Operație salvatoare pentru o boală gravă
Prezența sângelui în urină, scăderea presiunii jetului urinar, nevoia de a urina frecvent și în cantități mici, dar și durerea la urinare pot indica prezența uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice la bărbați. În stadiile incipiente însă, manifestările clinice pot fi atipice sau chiar pot lipsi.
Sandu este unul dintre pacienții care a descoperit întâmplător că are cancer de prostată. Bărbatul, diagnosticat cu mulți ani în urmă cu diabet zaharat, efectua periodic analize și controale medicale.
„Deși nu am avut niciun fel de simptome, mi-am făcut analizele. Când au venit rezultatele, aveam 4,4 ng/mL la testul PSA-ul, în condițiile în care valorile normale sunt până în 1,4 ng/mL. Nu mă trimitea nimeni la analize, dar le-am făcut din proprie inițiativă, cam de două ori pe an. Asta și pentru că sunt diabetic, deci trebuia să merg oricum des la controale”, povestește Sandu.
Pacientul a efectuat și o biopsie de prostată, la recomandarea medicului curant, pentru confirmarea diagnosticului, însă rezultatul nu a fost concludent. Așa a luat decizia de a se programa la Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonatorul pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.
„Cu tot dosarul medical, am ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, la domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu. M-a primit extraordinar. Este un om realmente deosebit. I-am explicat ce am pătimit până să ajung la dumnealui, i-am povestit și anumite lucruri mai puțin plăcute, pe care mi le spuseseră alți medici, care mie mi-au ridicat multe semne de întrebare. Unul dintre medici mi-a zis că după operație voi sta doar cu scutece pentru incontinență urinară și că îmi pot lua adio de la viața sexuală. Așa că am spus, bine, mulțumesc, dar eu nu îmi doresc așa ceva. Când am ajuns la SANADOR, am stat mult timp de vorbă cu domnul conferențiar și m-a liniștit, pentru că mă văzuse foarte agitat”, își amintește pacientul.
În urma mai multor investigații suplimentare efectuate la Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticul a fost confirmat: adenocarcinom de prostată. Tratamentul recomandat a fost o procedură de prostatectomie robotică. Intervenția a fost realizată la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul celui mai performant sistem robotic disponibil în prezent – da Vinci Xi. Deși a fost o operație complexă, aceasta a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes, pacientul având ulterior o evoluție favorabilă, cu păstrarea continenței urinare. Iar la aproximativ opt luni de la operație, și-a reluat chiar și viața sexuală.
„La SANADOR, grijile mele au dispărut. Nu știu exact cât a durat operația, dar știu că m-am ridicat din pat după trei zile. Iar după șapte-opt zile m-am externat”, conchide Sandu.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale prostatei au acces la consultații de specialitate efectuate de medici urologi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență, și la investigații specifice, performante, pentru un diagnostic cât mai corect. Atunci când este necesară operația, intervențiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, ori de câte ori există indicație medicală în acest sens.
Abordul minim invaziv oferă numeroase avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată. Toate procedurile chirurgicale sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență. În funcție de indicația stabilită, tratamentul chirurgical pentru cancer de prostată poate fi completat cu proceduri de tratament oncologic, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.