Cum reducem umiditatea din locuințe în timpul iernii?

Ultima actualizare:

Umiditatea este unul dintre elementele care contribuie la crearea unui mediu sănătos și are o mulțime de beneficii asupra organismului. Dar pentru a ne bucura de plusurile aduse de aceasta, este esențial să monitorizăm și să avem grijă să obținem un nivel optim, care trebuie să aibă o valoare cuprinsă între 40% și 60%.

image

Umezeala în exces are efecte negative asupra sănătății, printre acestea numărându-se disconfortul termic care poate duce la oboseala accentuată, scăderea imunității și poate contribui la dezvoltarea astmului, în contextul în care umiditatea crescută favorizează apariția mucegaiului. Așadar, dacă te îngrijorează cantitatea de vapori din locuința ta, iată măsurile pe care le poți lua pentru a reduce nivelul de umiditate și pentru a crea un mediu de viață mai sigur, mai sănătos și mai confortabil.

Identifică sursa de umiditate

Pentru a putea aborda corect situația, este esențial să descoperi de ce casa ta are un nivel ridicat de umiditate, iar acest exces poate apărea din cauza unei ventilații neadecvate, a unui acoperiș cu probleme sau a unui subsol umed, prea multor plante iubitoare de apă, ferestrelor și ușilor care nu se închid corespunzător - și permit umidității de afară să pătrundă în interior în sezonul ploios sau altor probleme, precum uscarea hainelor în locuință sau lipsa unor ventilatoare în baie.

Folosește un dezumidificator

Un dezumidificator pentru cameră reprezintă o soluție rapidă și eficientă, acesta având capacitatea să accelereze procesul natural de evaporare. Pe lângă beneficiile legate de sănătate, un astfel de aparat îți va proteja lucrurile din casă și te va ajuta să reduci consumul de energie necesar încălzirii. În plus, există o mulțime de modele și ai posibilitatea să alegi o variantă portabilă pe care să o poți muta dintr-o încăpere în alta. Pe lângă un aparat pentru camere, ai putea opta și pentru unul pentru baie sau subsol, acestea fiind unele dintre încăperile predispuse la igrasie și mucegai.

Îmbunătățește ventilația

Dacă locuința ta nu dispune de un sistem de ventilație, ar fi cazul să-i asiguri unul, mai ales în zonele cu multă umiditate, precum este baia. Este important ca acesta să funcționeze în timp ce faci duș și încă jumătate de oră după ce ai terminat. În plus, dacă bucătăria ta nu are hotă, ia în calcul să montezi un astfel de echipament pentru că doar așa vei reuși să combați umiditatea care apare în timp ce gătești.

Izolează locuința

Izolația exterioară a pereților și a acoperișului - dacă acestea sunt afectate de infiltrații - este o modalitate excelentă de a scădea nivelul umidității din casă. Un alt aspect important al izolației exterioare este că te va ajuta la creșterea temperaturii pereților interiori și astfel nu va mai apărea condensul, atât de des întâlnit în camerele mai răcoroase. 

Lasă ușile camerelor deschise

Un alt element căruia trebuie să-i acorzi atenție dacă îți dorești să reduci umezeala din casă este circulația aerului. Așadar, lasă ușile camerelor deschise și, dacă ai un ventilator de tavan într-una dintre încăperi, îl poți porni pe parcursul zilei. Astfel, umiditatea se omogenizează mai repede în casă și eviți să ai umiditate prea ridicată în unele încăperi, de exemplu în baie sau bucătărie. 

Cumpără plante care absorb umiditatea

Așa cum există plante iubitoare de apă, așa există și plante care absorb umiditatea, iar dacă selectezi variantele optime pentru locuința ta, te vei putea bucura și de o reducere a umidității ambientale și de un design inedit al casei. Printre acestea se numără feriga, o plantă care absoarbe excesul de umezeală din aer. Alte exemple ar fi crinul, cactușii, orhideele, iedera și tillandsia.

De asemenea, poți apela oricând la variante simple, precum sarea sau cărbunele, ambele variante fiind eficiente dacă umiditatea nu este extrem de ridicată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
image
actualitate.net
image
actualitate.net