4 trucuri ingenioase pentru a micșora factura de gaze naturale
În timpul sezonului rece, confortul termic reprezintă un factor important pentru fiecare persoană, deoarece contribuie în mod activ la păstrarea unei stări pozitive.
Pe de altă parte, costurile din ce în ce mai ridicate atrag după sine motive reale de îngrijorare pentru fiecare individ. Din fericire, există numeroase metode utile pentru eficientizarea cheltuielilor din acest sector, păstrând o atmosferă plăcută în locuință.
Alege un termostat de ambient
Dacă sistemul de încălzire al casei este conectat la o centrală termică, atunci termostatul ambiental reprezintă o soluție excelentă pentru a controla, în permanență, temperatura resimțită. Cum funcționează, mai exact, această conexiune? Ei bine, putem asemăna termostatul cu un simplu întrerupător, care oprește, pornește sau schimbă opțiunile centralei – practic, oferă control absolut asupra confortului tău. În ceea ce privește rolul său în lupta contra prețurilor ridicate, scade gradual temperatura ambientală cu un grad sau două, față de alegerea inițială. Pe termen lung, vei observa o schimbare semnificativă. De asemenea, oprește căldura de fiecare dată când pleci de acasă și redu temperatura pe timpul nopții.
Aerisește periodic caloriferele
O operațiune necesară pentru buna funcționare a sistemului de încălzire, aerisirea caloriferelor, trebuie efectuată periodic, indiferent dacă sursa de căldură provine din partea centralei proprii sau sistemului de termoficare centralizat. Fie că este vorba despre un calorifer din aluminiu, oțel ori fontă, încearcă să nu amâni această verificare importantă. În perioada sezonului cald, apa rămasă în instalație se pierde prin îmbinări, aspect care favorizează apariția bulelor de aer. Drept consecință, fluxul agentului termic este afectat în mod vizibil, circulația apei este împiedicată iar caloriferul se va încălzi la jumătate din capacitatea sa, în timp ce factura la utilități crește în continuare. De fiecare dată când întâmpini greutăți în realizarea acestui proces, poți apela la ajutorul administratorului de bloc sau chiar la cel al furnizorului de agent termic.
Izolează casa
Evită pierderile constante de căldură prin izolarea pereților, ferestrelor și ușilor. În ceea ce privește suprafața pereților, pe lista materialelor de construcție recomandate se află:
- Vata bazaltică – un compus termoizolant, ce are la bază rocă vulcanică, menține căldura în interiorul locuinței, deoarece transferul de căldură este redus;
- Panourile compozite – pe lângă păstrarea unui nivel crescut al căldurii, izolează fonic și scad șansele de apariție a mucegaiului;
- Polistirenul extrudat – cu o durată extinsă de viață, polistirenul beneficiază de o bună conductibilitate termică, rezistă la șocuri și are un grad de impermeabilitate ridicat.
Aerisește camerele în mod corect
De cele mai multe ori, metoda la care apelează majoritatea persoanelor este rabatarea geamului. Specialiștii în domeniu contrazic metoda, prin pricina faptului că favorizează pierderile de căldură, mai ales dacă geamul este menținut în această poziție de-a lungul zilei. În schimb, îți recomandăm să oprești centrala sau caloriferele, să deschizi geamurile la capacitate maximă, pentru a permite schimbul natural de aer, timp de cinci minute, în fiecare zi.
În plus, chiar și în casă, îmbracă-te corespunzător, în funcție de sezon și temperatura resimțită în exterior. Chiar dacă o ținută lejeră este mai confortabilă în comparație cu un pulover gros și șosete din lână, fiecare grad în minus contribuie la economii substanțiale.