Ce sunt hemoroizii şi cum îi tratăm

Ultima actualizare:

Hemoroizii sunt dilataţii venoase patologice (la fel ca varicele) aflate la nivelul canalului anal. Aceste structuri devin patologice când se inflamează iar persistenţa inflamaţiei duce către o dilataţie vasculara patologică. 

image

Hemoroizii sunt o afecțiune extrem de neplăcută. Nu numai că aceștia cauzează discomfort în viața unei persoane, dar pot conduce la astfel de complicații precum - sângerare, tromboză, inflamație a rectului. Prin urmare, aceștia trebuie trataţi încă din fazele incipiente, în timp ce se poate rezolva problema cu tratament clasic (fără intervenție chirurgicală).

Pentru tratarea eficientă, dar şi pentru a evita agravarea hemoroizilor este important să ştim care sunt cele mai frecvente simptome, care sunt cauzele şi care sunt metodele de tratament recomandate pentru aceștia.

Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii reprezintă o afecţiune cronică. Aceasta înseamnă că includ perioade de remisiuni și exacerbări, tind să progreseze și nu sunt supuşi unei vindecări finale. Când oamenii vorbesc despre hemoroizi acuți, de obicei se referă la exacerbarea acestora.

Simptomele se agravează pe măsură ce boala progresează. În stadiile incipiente, apare senzația de mâncărime, arsură, sau de corp străin în anus. Apoi are loc o eliberare de sânge din anus (picături sau picurare, ce este caracteristic pentru hemoroizi interni). Această etapă se caracterizează prin perioade lungi de remisie, când nimic nu deranjează o persoană. Prin urmare, într-un stadiu incipient, oamenii preferă adesea să îndure și să nu meargă la medic. Din păcate, acest lucru duce la progresia în continuare a bolii și la o creștere a simptomelor. Mersul la toaletă devine dureros, sângerarea apare de fiecare dată după o mișcare intestinală şi hemoroizii devin vizibili.

Se deosebesc 4 stadii de dezvoltare ale hemoroizilor:

Stadiul I - este momentul în care apar sângerările anale (rectoragii) la defecaţie, fără prolabarea maselor hemoroidale (hemoroizi interni);

Stadiul II - odată cu hemoragia, va aparea şi prolapsul maselor hemoroidale, însă acestea se pot reduce spontan;

Stadiul III - în timpul defecatiei sau la efort se poate produce prolapsul maselor hemoroidale care trebuie împinse înapoi în rect, fiind reductibile manual;

Stadiul IV - masele hemoroidale ies în afara anusului sub forma unei umflături ireductibile. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când tușiți sau strănutați.

Determinarea stadiului bolii este de ajutor în decizia de a alege medicamente pentru hemoroizi cât şi a metodei potrivite de tratament.

Tratamentul conservator al hemoroizilor și în ce constă acesta

Tratamentul poate fi conservator, minim invaziv și chirurgical și este determinat de proctolog în funcție de stadiul bolii. Scopul acestuia este de a reduce numărul de exacerbări, precum și severitatea cursului bolii. În consecință, cu cât remisiunea este mai lungă, cu atât hemoroizii vor progresa mai lent.

Tratament sistemic - presupune o îmbunătățire a tonusului venelor, normalizarea circulației sângelui în zona pelviană și anus. Pentru aceasta, se utilizează medicamente de hemoroizi de tip comprimate - Detralex, Pilex, Hemoroplant și altele. Pentru a reduce inflamația generală vi se pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sub formă de injecții sau tablete.

Local (supozitoare, unguente, loţiuni) - au ca scop îmbunătățirea trofismului tisular, ameliorarea durerii, umflarea, inflamația, prevenirea și rezolvarea cheagurilor de sânge. Împotriva inflamației și trombozei se folosesc unguente anticoagulante și angioprotectoare - Prestogel, Proctorapid, Hemoron etc.

Odată cu sângerarea hemoroizilor, se prescriu supozitoare cu adrenalină, trombină, tanin. Pentru ameliorarea durerii - cu novocaină sau lidocaină.

Tratament minim invaziv - proceduri care se efectuează în câteva minute într-o policlinică fără anestezie

- Ligatura cu inele de latex. Pe baza nodului hemoroidal este plasat un inel, care blochează nutriția acestuia. Nodul moare și pleacă împreună cu ligatura în timpul defecării. Această procedură se efectuează cu hemoroizi necomplicați din stadiul I-II, mai rar cu stadiul III.

- Scleroză. Un medicament special este injectat în nod prin injecție sau ultrasunete, ceea ce duce la „lipirea” peretelui nodului și oprirea alimentării cu sânge. Apoi, nodul cade de la sine în timpul defecării.

- Coagularea cu laser. „Cauterizarea” nodurilor cu un fascicul laser. Se efectuează cu hemoroizi de stadii I-III, mai rar IV.

 Tratament chirurgical

Se recurge la el într-un stadiu târziu, când tehnicile conservatoare și minim invazive devin ineficiente. Hemoroidectomia este procedura de îndepărtar radicală a hemoroizilor. Se efectueaza sub rahianestezie pentru hemoroizi de gradul III-IV, tromboze si sangerari.

Igiena și dieta

Menținerea unei igiene bune și a unei alimentații adecvate este o componentă importantă, fără de care orice alt tratament va fi ineficient. Zona trebuie păstrată întotdeauna curate, așadar după o evacuare intestinală, se recomandă spălarea cu apă caldă, evitând chiar și hârtia igienică în anumite cazuri.

Fecalele trebuie să fie moi pentru a nu răni anusul. Prin urmare, trebuie băuți cel puțin 1,5-2 litri de lichid pe zi și consumate mai multe fibre și mai puțini carbohidrați rapizi. De evitat alimentele picante, prăjite, afumate. Sistemul vascular este afectat negativ de nicotină și alcool, ceea ce înseamnă că acestea trebuie excluse sau cel puțin limitate.

Complicaţiile hemoroizilor

  •       Sângerare - sângerarea constantă și masivă duce la dezvoltarea anemiei.
  •       Tromboză (formarea unui cheag de sânge în interiorul venelor hemoroidale) - hemoroizii se îngroașă, capătă o culoare violet-albăstruie, devin extrem de dureroşi. Din cauza durerii severe, devine imposibil să se examineze pacientul.
  •       Necroza hemoroidului - înnegrirea acestuia este caracteristică. Este posibilă îndepărtarea unei zone necrotice doar într-un spital!
  •       Paraproctită (inflamație a rectului) - aceasta este o complicație gravă care poate duce la sepsis şi amenință viața unei persoane. Din fericire, este destul de rar.
  •       Fisuri anale cronice - reprezintă rupturile membranei mucoase a canalului anal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net