Cum să faci telemea de vacă la tine acasă – o rețetă simplă pentru oricine
Faci parte din grupul celor care ar mânca brânză dimineața, la prânz și seara? Atunci trebuie neapărat să înveți să o prepari în confortul casei tale. E destul de simplu să obții produse lactate naturale, fără chimicale, pe care să le consumi cu încredere.
Practic, e nevoie să știi câțiva pași esențiali care transformă laptele în feliile albe gustoase pe care le savurezi cu pâine, cu roșii sau în salate. În plus, faptul că vei face totul singur îți va aduce o satisfacție imensă la final.
Oricine își poate permite să facă acest proces la el acasă, deoarece materialele de care ai nevoie sunt ieftine și puține la număr.
Îți trebuie, în primul rând, un lapte bun, de la vacă. Desigur că poți încerca și o telemea din lapte de capră, de oaie sau de bivoliță, dar subiectul curent este telemeaua de vacă. Asta pentru că este un aliment îndrăgit de întreaga familie și care poate fi consumat în moduri cât mai diverse.
Singurul lucru în plus față de ce ai deja prin bucătărie este o pânză specială pentru strecurare. Dar și tifonul poate funcționa cu succes în lipsa pânzei.
Tot procesul de pregătire va dura aproximativ o oră, iar pentru a obține un produs bun, e nevoie să o lași să stea măcar o zi. Din ingredientele de mai jos vor ieși 8 bucăți de telemea de aproximativ 1 kilogram. Nu este nevoie să fii un bucătar iscusit pentru această rețetă, deci doar puțină îndemânare și răbdare te vor ajuta să obții un rezultat excelent.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara telemea de vacă la tine acasă ai nevoie de:
● 8 litri de lapte de vacă integral (cel de casă este mai bun decât cel din comerț);
● 50 ml de lapte bătut sau iaurt de casă (sau 2 linguri de oțet);
● cheag (pe ambalajul fiecărui tip de cheag este menționată cantitatea recomandată/litru de lapte, asta deoarece există numeroase tipuri de cheag cu concentrații diferite);
● saramură (amestec de apă și sare neiodată).
Înainte de a trece la treabă, pregătește-ți toate ustensilele de care ai nevoie. Pentru ca totul să fie igienic de la început până la final, e bine să folosești o oală din inox. De asemenea, lingura pe care o vei utiliza la amestecarea laptelui ar trebui să fie și ea din inox, și la fel și strecurătoarea. O strecurătoare emailată poate fi bună dacă este bine curățată înainte.
Ai mare grijă la pânza pe care o vei folosi. Ea trebuie să fie curată și sterilizată.
Cum se prepară telemeaua de vacă
Pasul 1 – Laptele proaspăt se toarnă în oala de inox și se pune pe foc pentru a se încălzi. Atenție! Acesta trebuie să fie fierbinte, dar nu să dea în clocot. Se oprește focul și se lasă la răcit până ajunge la o temperatură între 30 și 40 de grade Celsius.
Pasul 2 – Peste lapte se pune laptele acru sau iaurtul, în funcție de varianta pentru care ai optat. Dacă nu ai nici iaurt și nici lapte bătut, poți pune oțet. Rolul acestor ingrediente este de a crea un mediu acid, favorabil pentru cheag. Apoi amestecă bine și lasă noile ingrediente adăugate să-și facă treaba. În tot acest timp, ai grijă ca temperatura laptelui să nu scadă sub 30 de grade Celsius. Poți face acest lucru ținând oala în cuptorul încălzit puțin în prealabil.
Pasul 3 – Urmează adăugarea cheagului. Diluează-l în 50 de ml de apă plată și adaugă-l în oala cu lapte. Ai grijă să nu folosești apă de la chiuvetă pentru diluarea cheagului, deoarece clorul din ea poate opri acțiunea acestui ingredient. Amestecă totul timp de un minut.
Pasul 4 – Menține laptele la o temperatură cuprinsă între 30 și 35 de grade Celsius până când este bine închegat. Ar trebui ca procesul de închegare să dureze cel mult o oră. Cum verifici dacă are consistența potrivită? Iei un cuțit și tai cu el laptele până la funsul oalei de inox. Dacă se taie bine, atunci totul este în regulă. Dacă încă este prea lichid, mai lasă cheagul să-și facă efectul. După ce laptele s-a închegat, taie fâșii de 3cm pe verticală și apoi și pe orizontală, până când obții o rețea de pătrățele, ca un caiet de matematică.
Pasul 5 – Strecoară telemeaua așezând-o într-o strecurătoare largă, cu o bucată de pânză în ea. Dedesubt așază un vas în care să curgă zerul. După ce s-a scurs mare parte din zeamă, strânge amestecul cu pânza până obții un guguloi sau pune-l într-o formă specială.
Pasul 6 – Sărează brânza obținută într-un amestec format din 1l de apă și 200 de grame de sare. Lasă fiecare bucată în saramură timp de cel puțin o zi.
Acum ai obținut o telemea de vacă pe gustul întregii familii. Este așadar destul de simplu să obții un produs lactat natural direct la tine acasă. Dacă și ție ți s-a părut ușor, ce mai aștepți? Fă rost de ingredientele necesare și apucă-te de treabă.