Cinci obiceiuri esențiale pentru sănătatea părului tău în sezonul cald
Temperaturile ridicate și nivelul crescut de umiditate din sezonul cald vin cu noi provocări pentru părul tău și astfel e nevoie de adaptarea rutinei de îngrijire.
Află, din rândurile următoare, ce trebuie să faci pentru a nu avea par deteriorat în lunile călduroase:
Protejează-ți părul de soare
Radiațiile ultraviolete pot afecta părul în mai multe moduri. Expunerea la soare poate usca părul, poate decolora nuanța acestuia și îl poate fragiliza.
Îți poți proteja părul de efectele nocive ale razelor UV purtând pălării cu boruri largi sau eșarfe, dacă petreci mai mult timp în bătaie soarelui.
În cazul în care observi că părul tău a fost afectat de radiațiile ultraviolete, aplică un tratament pentru par deteriorat, astfel încât să-l ajuți să se regenereze și să-l protejezi de efectele negative ale razelor UV.
Hidratează părul din interior și din exterior
Părul, la fel ca și pielea, are nevoie de hidratare pentru a-și menține sănătatea și rezistența. Poți hidrata părul atât printr-o rutină corectă de îngrijire, cât și printr-un stil de viață sănătos.
Pentru hidratarea din exterior, folosește produse de păr (șampon, mască, balsam) care conțin ingrediente ca untul de shea și uleiul de cocos.
Pentru hidratarea din interior, este important să consumi în fiecare zi minimum doi litri de lichide și să mănânci fructe și legume.
Evită să speli des părul și folosește produse de curățare blânde
În sezonul cald, glandele sebacee de pe scalp pot produce o cantitate mai mare de uleiuri naturale, din cauza căldurii și a umidității. În combinație cu impuritățile din aer, excesul de sebum poate duce la apariția mătreții și a altor probleme capilare. Cu toate că părul poate părea gras mai repede decât te-ai aștepta, să-l speli mai des nu este o soluție.
Dacă speli părul prea des, uleiurile naturale sunt îndepărtate, ceea ce poate stimula producția acestora. Prin urmare, se creează un cerc vicios: cu cât speli mai des părul, cu atât producția de sebum este mai mare.
Folosește un șampon delicat fără sulfați, pentru a curăța părul fără a-i îndepărta uleiurile naturale, de maximum două ori pe săptămână.
În cazul în care ți se pare că părul tău are nevoie de o reîmprospătare după o zi petrecută la plajă sau la piscină, spală-l doar cu apă, fără să folosești alte produse de îngrijire.
Totodată, o altă variantă de a evita spălarea frecventă a părului este să folosești șampon uscat.
Evită să folosești aparate de coafat
Căldură poate deteriora firul de păr, de aceea, în timpul sezonului cald, este recomandat să folosești la minimum aparatele de coafat care emit căldură, cum sunt plăcile de păr, periile rotative și ondulatoarele.
De asemenea, evită să îți usuci părul cu ajutorul unui föhn. Pentru că părul este deja expus, în fiecare zi, la un nivel ridicat de căldură de la soare, este indicat să eviți orice altă sursă de căldură.
Lasă părul să se usuce în mod natural și alege coafuri care nu necesită folosirea unor aparate de hairstyling.
Folosește protecție termică
Dacă nu poți renunța la aparatele de coafat, nu uita să folosești protecție termică, pentru a diminua efectele negative pe care căldură le poate avea asupra părului. Aplică un spray sau o cremă cu protecție termică, pentru a evita deteriorarea părului, dar și pentru a elimina aspectul electrizat.
De asemena, dacă alegi să-ți împletești părul sau să-l prinzi într-un coc, îi oferi acestuia o protecție suplimentară în fața radiațiilor ultraviolete. În plus, când temperaturile sunt ridicate, te vei simți mai confortabil cu părul prins.
Ai grijă de aspectul părului tău și adaptează-ți rutina de îngrijire la nevoile și provocările specifice sezonului cald. Protejează-l împotriva radiațiilor ultraviolete, astfel încât să eviți deteriorarea firelor de păr și decolorarea, în cazul în care este vopsit, evită aparatele de styling și optează pentru coafuri naturale. Nu în ultimul rând, hidratează-l în fiecare zi. Astfel, te asiguri că părul tău radiază de sănătate.