Ce este „boala celor 3D”, care provoacă durere în timpul actului sexual?

Resimți frecvent dureri intense în timpul menstruației, în perioada dintre menstre și chiar în timpul actului sexual? Poate fi vorba de endometrioză, afecțiune provocată de creșterea în afara cavității uterine a mucoasei care căptușește uterul (endometru). Endometrioza afectează femeile cu vârstă fertilă, între 25 și 40 de ani, și mai este numită „boala celor 3D”, din cauza celor trei tipuri de durere pe care le provoacă.

image

Cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute cu exactitate, însă există câțiva factori care pot contribui la dezvoltarea afecțiunii – menstruații prelungite (mai mult de 7 zile), cicluri menstruale mai scurte (mai puțin de 27 de zile, în medie), imunitate scăzută, apariția primei menstruații la vârste mai mici (înainte de 11 ani), factori genetici și alimentari etc.

Nediagnosticată și netratată corespunzător, „boala celor 3D” poate avea consecințe dintre cele mai neplăcute, cu scăderea semnificativă a calității vieții. De altfel, endometrioza este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importate cauze de infertilitate. În plus, riscul de apariție a cancerului ovarian este mult mai mare în cazul femeilor diagnosticate cu această afecțiune.

Stabilirea diagnosticului de endometrioză se face în urma unui examen clinic realizat de un medic specializat în obstetrică-ginecologie și a unei anamneze complete, la care se adaugă o ecografie transvaginală și, eventual, un examen RMN. În unele situații, medicul poate recomanda, pentru un diagnostic de precizie, și o intervenție minim invazivă (laparoscopie), prin intermediul căreia se vizualizează interiorul abdomenului și se poate observa dacă există țesut endometrial în afara uterului.

În funcție de gradul de severitate, tratamentul endometriozei variază de la hormonoterapie și medicamente împotriva durerii, până la intervenție chirurgicală, care este, de altfel, cea mai eficientă soluție. Tratamentul chirurgical al endometriozei poate implica o echipă chirurgicală foarte complexă. În funcție de localizările țesutului endometrial, alături de medicul ginecolog, la operație pot participa și chirurgi din alte specialități, endometrioza având localizare atât genitală, cât și extragenitală.

În prezent, datorită avansului tehnologic, în tratamentul acestei afecțiuni pot fi utilizate și tehnici chirurgicale minim invazive - laparoscopie sau chirurgie robotică - cu beneficii multiple pentru paciente: incizii de mici dimensiuni, riscuri intra- și postoperatorii reduse, recuperare rapidă și reluarea activităților cotidiene la scurt timp după intervenție.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu endometrioză sau cu alte afecțiuni ginecologice beneficiază de investigații diagnostice complexe și de intervenții chirurgicale realizate atât clasic, cât și minim invaziv, în funcție de indicație. Având în vedere complexitatea bolii și necesitatea efectuării unor manevre de mare finețe, chirurgia robotică poate fi o foarte bună opțiune. La SANADOR, intervențiile chirurgicale asistate robotic sunt realizate de medici cu o vastă experiență, supraspecializați în proceduri robotice, cu ajutorul celui mai performant echipament disponibil la ora actuală – robotul da Vinci Xi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
11 gogosi shutterstock 26518309 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net