Folosirea aerului condiționat iarna pentru a economisi energie electrică: este o idee bună?
După cum bine știm, indiferent că avem centrală proprie acasă sau ne bazăm pe sistemul public (paușal), iarna cheltuielile cu încălzirea explodează. Aparatul de aer condiționat poate fi foarte util pentru a ne ține de cald și chiar pentru a economisi energie electrică și gaz în comparație cu alte sisteme de încălzire. Este o idee bună să folosim aerul condiționat iarna?
Câteva premise inițiale
Prima întrebare are legătură cu zona care trebuie încălzită: nu este același lucru să ai ca obiectiv încălzirea întregii case și să încălzești o singură cameră. În acest sens, aparatele de aer condiționat monosplit au un singur dispozitiv instalat în interiorul casei noastre, care încălzește tocmai acea cameră (și împrejurimile ei).
De asemenea, trebuie să ținem cont de performanța echipamentului nostru de aer condiționat în ceea ce privește puterea utilizării acestuia ca pompă de căldură și de eficiența acestuia, pe care o puteți verifica pe eticheta de clasificare a eficienței energetice a acestuia.
De pe etichetă ne interesează partea dreaptă, unde sunt adunate informațiile despre funcționarea sa în încălzire cu ajutorul pompei de căldură. Astfel, este afișat Coeficientul de performanță sezonier (SCOP), care oferă informații despre eficiența sa de încălzire, sarcina de proiectare în kW și o estimare a consumului anual de energie, în kWh al aparatului.
Datele de mai sus variază în funcție de locația geografică, pentru că sunt, și în țara noastră, zone cu ierni mai reci și zone cu ierni mai blânde.
Consumul de energie al unui aparat de aer condiționat este influențat atât de puterea acestuia, cât și de clasificarea sa energetică. De asemenea, acestea dispun de tehnologii care permit variația capacității aparatului în orice moment, adaptând astfel puterea la temperatura de referință în mod rapid și eficient.
Când să folosiți un aparat de aer condiționat iarna
Odată ce ne sunt clare premisele de mai sus și cunoaștem în profunzime performanțele aparatului nostru de aer condiționat, acesta poate fi un bun aliat împotriva frigului pentru:
- A încălzi rapid o încăpere, datorită faptului că își reglează capacitatea de a furniza căldură în funcție de necesități. Adică, dacă în cameră sunt 14 grade și temperatura setată este de 20 de grade, va porni foarte puternic mai întâi.
- A menține temperatura. Legat de punctul anterior, odată ce ajunge la temperatura dorită, își optimizează funcționarea pentru a o menține, ceea ce înseamnă că nu mai funcționează la maximum. În consecință, consumă mai puțin.
- A încălzi o încăpere cu mai puține resurse. Dacă vă uitați la puterea aparatului de aer condiționat, veți vedea că, în funcție și de model, este mai mică decât cea a multor aparate de încălzire, care sunt în jur de 1,5 - 2 kW.
Deși nu are sens să comparăm eficiența energetică a diferitelor aparate (cum ar fi un aparat de aer condiționat față de un radiator electric), realitatea este că, în general, parametrii de proiectare ai aparatelor de aer condiționat în ceea ce privește eficiența energetică sunt mai optimizați și mai rafinați decât încălzitoarele convenționale (radiatoare, convectoare etc). Acest lucru are și mai mult sens dacă aparatul dvs. de aer condiționat este relativ modern.
Cum să folosiți un aparat de aer condiționat în timpul iernii
Știm deja că aerul condiționat ne poate ajuta să ne păstrăm căldura în această iarnă, dar, la fel cum utilizarea încălzirii are trucurile sale pentru a optimiza consumul acesteia, putem face același lucru și cu aparatul de aer condiționat. Țineți cont de faptul că fiecare grad în plus cu care creșteți temperatura va însemna o creștere a consumului cu aproximativ 7%, așa că cel mai bine este să îl setați la o temperatură de 19 - 20 de grade Celsius.
Închideți bine ușile și ferestrele pentru a izola cât mai bine încăperea. Așa cum un brazier electric va consuma aceeași cantitate de energie dacă se află într-o cameră bine izolată ca și dacă se află în aer liber, nu același lucru se va întâmpla și cu un aparat de aer condiționat, din cauza a ceea ce am văzut mai sus: va consuma mai puțin dacă trebuie să mențină temperatura.
Nu-l porniți și nu-l opriți continuu. În timpul nopții sau când plecați la serviciu este logic, dar dacă veți fi acasă este mai bine să-l lăsați pornit și să-l lăsați să lucreze menținând temperatura decât să o lăsați să scadă.