12 curiozități mai puțin știute despre blocurile LEGO

#Best buys
image

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

LEGO este, de departe, cea mai faimoasă jucărie din lume. Copiii din România au început să le descopere după Revoluția din 1989, întrucât nu s-au găsit pe vremea comunismului, și le-au îndrăgit imediat. În acest articol vă prezentăm câteva curiozități despre jucăriile LEGO

De la ce vine numele LEGO? Este vorba despre o abreviere a două cuvinte din limba daneză care formează expresia „leg dot” și se traduce în română - „a te juca bine”.

Cum a apărut LEGO? La jumătatea anilor 1920, danezul Ole Kirk intra într-un atelier de tâmplărie pentru a construi mobilă, uși și ferestre. Învățase meserie de la un frate mai mare. Însă, înainte de a face proiectele realiza machete la o scară mică. Așa a descoperit că îi place mai mult să facă machete și a început să vândă case pentru păpuși și mici cărămizi din lemn care se asamblează și cu care se pot juca cei mici. Însă, abia în 1949 a trecut la plastic, iar în 1958 au apărut sistemele de cuplare, așa cum le știm astăzi. Sistemul de cuplare - cilindrii minusculi care intră în tuburile goale ale celeilalte cărămizi - a impresionat nu doar copiii, ci și întreaga industrie a jucăriilor prin unicitatea sa. De atunci, sistemul nu s-a schimbat deloc. 

LEGO a trecut prin foc de trei ori. Ole Kirk a trebuie să înfrunte mai multe probleme pentru ține în viața și a evolua cu proiectul său LEGO. Dintr-o neatenție, copiii săi au dat foc atelierului. S-a ambiționat și a făcut unul și mai mare. Apoi a venit o criză economică și moartea soției sale. În anii 1930 nu a mai putut să-și țină cei 30 de angajați și i-a concediat pe toți. În timpul războiului, atelierul său a mai luat foc o dată. Însă a revenit din nou cu un alt atelier, în 1946, atunci când a și cumpărat primul utilaj care făcea piese din plastic. Apoi, spre sfârșitul anilor 1950, Ole Kirk e nevoit să o ia din nou de la capăt, cu un alt atelier, după ce un alt incendiu i-a afectat fabrica. 

Cine deține LEGO acum? De-a lungul istoriei, multe companii internaționale importante în industria jucăriilor au încercat să achiziționeze compania, însă aceasta a rămas în continuare în familia fondatorului, Ole Kirk. Acum aparține lui Kjeld Krik Kristiansen, nepotul fondatorului, iar sediul central este în continuare la Billund, în Danemarca. 

Care este cea mai mare casă LEGO? Are 4,69 de metri înălțime, o lungime de 9,39 de metri lungime și 5,75 de metri lățime și deține recordul mondial pentru cea mai mare casă LEGO construită. Mai trebuie spus că are 2 etaje și 4 camere. Pentru a o construi s-au folosit 2,4 milioane de cuburi. Cea mai lungă structură LEGO a fost construită în Italia, la Torino, în 2005. Este vorba de un miriapod uriaș, de 1.578,81 de metri, la care s-au folosit 3 milioane de cărămizi LEGO. 

Cât de mare e succesul LEGO în lume? În jur de 19.000 de oameni sunt angajați la compania LEGO și au grijă să se producă aproximativ 36.000 de piese în fiecare minut. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, aproximativ 7 seturi de LEGO sunt vândute în fiecare secundă. Piesele sunt produse în fabrici din Billund, Monterrey (Mexic) și Jiaxing (China).

Cel mai vândut set LEGO din istorie. Potrivit statisticilor companiei, cel mai vândut produs LEGO este setul Star Wars Millennium Falcon. Are 7.541 de piese, iar odată asamblată, nava Star Wars are 21 de centimetri înălțime, 13 centimetri lungime și 56 de centimetri lățime. 

Cele mai valoroase și cele mai rare figurine LEGO. Cea mai valoroasă figurină LEGO este Boba Fett, realizată din aur de 14 karate. Valorează peste 11.000 de dolari. De asemenea, aceeași figurină, care există în doar două exemplare este și cea mai rară. A fost expusă pentru prima dată la Comic Con din San Diego, SUA, în 2010.

Prima figurină LEGO. A fost scoasă pe piață în 1978 și este vorba despre un polițist. Apoi, în 1984 s-a înregistrat un alt debut, LEGO a prezentat primul animal, un cal. Compania a ales pentru figurine să folosească, la început, culoarea galbenă, pentru că este neutră în ceea ce privește culoare pielii. Însă, după ce au primit licență pentru a fabrica și figurine Star Wars sau Harry Potter, le-au reprodus în funcție de culoarea pielii pe care o aveau personajele în filme. 

Primul set LEGO. A fost realizat în 1958. Este vorba despre Town Plan 1200, un set de construție care cuprindea o benzinărie, o biserică, o reprezentanță auto și mai multe case. 

Cel mai căutat set LEGO. O ediție limitată a setului Millennium Falcon, care a fost lansată în 2007, a fost printre cele mai căutate seturi. S-a vândut chiar și cu 5.000 de dolari setul pe piața liberă. Ulterior, a apărut, în 2017, o nouă serie, iar valoarea i-a mai scăzut. Apoi, foarte căutat este setul Taj Mahal, referință 10189, care costă aproximativ 2.500 de dolari.  

Cea mai scumpă piesă LEGO. Este vorba despre o cărămidă de 2 pe 4 centimetri, pentru care, în 2021, un cumpărător anonim a plătit 12.500 de dolari. A fost achiziționată dintr-un magazin specializat în articole de colecție. Era fabricată din aur de 14 karate și a fost fabricată între 1979 și 1981 ca un cadou pentru angajații fideli ai companiei LEGO. 

Dacă doriți să vedeți mai multe seturi LEGO și ce oferte de preț sunt, intrați - LA ACEST LINK. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
Baigli Covasna jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net