Cât de importantă este vitamina D și 3 mituri despre aceasta

Ultima actualizare:

Importanța vitaminei D pentru buna funcționare a organismului uman este de necontestat. Este implicată în numeroase procese fiziologice, iar deficitul de vitamină D cauzează simptome pe care multe persoane le pun pe seama altor afecțiuni. Din păcate, în jurul vitaminei D s-au țesut multe mituri, iar din acest motiv numeroase persoane refuză suplimentarea în cazul unui deficit demonstrat prin analize. În continuare, o să îți prezentăm câteva informații despre importanța vitaminei D și vom demonta trei dintre cele mai populare mituri despre aceasta. 

image

Ce este vitamina D? 

În primul rând, trebuie să știi că vitamina D acționează ca un hormon în organism, fiind implicată în funcționarea corectă a numeroase procese fiziologice. Face parte dintre cei 24 de micronutrienți ce asigură sănătatea organismului uman. Trebuie menționat faptul că vitamina D cuprinde mai multe forme, iar cele mai importante sunt vitamina D2 și vitamina D3 (cea din urmă este produsă de organism în urma expunerii la soare). Vitamina D are particularitatea de a putea fi absorbită din alimente și suplimente, iar în același timp poate fi produsă în mod natural de organism. În cazul unui deficit de vitamina D, unul dintre suplimentele pe care te poți baza este Detrical

Importanța vitaminei D 

Unul dintre cele mai importante roluri ale acestei vitamine este implicarea în absorbția calciului și menținerea unui nivel optim al acestui mineral în organism. Ultimele studii au arătat și alte roluri cruciale ale vitaminei D, printre care susținerea sistemului imunitar și prevenirea bolilor autoimune. Datorită faptului că vitamina D ajută la absorbția, fixarea și menținerea nivelului de calciul în organism, aceasta este implicată și în prevenirea rahitismului și a osteoporozei. Alte beneficii ale acestei vitamine sunt potențarea funcțiilor exercitate de vitaminele A și C, dezvoltarea corectă a creierului la copii și funcționarea optimă pe tot parcursul vieții la adulți și reglarea ritmului cardiac. Este implicată și în reglarea funcțiilor hipofizei, tiroidei și paratiroidei. 

De unde se obține vitamina D? 

Așa cum am menționat deja, vitamina D poate fi asimilată din alimentație, din suplimente și din expunerea la soare. Din păcate, alimentația nu este principala sursă de vitamina D, oricât ne-am dori, însă nu înseamnă că trebuie să neglijezi alimentele bogate în această vitamină. Cele mai bune surse de vitamina D sunt peștele gras (în special somon și cod), ficatul, gălbenușul, cerealele integrale, carnea de vită și lactatele. 

Trebuie să iei în calcul și expunerea la soare pentru ca organismul să producă vitamina D în mod natural. Expunerea nu se poate realiza oriunde și oricând: este suficient să stai la soare 15-20 de minute dimineața, când indicele UV nu este foarte mare. 

Nu în ultimul rând, metoda la care apelează cei mai mulți oameni este reprezentată de suplimentele cu vitamina D. Având în vedere cât de greu se asigură necesarul zilnic al acestei vitamine, trebuie să consulți un medic specialist pentru a stabili dacă ai carențe, care este doza necesară pentru tine și când trebuie să suplimentezi pentru a menține un nivel optim al acestei vitamine în organism (de obicei în lunile de iarnă). 

Mituri despre vitamina D 

Importanța suplimentării cu vitamina D a dat naștere la numeroase mituri. În cele ce urmează, îți vom prezenta și demonta trei dintre acestea: 

  • protecția solară blochează sintetizarea vitaminei D - acest lucru este fals, deoarece protecția solară nu formează un scut opac pe piele, iar astfel radiația care nu este oprită va contribui la crearea vitaminei D în mod natural; 
  • poți lua cantitatea necesară de vitamina D doar din alimentație - fals, fiindcă ar trebui ca alimentația ta să includă cantități foarte mari de pește, lactate și ouă la fiecare masă, în fiecare zi; 
  • nu ai nevoie de vitamina D dacă stai la soare pe timpul verii - fals, deoarece bronzul nu este un indicator al nivelului de vitamina D din organism, iar dacă ai un deficit major, doar suplimentarea te poate ajuta.

Sperăm ca aceste informații să te ajute, iar dacă suspectezi o carență de vitamina D, cel mai bine este să consulți un medic pentru a afla ce analize sunt necesare și care este doza de suplimente ce va rezolva problema ta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
Ghidul esential pentru administrarea insulinei   Alegerea instrumentelor potrivite jpg
Puteri paranormale, zodii jpg
Burețel pentru fond de ten, beauty blender, valabilitate jpg
fizioterapie jpg
zodii pixabay jpg
zodii muncitoare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net