Metodele de albire a dinților din comerț, mit sau realitate? Dr. Robert Ciocîrlan: „Dacă sunt folosite excesiv sau incorect, pot provoca sensibilitate”

#Exclusiv Click!

Când vine vorba de o imagine impecabilă, știm cu toții că o dantură frumoasă joacă un rol crucial. Din păcate, medicii stomatologi susțin că mulți dintre români stau destul de prost la capitolul igienă orală, motiv pentru care ajung, în cabinetele stomatologice, cu probleme grave.

Dr. Robert Ciocîrlan / colaj: Click!
Dr. Robert Ciocîrlan / colaj: Click!

Cum stau românii la capitolul igienă orală

O altă categorie de români a început să folosească tot mai des metodele de albire a dinților din comerț: pastă de dinți „minune” care promite efecte imediate, dar și o mulțime de benzi pe bază de peroxid de hidrogen. Despre toate aceste metode, dar și despre multe alte lucruri interesante, Click! a stat de vorbă cu tânărul medic stomatolog Robert Ciocîrlan, care ne-a explicat cum stă, de fapt, treaba și cât de eficiente sunt aceste metode, dar și cât de periculoase pot fi. La numai 26 de ani, Dr. Ciocîrlan este extrem de pasionat de meseria lui și dornic să învețe întotdeauna cum să aibă cea mai mare grijă de pacienții care îi oferă încrederea lor în diverse probleme stomatologice. 

Click!: Domnule doctor, cum v-ați dat seama că acesta este drumul pe care trebuie să-l urmați, stomatologia?

Dr. Robert Ciocîrlan: Am știut că vreau să urmez o carieră în domeniul medical încă din școala generală, tatăl meu fiind tehnician veterinar și văzând la el felul în care își execută și iubește meseria, însă stomatologia m-a atras în mod special datorită îmbinării dintre știință, precizie și estetică. Îmi place ideea că pot contribui nu doar la sănătatea pacienților, ci și la încrederea lor în sine.

E o meserie care îți oferă satisfacții reale, mai ales când vezi cât de mult se poate schimba starea de spirit a unui pacient după un tratament reușit. Momentul în care am fost sigur că vreau Medicină Dentară a fost într-o tabără de la Târgu Mureș, în vacanța de vară dintre clasa a 10-a spre clasa a 11-a. Am venit atât de motivat din tabără, încât am spus tuturor că vreau să fiu medic stomatolog, bucurându-i pe ai mei părinți până peste cap. Facultatea de Medicină Dentară am terminat-o la Craiova, deși iubirea pentru stomatologie a început la Târgu Mureș. Am fost toți cei 6 ani la buget, ceea ce a fost o bucurie și mai mare pentru părinți. Momentan lucrez în București, sector 2 la BioCare Dental unde vă aștept cu drag !

Click!: Cum vi se pare că se descurcă românii la capitolul igienă orală, pe baza cazurilor pacienților care vă calcă pragul cabinetului stomatologic?

Dr. Robert Ciocîrlan: Din păcate, încă ne confruntăm cu o educație deficitară în ceea ce privește igiena orală. Mulți pacienți vin la cabinet doar atunci când durerea devine insuportabilă, nu pentru controale de rutină. Prevenția este ignorată, iar periajul corect, folosirea aței dentare sau a dușului bucal nu sunt încă o obișnuință. Lucrurile se schimbă treptat, mai ales în rândul tinerilor, dar mai e mult de muncă.

Cât de eficiente sunt, de fapt, metodele de albire a dinților din comerț

Click!: ⁠Ținând cont de faptul că pe piață există o mulțime de metode de albire a dinților, cum ar fi benzile sau pasta de dinți „minune”, toate pe bază de peroxid de hidrogen, ce părere aveți despre aceste metode? Cât de eficiente sunt și cât de mult pun în pericol sănătatea dinților?

Dr. Robert Ciocîrlan: Produsele de albire din comerț pot avea un efect vizibil pe termen scurt, însă eficiența lor este limitată și, uneori, riscantă. Conțin concentrații mici de peroxid, dar dacă sunt folosite excesiv sau incorect, pot provoca sensibilitate dentară sau iritații gingivale. Albirea profesională, făcută sub supravegherea medicului, este mult mai sigură și personalizată. În plus, nu orice dinte poate fi albit — e important ca pacientul să fie consultat înainte de a începe un astfel de tratament.

Click!: ⁠Care sunt cele mai nocive alimente pentru dinți? Ne puteți enumera 4-5 dintre cele care trebuiesc evitate sau măcar consumate foarte rar?

Dr. Robert Ciocîrlan: Printre cele mai nocive alimente pentru sănătatea orală se numără:

1.Băuturile carbogazoase – foarte acide și pline de zahăr, atacă smalțul dentar.

2. Dulciurile lipicioase – cum ar fi caramelele sau jeleurile, care rămân mult timp pe suprafața dinților.

3. Snacks-urile sărate (chipsuri, sticks-uri) – se transformă în zaharuri simple și pot rămâne între dinți.

4. Fructele uscate – par sănătoase, dar au un conținut mare de zahăr și se lipesc de dinți.

5. Cafeaua și vinul roșu – nu sunt neapărat periculoase, dar pot păta dinții în timp.

Toate pot fi consumate ocazional, dar ideal e să ne clătim gura sau să ne spălăm pe dinți după aceea.

Content funny pe rețelele de socializare

Pentru că în zilele noastre rețelele de socializare joacă un rol extrem de important, Dr. Robert Ciocîrlan știe să se facă plăcut și printre prietenii virtuali.

Pe paginile sale de Instagram, Facebook și chiar TikTok, tânărul medic postează foarte des content educativ, dar și amuzant. Postările ajung virale, iar oamenii rezonează cu ele, concluzionând faptul că atunci când îmbini utilul cu plăcutul, nu are cum să nu iasă treaba bună! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cu ce amintiri din copilărie legate de Paște a rămas Chef Cătălin Scărlătescu! Cum îi fac vecinele cornulețe după rețeta bunicii!
image jpeg
banner jessie baneș jpg
thomas rob astrolog (1) jpg
Chef Cătălin Scărlătescu, la un pas de a fi jefuit in Maroc, “Pe drumul gustului”
image
actualitate.net
image
actualitate.net