Cine au fost vikingii?
Civilizația vikingă a rămas în istorie prin prisma cuceririlor făcute în Europa și a actelor de barbarism de care a dat dovadă. Vikingii comiteau acte de o violență extremă și au reușit să cucerească multe teritorii din Europa între anii 793 și 1066. Au ajuns și în alte colțuri ale lumii, dar influența lor nu a fost la fel de puternică precum cea din Europa.
Primul atac al vikingilor datează din anul 793. Prima țintă a fost o mănăstire din Nord-Estul Angliei, Lindisfarne. Au ars-o din temelii și au masacrat călugării, creându-și astfel reputația unor barbari care nu se dau în lături de la nimic. În anii următori, Albionul a rămas ținta lor principală. Obișnuiau să jefuiască orașele din insulă, dar apoi s-au extins și în alte zone ale Europei. Spre exemplu, în anul 845 au atacat Parisul. Aveau o flotă uriașă pentru acele vremuri și erau cunoscuți ca oameni foarte puternici. Francezii nu au avut nicio șansă în fața lor și, drept urmare, au capitulat sub comanda regelui Charles al II-lea.
Ei au ajuns în anii următori și în Estul Europei, în Belarus, Ucraina și Rusia. Se crede că ei au reușit să întemeieze orașe precum Kiev (în anul 869) și Novgorod (în anul 862). De asemenea, există atestări că ar fi ajuns și în zona în care în zilele noastre se află Dobrogea.
Istoria vikingilor, una dintre cele mai mediatizate
Vikingii au ieșit tot timpul în evidență prin aspectul lor și prin faptele comise. Tocmai din acest motiv istoria lor a fost relatată în zeci de filme, seriale, cărți și jocuri. Chiar și în acest moment unul dintre cele mai populare seriale de pe Netflix este Vikings. Acesta are 6 sezoane și prezintă expansiunea lor din Europa până în America de Nord.
Dar primul film despre vikingi a apărut în anul 1958 și a fost foarte apreciat, întrucât istoria lor este diferită față de cea a altor civilizații.
De asemenea, vikingii sunt protagoniști în numeroase jocuri de casino. Concret, în cazinourile online sunt disponibile titluri precum Viking Glory, Viking Rising, Viking Smash, Viking's Sun, Vikings Fortune Hold and Win, Vikings Go Beserek ori Viking Runecraft. Toate aceste jocuri de pacanele despre vikingi sunt apreciate de jucatori, alaturi de temele clasice: fructe, septari, Egipt sau supereoi.
Există, totodată, și numeroase jocuri video despre această civilizație. Volgarr the Viking, Viking Raiders, Viking Quest, Viking Child ori War of the Vikings sunt câteva dintre cele mai cunoscute titluri.
Desigur, cărțile reprezintă și ele o modalitate din care oamenii au putut să afle mai multe despre vikingi. Iar publicația britanică The Guardian a alcătuit un top al celor mai bune cărți scrise despre vikingi, în care pe primul loc a fost introdus The Greenlanders, ce a avut-o autor pe Jane Smiley. În acest top se mai află Vikings: The North Atlantic Saga (William Fitzhugh și Elizabeth Ward) și Magnus Chase and the Sword of Summer (Rick Riordan).
Britanicii au răpus vikingii
Cei care au reușit să scape Europa de teroarea vikingilor au fost britanicii. S-a întâmplat în anul 1066, când a avut loc celebra bătălie de la Stamford Bridge, unul dintre cele mai mari evenimente din istorie. La acel moment, vikingii înaintau prin Anglia și își propuneau să cucerească orașul York. Regele Harold Godwinson a luptat însă eroic cu o armată creată peste noapte și i-a luat prin surprindere pe vikingi.
Astfel, după ce a câștigat bătălia, regele Godwinson a făcut un pact cu supraviețuitorii vikingi. Aceștia au fost lăsați să plece în Norvegia după ce au jurat că nu vor mai ataca niciodată Anglia. Totodată, ei au luat cu ei și trupul neînsuflețit al conducătorului lor, Harald Hardrade. Ei s-au întors așadar în nordul Europei și nu au mai cauzat probleme.