Patru cauze comune ale oboselii cronice
Oboseala este un simptom extrem de larg răspândit în rândul populației, astfel că fiecare dintre noi l-a experimentat cel puțin o dată în viață, fie că a provenit ca urmare a unei nopți nedormite, fie ca rezultat al unui efort fizic intens.
Cu toate că este normal să resimți oboseală din când în când, mai ales în cazul în care ai avut un program încărcat, uneori aceasta se poate instala pentru mai mult timp. Acest fapt îți poate provoca un grad sporit de disconfort și poate conduce la o calitate a vieții de zi cu zi mai puțin bună decât ți-ai dori.
Atunci când oboseala durează mai multe zile sau chiar săptămâni la rând, se consideră că motivul care a declanșat-o nu este unul de scurtă durată, iar oboseala devine una cronică. Cauzele cele mai des răspândite pentru oboseala cronică pot fi atât de natură medicală, cât și legate de stilul de viață.
1. Cauze medicale
Există multiple afecțiuni care pot avea ca simptom oboseala. În general, pentru a genera o stare de oboseală cronică, bolile sunt, la rândul lor, mai degrabă cronice decât acute (de exemplu, afectiuni oncologice, hepatite cronice sau ciroza, TBC, tiroidită autoimuna cu insuficienta tiroidiana sau insuficiență cardiacă).
O excepție de la regulă o pot face afecțiunile de tip acut ce au avut un răsunet considerabil asupra mecanismelor de apărare imună ale organismului. Un exemplu recent este chiar infecția cu virusul Sars-Cov-2, care produce Covid-19.
Chiar dacă ai primit tratament pentru Covid și te-ai vindecat complet, există niște simptome restrânse sub denumirea de „sindrom de Covid lung”, printre care se află și oboseala cronică și, aparent, fără cauză.
2. Lipsa cronică de somn
O noapte pierdută este un eveniment ce se poate întâmpla oricui cel puțin o dată în decursul vieții. Fie că este vorba de o lipsă de somn cu scopul a merge la o petrecere pe timpul nopții sau pur și simplu grijile sau stresul și-au spus cuvântul și te-au ținut treaz până în zori, cu siguranță nu este o tragedie și acele ore de somn pierdute pot fi recuperate.
Totuși, când nopțile nedormite se strâng și se formează o rutină, oboseala începe să se accentueze și să afecteze cursul activităților tale zilnice, precum și starea ta de bine per total.
3. Obiceiurile de zi cu zi
Stilul de viață este mult mai important decât ai crede. Obiceiurile noastre de zi cu zi ne influențează nu numai starea de sănătate, ci și gradul de odihnă și buna dispoziție.
Atunci când consumăm prea mult alcool, când suntem prea agitați și avem un program haotic, când nu includem în rutină suficiente exerciții fizice sau, din contră, depunem un efort fizic mult prea intens, corpul nostru se resimte.
Astfel, dacă suferi de oboseală cronică ce nu poate fi explicată, unul din primii și cei mai importanți pași îl reprezintă schimbarea stilului de viață prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.
4. Stresul
Stresul este un element nelipsit din viețile noastre. Atât stresul fizic, cât și cel psihic pot participa la epuizarea organismului de resursele necesare și scăderea capacității acestuia de a face față activităților zilnice.
În multe dintre cazuri, stresul psihic este considerat un lucru normal și poate fi ușor trecut cu vederea. Totuși, acesta este capabil să conducă la folosirea unei cantități mari de energie, fapt ce se traduce, în timp, prin oboseală cronică si, in cele din urma, chiar la burnout, o forma extrema a oboselii cronice des intalnita in ultima perioada la unii angajati.
În concluzie, oboseala cronică este un simptom ce poate avea multiple cauze care, de multe ori, nu par evidente la prima vedere. Schimbarea stilului de viață este primul și cel mai important pas în încercarea de redobândire a energiei fizice și psihice. Atunci când această metodă nu pare să funcționeze, consultarea unui doctor poate fi următorul pas, cu scopul identificării unei posibile cauze medicale pentru oboseala cronică.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!