservarea unei opere de artă este foarte costisitoare, m-am decis, după primul lockdown Covid, să-mi caut o şcoală specializată. Logica mea a fost simplă: cumpăr opere de artă deteriorate, le restaurez singur, apoi le vând sau le păstrez în colecţia mea. Ce-mi place cel mai mult în meseria de restaurator este faptul că salvezi, în cele mai multe cazuri, o operă de artă sortită dispariţiei. O readuci la viaţă pentru următorii 80-100 de ani, dacă o faci respectând regulile de patrimoniu”, a mai spus Claudiu, pentru revista Forbes. Pentru asta, şi-a amenajat acasă propriul atelier de restaurare şi speră ca, în curând, să dezvolte această afacere.

Stigma a avut inițial alt solist

Stigma a fost o formație muzicală pop-rock din România, formată în anul 1998 de către Cornel Sorian și Emanuel Mirea. Un an mai târziu se lansa primul CD, „Atât de real”, iar trupa se mărea, cooptând și instrumentiști. Timp de aproape patru ani, Stigma a avut parte de un succes uriaș, cu melodii precum „Jumătate tu, jumătate eu”, „Fraier”, „Zi-mi noapte bună”. Era în toate topurile muzicale.

Primul solist al trupei  a fost Emanuel Mirea,  care a fost înlocuit  de Claudiu Mirică
Primul solist al trupei a fost Emanuel Mirea, care a fost înlocuit de Claudiu Mirică
image

În anul 2002 însă, Emanuel a plecat din trupă și a început o carieră solo. Locul de vocalist al trupei a fost luat de Claudiu Mirică în 2003. Au urmat alte hituri şi o nouă perioadă de glorie. Dar și Claudiu a ieșit din proiect, în 2005, iar trupa a mai continuat apoi doar cu un solist, Cornel, până în 2007. Acum zece ani, Emanuel şi Cornel au reunit trupa, dar numai pentru câteva concerte speciale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net