Află cum să mănânci sănătos în postul Crăciunului și de Sărbători

Ultima actualizare:

Dieta echilibrată, ca parte a unui stil de viață sănătos, este esențială pentru a preveni apariția sau agravarea unor probleme medicale, în special dacă suferi de boli hepatice sau cardiovasculare.

image

Respectarea cu strictețe a unui regim alimentar corect este însă o provocare, mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă, când tentațiile culinare sunt atât de mari. La fel de expuse riscului de a se confrunta cu probleme digestive sunt și persoanele care în această perioadă țin post și ulterior, la masa de Crăciun, fac excese alimentare. Ca să ai parte de zile liniștite și să eviți crizele de ulcer, indigestiile sau crizele biliare, trebuie să ții cont de recomandările medicului nutriționist

Dacă suferi de o boală hepatică, este indicat să reduci cantitatea de proteine și de grăsimi consumate. Postul te ajută să respecți aceste indicații, pentru că presupune eliminarea proteinelor de origine animală din meniul zilnic. Totuși, aceste substanțe nutritive au un rol important în organism, iar lipsa lor poate duce la carențe care trebuie prevenite. Pentru asta, în timpul postului poți consuma proteine de origine vegetală, care sunt mai ușor de digerat și nu suprasolicită ficatul. 

Legumele pot fi incluse foarte ușor în meniul zilnic, sub formă de salată sau garnitură, fierte, înăbușite la cuptor sau rumenite la grătar. Fructele proaspete îți asigură necesarul zilnic de vitamine, importante pentru întărirea sistemului imunitar, iar cerealele integrale, consumate ca atare sau sub formă de paste ori pâine, stimulează digestia. 

Masa de Crăciun trebuie să fie prilej de socializare cu cei dragi, nu de excese alimentare. Dacă ai ținut post, iar organismul tău s-a obișnuit cu o mâncare mai ușoară, în perioada Sărbătorilor trebuie să mănânci în continuare cât mai echilibrat și să eviți pe cât posibil excesele. În loc de sarmale sau friptură de porc, poți alege pește sau carne de pui la grătar sau la cuptor, care este hrănitoare și gustoasă, dar conține mai puține grăsimi. Ca desert, poți înlocui clasicul cozonac cu un fruct. 

Printr-o dietă echilibrată, combinată cu mișcare și cu renunțarea la obiceiurile nesănătoase, precum consumul de alcool și fumatul, te vei menține în formă chiar și în perioada Sărbătorilor, iar sistemul imunitar astfel tonifiat va ține la distanță infecțiile respiratorii frecvente în acest sezon. Poți gusta din meniurile delicioase de la masa de Crăciun, cât timp ai grijă să nu exagerezi cu porții prea mari. Un pahar de apă sau o supă înainte de felul principal vor da acea senzație de sațietate și astfel vei simți nevoia să mănânci mai puțin. 

Menținerea greutății corporale în limite normale și evitarea excesului de dulciuri și grăsimi ajută și la prevenirea diabetului, o afecțiune metabolică gravă, provocată în special de stilul de viață dezechilibrat. Sportul, odihna, activitățile relaxante și dieta corectă te vor ajuta să-ți menții sănătatea și să te simți bine.  

De multe ori, prin schimbarea stilului de viață poți ameliora sau chiar elimina simptomele unor afecțiuni grave, care pot duce la complicații serioase dacă nu iei măsuri din timp. Însă, nu uita nici de consultul medical periodic, care poate descoperi din timp eventualele probleme medicale.  

La SANADOR, pacienții cu diabet zaharat au acces la consultații de specialitate oferite de medici cu o înaltă pregătire în domeniu și beneficiază de întocmirea unor diete personalizate, ținându-se cont de particularitățile și dorințele acestora. De asemenea, dacă ai probleme cu inima, te poți adresa specialiștilor în cardiologie de la SANADOR, care îți vor oferi cele mai bune recomandări și vor stabili un plan terapeutic corespunzător afecțiunii tale. Pacienții cu boli ale ficatului beneficiază de consultații de specialitate și de tratamente personalizate în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice de la SANADOR, într-o manieră multidisciplinară.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net