Ce a făcut un bărbat căruia medicii i-au spus să-și ia adio de la viața sexuală
Adenocarcinomul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la bărbații de peste 50 de ani. De obicei, se dezvoltă lent și poate rămâne nedetectat mulți ani. În stadiile incipiente, cancerul de prostată poate fi asimptomatic, dar pe măsură ce progresează, pot apărea simptome, precum: dificultăți la urinare, senzație de vezică urinară care nu se golește complet, jet urinar slab, arsuri în timpul urinării sau prezența sângelui în urină. În unele cazuri pot apărea și durere la nivelul spatelui, a șoldurilor sau a coapselor, oboseala cronică și scăderea bruscă în greutate.
Astfel, prin controale regulate la medicul urolog și un screening care să includă testarea PSA, tușeul rectal sau o ecografie de prostată, cancerul de prostată poate fi descoperit din timp. Detecția precoce a cancerului de prostată crește semnificativ șansele ca boala să fie vindecată.
Printr-o astfel de experiență a trecut și Sandu, un pacient în vârstă de 68 de ani. În cazul lui, simptomele nu erau foarte clare și evidente, dar pentru că bărbatul avea și diabet zaharat era obișnuit să meargă regulat la medic pentru a investiga starea de sănătate. După un set de analize de rutină, a descoperit că valorile testului PSA, care evaluează sănătatea prostatei, erau crescute. Medicul curant i-a recomandat lui Sandu mai multe investigații medicale, dar și o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urolog, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.
În urma consultului, Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a recomandat lui Sandu un examen de rezonanță magnetică multiparametrică de prostată și o puncție prostatică de fuziune. Rezultatele au arătat că bărbatul suferea de adenocarcinom de prostată. Sandu avea nevoie de o operație pentru prostată. Îndepărtarea glandei prostatice a fost realizată printr-o intervenție de chirurgie robotică urologică. Operația a decurs fără probleme, iar pacientul a avut parte de o recuperare ușoară.
„Este un om realmente deosebit. I-am explicat ce am pătimit până să ajung la dumnealui, i-am povestit și anumite lucruri mai puțin plăcute, pe care mi le spuseseră alți medici, care mie mi-au ridicat multe semne de întrebare. Unul dintre medici mi-a zis că după operație voi sta doar cu scutece pentru incontinența urinară și că îmi pot lua adio de la viața sexuală. Așa că am spus, bine, mulțumesc, dar eu nu îmi doresc așa ceva. Când am ajuns la SANADOR, am stat mult timp de vorbă cu domnul conferențiar și m-a liniștit, pentru că mă văzuse foarte agitat.”, povestește Sandu.
În funcție de diagnostic și de starea pacientului, intervențiile de prostatectomie radicală se pot realiza clasic sau minim invaziv, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi. Prostatectomia radicală robotică este tratamentul de primă alegere pentru cancerul de prostată localizat sau local avansat.
La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, pentru stabilirea corectă a cancerului de prostată. Intervențiile chirurgicale urologice sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, în condiții de maximă siguranță, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.