Cum obții o cultură de grâu rezistentă la atacul fuzariozei – 5 aspecte de care să ții cont

Ultima actualizare:

Fuzarioza este una dintre cele mai periculoase boli ale culturii de grâu, infecția spicelor putând avea loc pe toată perioada de vegetație a culturii. Boala se transmite prin sol și semințe și  produce fuzarioza rădăcinilor, a coletului, frunzelor şi a spicului. Pentru a avea o cultură de grâu care să reziste atacurilor agenților patogeni, este esențială implementarea unor soluții inteligente de prevenire și combatere a fuzariozei. 

Sursa foto: Shutterstock.com
Sursa foto: Shutterstock.com

Descoperă mai jos care sunt cele cinci aspecte fundamentale ale unui sistem de management integrat și durabil pentru protejarea plantelor de grâu de atacul fuzariozei.

Tratamente eficiente pentru prevenirea și combaterea fuzariozei

Provocată de ciuperca Fusarium graminearum, fuzarioza atacă puternic, de la răsărire și până la înspicare, producând pagube însemnate. Deoarece permite acumularea de micotoxine în bobul de grâu, fuzarioza afectează tulpinile și spicele și provoacă atât pierderi calitative, cât și pierderi cantitative. 

Este o boală care afectează în mod semnificativ producția. De aceea, pentru prevenirea și combaterea fuzariozei, este importantă aplicarea unor tratamente eficiente în cultura propriu-zisă, dar și la semințele de grâu. 

Tratarea semințelor este o strategie eficientă de protejare a plantelor, întrucât potențialul productiv al culturii depinde în mare măsură de înființarea plantelor. O sămânță de bună calitate are vigoare și putere germinativă mai mare. Aplicarea unor tratamente inovatoare este o practică importantă ce oferă fermierilor numeroase avantaje:

  • un spectru larg de combatere a bolilor cu transmitere prin sămânță și sol;
  • germinație și înrădăcinare mai bună;
  • atingerea potențialului maxim de producție;
  • protecție maximă, indiferent de vreme;
  • impact redus asupra mediului.

Dintre toate bolile grâului, fuzarioza este cea mai periculoasă, păgubitoare și greu de controlat. În general, pentru prevenirea și combaterea fuzariozei este necesar să se aplice trei tratamente în cultura propriu-zisă. Cu fungicidele Revycare® și Priaxor® EC, sunt suficiente două tratamente pentru lupta împotriva agenților patogeni. 

Combinația de substanțe active din componența acestor fungicide revoluționare îmbunătățește fiziologia plantelor, fiind foarte flexibile în aplicare. Moleculele inteligente sunt foarte flexibile și își schimbă conformația în funcție de agentul patogen întâlnit, iar în acest fel asigură o eficacitate foarte bună chiar și împotriva tulpinilor rezistente.

Folosirea soiurilor rezistente la fuzarioză

Cu cât se instalează mai devreme, atacul fuzariozei este mai puternic și pierderile, mai semnificative. Pierderile cantitative apar din cauza reducerii numărului de boabe, dar și din cauza șiștăvirii boabelor. Pierderile calitative apar din cauza faptului că este redus nivelul de proteine din boabe și apare o micotoxină, denumită deoxinivalenol. 

De regulă, soiurile tardive au rezistență scăzută la fuzarioză și sunt predispuse la atacuri puternice. Folosirea soiurilor de grâu rezistente la fuzarioză asigură o capacitate ridicată de producție, o rezistență mai bună la principalii factori de risc ai climatului din România și permit creșterea unei culturi de calitate.

Igiena corectă a culturii

Un randament al culturii de grâu pe măsura așteptărilor depinde de foarte mulți factori, igiena corectă fiind unul dintre ei. De multe ori, prevenirea bolilor grâului implică un sistem integrat de măsuri fitosanitare, dar și de lucrări agricole. 

Pentru un management eficient al acestora, este important să ții cont de: pregătirea terenului, distrugerea resturilor vegetale rămase de la cultura anterioară, protecția fitosanitară a culturii, cultivarea soiurilor rezistente, respectarea distanței optime, semănatul la momentul optim și fertilizarea corectă, rotația culturii.  

Fertilizarea echilibrată

Grâul este foarte pretențios la fertilizare, deși planta nu are un consum mare de elemente nutritive. Din cauza sistemului radicular slab dezvoltat, elementele nutritive se absorb în cantitate mare într-un timp scurt, de la începutul formării paiului până la coacerea în lapte, astfel că plantele nu își mai pot asigura necesarul acestor elemente și în perioada următoare. O fertilizare echilibrată a grâului asigură un flux constant de substanțe nutritive grâului, astfel încât producția obținută să fie una cât mai mare.

Rotația culturii

În caz de monocultură, solul este mai expus atacului bolilor, deoarece acumulează rezerve mari de organisme și agenți patogeni dăunători. Rotația culturii este importantă a preveni bolile, dăunătorii din cultură și dezechilibrele de substanțe nutritive din sol, de a eficientiza producția și de a obține o recoltă de calitate. 

Deși mulți fermieri folosesc rotația grâu-porumb, această practică nu este corespunzătoare, întrucât aceste plante sunt mari consumatoare de elemente nutritive din sol și au în comun cea mai păgubitoare boală, fuzarioza. Foarte bune premergătoare pentru grâu sunt leguminoasele anuale și perene, inul de ulei și fibre, rapița, cartofii de vară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie bucatarie istock jpg
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net