Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, SANADOR: „Rolul investigațiilor imagistice pentru diagnosticul cancerului este foarte complex“

Ultima actualizare:

Testele imagistice ajută medicii să ia decizii informate și să realizeze cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte. „Weekend Adevărul“ a discutat cu medicul Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală la SANADOR și cadru universitar la UMF „Carol Davila“ București, despre imagistica oncologică avansată, rolul pe care îl are în lupta împotriva cumplitei boli, dar și în monitorizarea evoluției ulterioare a pacientului, trasmite Adevărul.ro.

Dr Adrian Dijmarescu Sanador 2 jpg

Care este rolul investigațiile imagistice în diagnosticarea cancerului?

Creșterea identificării numărului de cancere diagnosticate se datorează și imagisticii. Odată cu creșterea posibilității de a accesa mai facil metode imagistice complexe și cu creșterea numărului de aparate pentru aceste proceduri, observăm un număr mult mai mare de investigații la populația largă și astfel reușim să diagnosticăm anual noi cazuri de patologii oncologice care poate, în trecut, ar fi rămas neobservate sau ar fi fost diagnosticate mult mai târziu. Ecografia și mamografia joacă un rol foarte important în screeningul cancerelor de sân. De altfel, ecografia este un test de screening simplu și accesibil pentru mare parte din afecțiunile abdominale și pelvine. Cu siguranță, fiecare dintre noi, la un moment dat, pentru o banală durere de burtă, am ajuns la medicul de familie, care ne-a trimis ulterior la un medic specialist pentru a face o ecografie. Fie că vorbim de o patologie tumorală a ficatului, a rinichiului, sau, în cazul bărbaților, prostată, ecografia este o examinare imagistică de primă intenție care poate fi repetată oricând, are o adresabilitate foarte mare în ceea ce înseamnă sistemul nostru medical și, nu în ultimul rând, este ieftină.  

Care este rolul imagisticii în oncologie?

În prezent, este unul foarte complex. Începe de la partea de screening, cum ziceam. Ulterior, în cazul în care se confirmă sau se ridică o suspiciune de boală oncologică, radiologia și imagistica joacă un rol important în diagnosticare și pentru o caracterizare completă a unei leziuni, mai ales atunci când avem în vedere intervenții chirurgicale ulterioare. În sfera oncologică, trebuie să realizăm o stadializare completă a oricărei leziuni și un bilanț oncologic complet al fiecărui pacient cu o patologie tumorală. Un rol foarte important al imagisticii este și acela de urmărire a pacientului oncologic. Dacă bolnavul este diagnosticat cu cancer printr-o metodă imagistică și este ulterior operat și apoi urmează tratamentul oncologic – chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie –, va necesita și o urmărire imagistică amănunțită pentru a vedea evoluția bolii.

Avantajele tehnologiei avansate

Pentru pacient, aceste investigații imagistice sunt stresante?

Cred că depinde foarte mult de toleranța fiecărui individ la stres. Este foarte bine cunoscut faptul că pacienții claustrofobi au o dificultate mare de a efectua imagistica prin rezonanță magnetică. Se fac progrese în toate domeniile și, de exemplu, în prezent, există aparate de RMN 3 Tesla cu o deschidere mult mai mare a tubului față de aparatele convenționale de 1,5 Tesla. Aparatele 3 Tesla, precum cele de la SANADOR, dispun de o scurtare a timpilor de achiziție și practic sporesc confortul pacientului, pentru că petrece un timp mai mic într-un astfel de aparat decât în cele convenționale.

Și investigațiile imagistice mamare durează mai puțin...

În esență, examinările imagistice sunt unele care nu dor. La administrarea substanței de contrast există o mică înțepătură, odată cu montarea abordului venos, și poate o ușoară senzație de disconfort la administrarea substanței de contrast. Însă nu se compară cu biopsiile sau cu alte proceduri minim invazive. În esență, depinde de toleranța fiecărui individ la stres.

Citește mai departe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
horoscop 17 martie webp
Zodii jpg
reteta oua umplute sorin bontea jpg
copii jpg
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image
actualitate.net
image
actualitate.net