Metode care susțin eficient memoria

Ultima actualizare:

Suntem ceea ce suntem, într-o mare măsură, datorită memoriei. Deși avem capacitatea de a reține o infinitate de date, pe termen scurt putem memora doar un număr limitat.

image

În schimb avem mecanisme care „șterg” sau consolidează informațiile, astfel că pe unele le uităm complet, în timp ce altele rămân vii pentru toată viața. Procesele fiziologice ale memoriei sunt insuficient înțelese, fiind o combinație complicată de neurotransmițători care, în anumite condiții, sunt aduși sau readuși în câmpul conștiinței. 

Fiind o funcție, memoria poate fi antrenată, stimulată și susținută prin practici de memorizare eficientă, diferite activități și, nu în ultimul rând, prin consumul de alimente potrivite. Această ultimă categorie este esențială memoriei. 

Alimente cu efect nootrop

Termenul de „nootrop” a fost folosit pentru prima dată de un român, referindu-se la categorii de medicamente care au efect benefic asupra memoriei. Este vorba despre medicul Corneliu E. Giurgea, iar termenul a fost compus prin alăturarea cuvintelor grecești „noos” (spirit, minte) și „trope” (către). Conceptul a fost transferat și către unele categorii de alimente care s-au dovedit a fi esențiale pentru buna funcționare a creierului, în general, și care au un efect benefic asupra capacității de asimilare și păstrare a informațiilor, în special. În plus, acestea pot stimula memoria, motivația, creativitatea, vigilența și funcția cognitivă și pot reduce declinul funcției creierului, asociat cu înaintarea în vârstă.

Pe lista alimentelor cu rol nootropic sunt: peștele gras și uleiul de pește rafinat și filtrat, resveratrolul, un antioxidant natural aflat în fructele violet și roșii (strugurii, zmeura și afinele), dar și în ciocolată și alune. Un alt compus cu importante efecte nootrope îl reprezintă categoria fosfolipidelor, un grup de substanțe grase reprezentat de lecitina, cu rol important în formarea și întreținerea membranelor celulare din creier, ficat și inimă. Organismul uman sintetizează lecitină pentru structura membranelor celulare, iar suplimentele oferă susținere în plus și contribuie la regenerarea și protecția celulară, iar prin aceasta ajută memoria și capacitatea de concentrare. În mod natural, lecitina se găsește în gălbenușul de ou, semințe de floarea-soarelui, ulei de rapiță, unele tipuri de grăsimi animale.  

Învățarea continuă

Acesta nu este doar un principiu de bază al omului modern, dar și una dintre metodele care mențin și antrenează memoria. Omul este capabil să învețe și să dobândească abilități noi pe tot parcursul vieții, iar activitatea cerebrală susținută prin lectură, exerciții de logică, jocuri, activități practice (lucrul cu mâinile, bricolajul, broderia, pictura, cântatul la un instrument) are ca efect realizarea unor noi legături între neuroni, ceea ce contribuie la menținerea, reactivarea și îmbunătățirea memoriei. 

Prin excelență, creierul uman se plictisește foarte repede atunci când activitățile sunt repetitive și monotone, devenind foarte activ atunci când exersează activități noi, când experimentează, când este provocat să „lucreze”. Extrem de utile pentru creier și funcționarea sa pe tot parcursul vieții la capacitate maximă sunt activitățile care presupun concentrare, combinarea unor stimuli (vizuali și tactili sau vizuali și auditivi) care activează intens zone diferite ale creierului. 

Este probat faptul că orice acțiune nou învățată generează formarea a noi legături neuronale, iar asta se traduce printr-o revitalizare a creierului. Atunci când activitatea respectivă aduce satisfacții și mulțumirea reușitei sau a unei realizări, care poate să fie la fel de bine o nouă rețetă de prăjitură, finalizarea unei cărți, redactarea unui material sau a unui proiect, beneficiile sunt și mai importante. La fel de utile sunt și activitățile provocatoare care necesită atenție și exersarea unor deprinderi noi ori antrenarea la un nivel superior a acestora.

Respectă riguros orele de somn

Memoria, creativitatea și abilitățile de gândire critică sunt sever afectate de un somn insuficient sau de calitate proastă, indiferent de vârstă. La fel de nociv este și somnul întrerupt și somnul în condiții improprii (zgomot, lumină, prea cald sau prea frig, aer încărcat). 

În timpul somnului creierul nu doarme, ci realizează o serie de filtrări, organizări și analize ale informațiilor acumulate pe parcursul zilei. Întreruperea acestor procese îi blochează activitatea, iar un somn insuficient nu permite realizarea completă a acestei „scanări” nocturne, indispensabilă unei funcții cerebrale sănătoase și, implicit, memoriei.  

Regulile unui somn sănătos sunt simple: respectarea orei de culcare, evitarea utilizării dispozitivelor cu lumină albastră, lectura înainte de culcare, practicarea unor tehnici de relaxare, un aport de carbohidrați de calitate și sănătoși, la cină, care au capacitatea de a crește secreția de melatonină (așa-numitul hormon al somnului), evitarea excesului de băuturi energizante.

Pe lista metodelor care susțin memoria se află mișcarea, meditația, evitarea stresului, un stil de viață organizat (creierul funcționează foarte bine într-un mediu ordonat) cu un program bine structurat și socializarea afectivă. 

 Sursa foto: Shutterstock.com

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
pardoseli dim jpg
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net