Ești singur de Crăciun? Iată cum își poți gestiona emoțiile și cum te poți bucura de spiritul sărbătorilor: „Tot ce iubești e deja parte din tine”
Se spune că perioada sărbătorilor este despre familie, însă ce fac persoanele care nu au pe cineva aproape? Singurătatea este o problemă cu care se confruntă multe suflete, în special în perioada sărbătorilor. Despre cum putem face față acestor stări discutăm în exclusivitate cu psihologul Laura Găvan.
Ești singur de Crăciun? Iată cum își poți gestiona emoțiile și cum te poți bucura de spiritul sărbătorilor
„Dacă nu ai în suflet Crăciunul, degeaba îl cauți sub brad.” Roy L. Smith
Perioada sărbătorilor de iarnă este una magică. E momentul în care dăruim cadouri, petrecem timp cu familia și ne adunăm să ascultăm povești și colinde, în jurul bradului. E momentul revederii cu persoane dragi, al meselor festive cu miros de cozonac proaspat scos din cuptor de mama sau bunica, preocupate de reușita unui ospăț demn de multe stele Michelin.
E o imagine clasică a ceea ce reprezintă Crăciunul, imagine ideală, însă este de multe ori departe de realitate. Imagine pe care încercam din răsputeri să o cream, uneori chiar cu prețul prabușirii noastre interioare.
Ne îndepartăm de esența Crăciunului pentru că, în încercarea de a ține pasul cu lumea, am golit magazinele, am umplut Facebook și Instagram de brazi luminoși, am etalat cadourile, am postat citate despre iubire, pace, lumină și dăruire.
O poleială care ne ajută să mai bifăm un „Crăciun fericit”, cu o inimă tristă de copil care încă își așteaptă cadoul sub brad. Nu încerc să zugravesc în culori sumbre această sărbătoare, semnificația reală este cu adevărat sublimă.
Oare, câți dintre noi o trăiesc cu adevărat? Este despre a dărui, nu doar cadouri, ci acele lucruri care nu au preț. Nu este vorba că suntem materialiști și că alegem calea cea mai ușoară, ci de cele mai multe ori, copii fiind, nu am primit acele minunate cadouri ale inimii, nu am fost învățați să primim și acum nu știm să dăruim.
Copilul interior
Acea parte din noi, copilul nostru interior, poate nu a avut cele mai frumoase experiențe în jurul bradului. Poate că nici nu a avut parte de cadouri sau părinți iubitori. Pentru această parte, sărbătorile vin cu suferința de atunci, întunecând bucuria de acum. E firesc să fie așa, însă tu, adultul de acum, îl poți ocroti, iubi și alina, pe acel copil care încă plânge. În loc să îl ignori, așa cum o faci in fiecare an, de foarte mult timp, de data aceasta pune-i și lui un cadou sub brad, un tacâm la masă și un loc în sufletul tău. Este normal să simți această ambivalență, însă asta e doar un motiv in plus, ca de acum înainte să îți dai voi să plângi pentru ce nu ai trăit și să te bucuri pentru ce e acum.
Nu ești niciodată singur decât dacă te simți singur
Pentru cei care sunt într-o țară straină, departe de familie, pentru cei care au rupt legăturile cu anumite rude, pentru cei care s-au despărțit de partener, pentru cei în depresie, pentru cei care plâng de dor, inima mea o atinge pe a ta și vă spune: nu ești nicodată singur pentru că tot ce iubești e deja parte din tine. Dacă vrei să simți magia Crăcinului, dăruiește, fie și o vorbă bună, o îmbrațișare sau un gând bun. Se vor întoarce la tine.
Atasamentul față de suferință
În mod subconștient, suntem atașați de suferința pe care am trait-o cândva în preajma sărbătorilor pentru că în felul asta ne simțim conectați la o parte din noi sau la persoane care nu mai sunt acum parte din viața noastră. E normal să ne doară absența celor dragi sau să ne fie dor de copilul care eram, dar oare nu e momentul să îți aduci aminte în ce consta cu adevărat conexiunea? Dă-ți voie să dai drumul suferinței, conexiunea este în iubirea conștientă.
Să primim lecția dăruirii
Pentru cei care au copii sau pentru cei care au ocazia să petreacă cu nepoții, copiii prietenilor, nu aveți idee ce șansă extraordinară ăți primit. Acum, aveți ocazia să trăiți alături de ei bucuria autentică, pură. Este datoria noastră să învățam, alături de ei, să ne bucuram din nou, de lucrurile mici, aparent neimportante dar care, ne bucură sufletul și ne umple inimile de recunoștință. Nu e prea târziu, dacă vei lasa ego-ul la o parte, vei primi poate cea mai importantă lecție: a dăruirii de sine.
Conflict la masa în familie
Cu ocazia revederii rudelor, se activează vechi resentimente sau lucruri nespuse, iar un pahar de alcool e ingredientul perfect pentru o ceartă pe cinste. Ce e de facut?
În primul rând nu bea peste măsură. Dacă îți produce anxitatea revederea, fă câțiva pași în aer liber și inspira profund, încet și cu accent pe un expir prelungit, ia-ți câteva momente doar cu tine, eventual spală-te cu apă rece pe față.
În al doilea rând, cunoaște-ți trigger-urile: ce anume știi deja că te va irita la acea persoană? Nu îți propun să îți faci un scenariu dinainte, ci să fii pregătit. Dacă totuși ai mușcat momeala și te-ai lasat atras, sau chiar ai creat, o discuție cu potențial de ceartă de proporții, oprește-te și întreabă-te: ce ar face acum versiunea mea blândă? Nu sunt adepta evitării dar prefer momentele potrivite soluționării, nu adâncirii problemei.
Supracompensarea sau metoda de a fugi de ceea ce simțim
Data viitoare când coșul tă dă pe afară de jucării, haine sau orice altceva în cantități industriale să îți aduci aminte asta: oricât de multe îi vei oferi copilului tău, nu va compensa pentru ce nu ai primit tu. Și aici nu ma refer doar la partea materială, dacă îl sufocam cu dragoste, asta e pentru că nu știm cum se simte. De fiecare data când vei fugi de acea parte din tine care îți cersește atenția dar care te doare să o privești, de fiecare dată o vei îngropa tot mai adânc iar tu vei suferi mai mult. Pentru că niciodată nu vei avea suficient de mult din ce nu ai nevoie cu adevărat.
Un moment bun de a ne reconecta părți din noi, de a trăi mai conștient, pentru că a opri durerea, înseamnă a ne priva și de bucurie: nu avem buton de on/off pentru emoții.