Cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare

Durerea lombară, cea care apare în partea inferioară a spatelui, trebuie considerată un simptom care poate anunța unele afecțiuni, dar poate fi și urmarea poziției vicioase sau a sedentarismului – mai ales din cauza statului pe scaun sau a unui efort fizic prelungit ori incorect efectuat (precum ridicarea de greutăți). Se poate face o clasificare în funcție de cauza durerilor lombare și de simptomele asociate fiecărei suferințe în parte. 

image

Probleme la rinichi

Rinichii sunt organe pereche și sunt situați în partea dorsală care corespunde zonei lombare. Problemele renale prezintă, printre alte simptome, și durerea localizată de o parte sau/și de alta a coloanei vertebrale lombare. Durerea renală poate fi difuză, surdă, are intensitate constantă sau poate capătă caracter de colică renală, o durere intensă, ascuțită indiferent de poziție, ceea ce o diferențiază de cea musculară și are tendința de a iradia spre zona inghinală.

Durerea de rinichi poate să apară în cazul afecțiunilor renale cronice sau acute, atunci când se formează calculi sau când există o infectie urinara, extinsă și la nivel renal. De cele mai multe ori infecția este asociată cu o stare generală alterată, febră, vărsături și probleme de micțiune (usturime, durere și nevoia de a urina frecvent).

Afecțiuni ginecologice

Durerea lombară este un simptom frecvent în cazul afecțiunilor de natură ginecologică. Fibroamele uterine mari, endometrioza și chisturile ovariene se pot manifesta și prin durere lombară, cu intensități diferite. Dacă în cazul fibroamelor uterine aceasta poate fi surdă, constantă, cu tendință de localizare într-o singură parte a coloanei vertebrale și radiantă spre abdomen, în endometrioză durerea este acută, intensă și este asociată perioadelor menstruale. 

Afecțiunile ovariene se pot manifesta și prin dureri inghinale care iradiază în zona lombară și care se pot intensifica în anumite perioade ale ciclului menstrual. Există și alte simptome care completează tabloul durerilor lombare din cauze ginecologice, cum ar fi sângerările anormale și contactul sexual dureros.

Sarcina și perioada postnatală

În trimestrul al doilea și al treilea de sarcină durerile lombare sunt frecvente și sunt provocate de compresia exercitată de creșterea în volum a uterului pe organele din zona pelvină, dar și ca urmare a modificării elasticității articulațiilor intervertebrale. 

Acest proces este unul normal și pregătește organismul femeii pentru naștere, fiind controlat hormonal și evoluând treptat, pe parcursul perioadei de sarcină. 

Durerea lombară poate persista și după naștere – indiferent dacă este o naștere naturală sau prin cezariană, dar se diminuează în timp, pe măsură ce articulațiile intervertebrale revin la densitatea normală. 

Hernia de disc

Deși hernia de disc poate să apară la orice nivel al coloanei vertebrale, este mai frecventă la nivel cervical (în zona cefei) sau la nivel lombar. 

Coloana vertebrală este formată din suprapunerea unor structuri osoase (vertebre), între care se află discurile intervertebrale, articulațiile care unesc vertebrele și amortizează mișcarea acestora. Procesul natural de îmbătrânire, efortul fizic incorect, ridicarea de greutăți și alte cauze pot duce la deteriorarea, reducerea dimensiunii și, uneori, la ruperea discului intervertebral, ceea ce provoacă hernia de disc. 

În această situație apare o presiune la nivelul fibrelor nervoase din măduva spinării, care se manifestă prin durere, furnicături la nivelul membrelor inferioare, slăbiciune musculară, tulburări ale sfincterelor anal și al vezicii urinare, spasme musculare. 

Alți factori

O serie de alți factori pot favoriza sau agrava durerile lombare, mai ales cele care au cauze musculare și articulare. Este vorba în primul rând de greutatea corporală crescută, care determină o suprasolicitare a coloanei vertebrale. Aceasta, alături de sedentarism, reprezintă principalii factori agravanți ai durerilor de spate. Este important de precizat că activitățile fizice regulate pot contribui la ameliorarea durerilor de spate.

Alte cauze care duc la apariția durerilor de spate din zona lombară sunt pozițiile vicioase, artrita, ridicarea frecventă de greutăți cu ajutorul spatelui, menopauza și stresul cronic. Este bine de știut că femeile și persoanele înalte suferă mai des de dureri lombare.  

Este important ca durerea de spate din zona lombară să nu fie ignorată, mai ales atunci când este asociată cu alte simptome care apar brusc, laolaltă cu alterarea stării generale, persistă sau recidivează frecvent. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net